LAURENȚIU PLOSCEANU:
BURSA 07.01.2014

A consemnat ALINA TOMA VEREHA
 
mărește imaginea
       Acest an are premise bune pentru piața construcțiilor, care sunt umbrite de problemele generate de întârzierile în plata creanțelor, politizarea achizițiilor publice și extinderea extrem de riscantă a insolvențelor, ne-a declarat Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO). În 2013, Guvernul nu a reușit să probeze curajul necesar pentru a susține financiar investițiile necesare, ne-a mai spus domnia sa, care estimează că piața de construcții s-a situat, anul trecut, la valoarea de circa 9 miliarde de euro. Președintele ARACO susține că suntem la începutul unui nou capitol de colaborare cu investitorii și constructorii din China și că s-a convenit ca aceștia să lucreze cu antreprenorii locali, implicând, în mod rațional, cât mai mult din resursele locale tehnice, materiale și umane disponibile.

 
     Reporter: Sub ce auspicii a debutat 2014 pentru piața de construcții?
     Laurențiu Plosceanu: 2014 a debutat sub spectrul expectanței evadării din trendul ce a însoțit piața de construcții în ultimii ani. Fiind un an cu două episoade electorale distincte, un an în care există fonduri europene disponibile pe diversele programe operaționale, un an în care proiecte importante de infrastructură vor fi finalizate sau începute, putem vorbi de premise mai favorabile decât în 2013. Nu putem, însă, omite umbrele metastazice asupra pieței pe care le generează întârzierile în plata creanțelor, politizarea achizițiilor publice și, evident, extinderea extrem de riscantă a insolvențelor.
     Reporter: Ce caracteristici a avut piața de construcții în 2013 ca volum și valoare a lucrărilor?
     Laurențiu Plosceanu: În dezacord cu cele mai multe declarații politice, anul trecut a început cu întârziere în planul valorilor bugetare aprobate și a suferit rectificări care au sacrificat valorile alocate pentru investiții. În 2013, Guvernul nu a reușit să probeze curajul necesar pentru a susține financiar investițiile necesare, iar menținerea suspendării programelor operaționale a însemnat pierdere certă pentru actorii din sector, dar și pentru stat.
     Ca valoare, piața construcțiilor în 2013 a atins 7,5 miliarde de euro la zece luni și estimăm că anul se va închide la nivelul de aproximativ 9 miliarde euro, undeva sub valorile din ultimii doi ani.
     Reporter: Ce speranțe aveți cu fondurile europene alocate României în 2014-2020? Vom absorbi mai mult și vor avea firmele de construcții autohtone un acces mai bun la lucrări?
     Laurențiu Plosceanu: Cred că știm să absorbim mai mult, dar nu sunt convins că firmele autohtone vor avea un acces îmbunătățit la aceste proiecte. Combinația negativă de factori din 2014, cu întârzierea în plata creanțelor, nefinanțarea de lucrări începute și puținele licitații noi amplifică problemele care afectează competitivitatea companiilor autohtone.
     Nici cele din centrul Europei nu stau toate foarte bine, iar exemplul cu Alpine încă nu și-a epuizat efectele în piață.
     Cu excepția firmelor care servesc clientela politică, cele mai multe societăți autohtone au avut un an cu mari probleme în planul echilibrului financiar, al profitabilității, al perioadei de recuperare a creanțelor și al gradului de acoperire cu active a datoriilor.
     Reporter: Insolvența pare să fie cuvântul de ordine printre antreprenorii români. Care este soluția salvării acestor firme?
     Laurențiu Plosceanu: Soluția este să umblăm la cauză! Plățile trebuie onorate la termen și nu cu semestre sau ani de întârziere. Trebuie promovate soluții ca acei beneficiari care generează aceste întârzieri în plată să răspundă comercial și în solidar.
     Reporter: Cum comentați discursul doamnei Lagarde din CESE (Comitetul Economic și Social European)?
     Laurențiu Plosceanu: Am avut plăcerea să ascult în direct la plenul CESE din decembrie intervenția doamnei director general al FMI cu un discurs precaut, atrăgând atenția că, în ciuda estimărilor de creștere fragile și neuniforme, problemele sociale se acutizează! Am reținut accentul acut pus pe creșterea economică, chiar cu o marjă modificată la deficite dacă va fi necesar.
     Reporter: Avem o nouă lege a parteneriatului public-privat aprobată în Parlament. Ce efecte concrete credeți că va avea în piață?
     Laurențiu Plosceanu: Important este să atragă investitori străini și să responsabilizeze autoritățile române care vor putea promova proiecte în PPP. Mediul de afaceri din România a solicitat de ani buni o legislație PPP performantă și am regretat că varianta PDL a acestei legi nu a generat efectele așteptate în economie.
     Reporter: Investițiile chineze în România sunt un vis frumos sau se vor concretiza în următoarea perioadă?
     Laurențiu Plosceanu: Am participat, în luna noiembrie, la Beijing, la Forumul UE - China pentru parteneriat în urbanizare, iar mesajele transmise acolo atât de premierul Li cât și de președinții Barosso și Van Rompuy au fost edificatoare în planul nevoii de concertare în plan investițional.
     După câteva zile, am participat la Forumul de la București, iar accentul pus pe investire în zonă a rămas acut.
     Noi am încercat, în ultimii ani, să generăm fluxuri financiare din China pe diverse proiecte în România și pot să vă spun că, în primăvară, va începe la Craiova un prim proiect interfațat de noi pentru un cartier de locuințe sociale. Am discutat cu autoritățile locale din Gorj și am găsit un set de proiecte interesante care sunt acum în analiza părții chineze.
     În 16 decembrie 2013, am participat la București la a doua rundă a Comisiei mixte consultative China - România pentru proiecte în infrastructură și asociația chineză a antreprenorilor (CHINCA) a punctat circa 20 de proiecte de interes pentru care se vor căuta, în lunile următoare, soluții fiabile de finanțare.
     Răspunzând acum la întrebare, cred că suntem la începutul unui nou capitol de colaborare cu investitorii și antreprenorii din China. Am convenit ca aceștia să lucreze cu antreprenorii locali, implicând în mod rațional cât mai mult din resursele locale tehnice, materiale și umane disponibile.
     La Forumul de investiții internaționale în infrastructură și construcții din iunie 2013 de la Macao, KPMG China a transmis antreprenorilor chinezi că în Europa Centrală și de Est sau în America de Sud, nu vor putea să deruleze cu succes proiecte de infrastructură decât dacă vor colabora cu partenerii locali. Podul pe care chinezii îl finalizează în 2014 peste Dunăre la Belgrad este executat cu 50% implicare a firmelor locale.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
Citește noutăți și tendințe din domeniu în Revista BURSA Construcțiilor
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,41%, de la 3,39%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.07.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Indicii - în creștere, după ce Ministerul Finanțelor a retras proiectul privind plafonarea prețului gazelor"
     
     Ultima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori...  click să citești tot articolul
23.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs descendent vineri, după ce președintele american Donald Trump a amenințat China cu noi taxe vamale.  click să citești tot articolul
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.