Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
LAURENȚIU PLOSCEANU:
BURSA 07.01.2014

A consemnat ALINA TOMA VEREHA
 
mărește imaginea
       Acest an are premise bune pentru piața construcțiilor, care sunt umbrite de problemele generate de întârzierile în plata creanțelor, politizarea achizițiilor publice și extinderea extrem de riscantă a insolvențelor, ne-a declarat Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO). În 2013, Guvernul nu a reușit să probeze curajul necesar pentru a susține financiar investițiile necesare, ne-a mai spus domnia sa, care estimează că piața de construcții s-a situat, anul trecut, la valoarea de circa 9 miliarde de euro. Președintele ARACO susține că suntem la începutul unui nou capitol de colaborare cu investitorii și constructorii din China și că s-a convenit ca aceștia să lucreze cu antreprenorii locali, implicând, în mod rațional, cât mai mult din resursele locale tehnice, materiale și umane disponibile.

 
     Reporter: Sub ce auspicii a debutat 2014 pentru piața de construcții?
     Laurențiu Plosceanu: 2014 a debutat sub spectrul expectanței evadării din trendul ce a însoțit piața de construcții în ultimii ani. Fiind un an cu două episoade electorale distincte, un an în care există fonduri europene disponibile pe diversele programe operaționale, un an în care proiecte importante de infrastructură vor fi finalizate sau începute, putem vorbi de premise mai favorabile decât în 2013. Nu putem, însă, omite umbrele metastazice asupra pieței pe care le generează întârzierile în plata creanțelor, politizarea achizițiilor publice și, evident, extinderea extrem de riscantă a insolvențelor.
     Reporter: Ce caracteristici a avut piața de construcții în 2013 ca volum și valoare a lucrărilor?
     Laurențiu Plosceanu: În dezacord cu cele mai multe declarații politice, anul trecut a început cu întârziere în planul valorilor bugetare aprobate și a suferit rectificări care au sacrificat valorile alocate pentru investiții. În 2013, Guvernul nu a reușit să probeze curajul necesar pentru a susține financiar investițiile necesare, iar menținerea suspendării programelor operaționale a însemnat pierdere certă pentru actorii din sector, dar și pentru stat.
     Ca valoare, piața construcțiilor în 2013 a atins 7,5 miliarde de euro la zece luni și estimăm că anul se va închide la nivelul de aproximativ 9 miliarde euro, undeva sub valorile din ultimii doi ani.
     Reporter: Ce speranțe aveți cu fondurile europene alocate României în 2014-2020? Vom absorbi mai mult și vor avea firmele de construcții autohtone un acces mai bun la lucrări?
     Laurențiu Plosceanu: Cred că știm să absorbim mai mult, dar nu sunt convins că firmele autohtone vor avea un acces îmbunătățit la aceste proiecte. Combinația negativă de factori din 2014, cu întârzierea în plata creanțelor, nefinanțarea de lucrări începute și puținele licitații noi amplifică problemele care afectează competitivitatea companiilor autohtone.
     Nici cele din centrul Europei nu stau toate foarte bine, iar exemplul cu Alpine încă nu și-a epuizat efectele în piață.
     Cu excepția firmelor care servesc clientela politică, cele mai multe societăți autohtone au avut un an cu mari probleme în planul echilibrului financiar, al profitabilității, al perioadei de recuperare a creanțelor și al gradului de acoperire cu active a datoriilor.
     Reporter: Insolvența pare să fie cuvântul de ordine printre antreprenorii români. Care este soluția salvării acestor firme?
     Laurențiu Plosceanu: Soluția este să umblăm la cauză! Plățile trebuie onorate la termen și nu cu semestre sau ani de întârziere. Trebuie promovate soluții ca acei beneficiari care generează aceste întârzieri în plată să răspundă comercial și în solidar.
     Reporter: Cum comentați discursul doamnei Lagarde din CESE (Comitetul Economic și Social European)?
     Laurențiu Plosceanu: Am avut plăcerea să ascult în direct la plenul CESE din decembrie intervenția doamnei director general al FMI cu un discurs precaut, atrăgând atenția că, în ciuda estimărilor de creștere fragile și neuniforme, problemele sociale se acutizează! Am reținut accentul acut pus pe creșterea economică, chiar cu o marjă modificată la deficite dacă va fi necesar.
     Reporter: Avem o nouă lege a parteneriatului public-privat aprobată în Parlament. Ce efecte concrete credeți că va avea în piață?
     Laurențiu Plosceanu: Important este să atragă investitori străini și să responsabilizeze autoritățile române care vor putea promova proiecte în PPP. Mediul de afaceri din România a solicitat de ani buni o legislație PPP performantă și am regretat că varianta PDL a acestei legi nu a generat efectele așteptate în economie.
     Reporter: Investițiile chineze în România sunt un vis frumos sau se vor concretiza în următoarea perioadă?
     Laurențiu Plosceanu: Am participat, în luna noiembrie, la Beijing, la Forumul UE - China pentru parteneriat în urbanizare, iar mesajele transmise acolo atât de premierul Li cât și de președinții Barosso și Van Rompuy au fost edificatoare în planul nevoii de concertare în plan investițional.
     După câteva zile, am participat la Forumul de la București, iar accentul pus pe investire în zonă a rămas acut.
     Noi am încercat, în ultimii ani, să generăm fluxuri financiare din China pe diverse proiecte în România și pot să vă spun că, în primăvară, va începe la Craiova un prim proiect interfațat de noi pentru un cartier de locuințe sociale. Am discutat cu autoritățile locale din Gorj și am găsit un set de proiecte interesante care sunt acum în analiza părții chineze.
     În 16 decembrie 2013, am participat la București la a doua rundă a Comisiei mixte consultative China - România pentru proiecte în infrastructură și asociația chineză a antreprenorilor (CHINCA) a punctat circa 20 de proiecte de interes pentru care se vor căuta, în lunile următoare, soluții fiabile de finanțare.
     Răspunzând acum la întrebare, cred că suntem la începutul unui nou capitol de colaborare cu investitorii și antreprenorii din China. Am convenit ca aceștia să lucreze cu antreprenorii locali, implicând în mod rațional cât mai mult din resursele locale tehnice, materiale și umane disponibile.
     La Forumul de investiții internaționale în infrastructură și construcții din iunie 2013 de la Macao, KPMG China a transmis antreprenorilor chinezi că în Europa Centrală și de Est sau în America de Sud, nu vor putea să deruleze cu succes proiecte de infrastructură decât dacă vor colabora cu partenerii locali. Podul pe care chinezii îl finalizează în 2014 peste Dunăre la Belgrad este executat cu 50% implicare a firmelor locale.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
Citește noutăți și tendințe din domeniu în Revista BURSA Construcțiilor
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,83 milioane lei (2,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 0,29 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,1141 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 3,10% de la 3,09%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.