CU OCAZIA ANIVERSĂRII A CINCI ANI DE LA LISTARE: Electrica a deschis şedinţa de tranzacţionare de la BVB

T.T.
Piaţa de Capital / 3 iulie 2019

Electrica a deschis şedinţa de tranzacţionare de la BVB

Corina Popescu, Directorul General al Electrica SA, şi Adrian Tănase, Directorul General al BVB, au deschis, astăzi, şedinţa de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia aniversării a cinci ani de la listarea companiei.

Data de 4 iulie 2014 a fost prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Electrica pe Bursa de Valori Bucureşti şi a GDR-urilor Electrica pe London Stock Exchange, iar oferta s-a subscris în totalitate cu două zile înainte de termenul limită.

Electrica a atras aproape 2 miliarde lei prin oferta publică iniţială derulată, listarea având un impact semnificativ asupra capitalizării şi lichidităţii bursei de la Bucureşti, acest proces atrăgând un portofoliu divers de investitori internaţionali şi contribuind la îmbunătăţirea indicatorilor BVB pentru a accede la statutul de piaţă emergentă.

Din prima zi de tranzacţionare şi până la finalul lunii iunie 2019, acţiunile Electrica au generat tranzacţii cu o valoare totală de peste 3 miliarde lei, ceea ce reprezintă circa 5,7% din lichiditatea totală a BVB din această perioadă (52,4 miliarde lei). Practic, în fiecare din cei cinci ani de la listare, Electrica s-a clasat pe locurile 5, 6 sau 7 în clasamentul lichidităţii.

Dividendele acordate de Electrica în cei cinci ani de la listare, până în prezent, au oferit cel mai stabil randament dintre toate companiile din BET, în ciuda fluctuaţiilor ample de preţ. Astfel, randamentul dividendului s-a situat între 5,2% şi 7,3% în fiecare an.

În ultimii cinci ani, Electrica a distribuit către acţionarii săi dividende brute care au cumulat circa 1,3 miliarde lei sau 3,777 lei/acţiune, reprezentând un câştig de 34,3% pentru acţionarii care au cumpărat în iunie 2014, la momentul listării.

De la listare şi până în prezent, s-au tranzacţionat circa 250 milioane de acţiuni Electrica, reprezentând 72,4% din capitalul social şi 73,9% din acţiunile cu drept de vot.

Cu o valoare de piaţă de aproape 4 miliarde lei, Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

Preţul acţiunilor Electrica pe BVB a pornit de la 11,25 lei, în data de 4 iulie 2014, şi a atins un maximum de 14,96 lei, în mai 2017.

"La cinci ani de la momentul listării Electrica, unul foarte important pentru piaţa de capital din România, le mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături pe acest drum al schimbării în bine. Nu au fost cinci ani uşori, date fiind provocările din piaţa de energie, însă echipa Electrica, alături de partenerii săi, a reuşit să realizeze lucruri foarte importante în tot acest interval: suntem compania din BET care a oferit cel mai stabil randament al dividendului, am distribuit dividende brute de circa 1,3 miliarde lei, am devenit cel mai mare investitor în infrastructura energetică, cu peste 3 miliarde de lei investiţi în ultimii cinci ani, şi am reuşit să îmbunătăţim semnificativ calitatea serviciilor oferite. În tot acest interval, am implementat ample programe de transformare şi optimizare a activităţilor, de reducere a costurilor şi de adaptare a strategiei la condiţiile pieţei, atât în aria de distribuţie şi servicii, cât şi în cea de furnizare, reuşind să eficientizăm activitatea Grupului. Totodată, adoptarea celor mai bune practici de guvernanţă corporativă, aşa cum ne-am asumat prin prospectul de listare, precum şi sporirea gradului de implicare în comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea au reprezentat priorităţi pentru noi.

Vreau să asigur investitorii, clienţii, autorităţile şi toţi colaboratorii noştri că vom rămâne acelaşi partener de încredere şi în anii care urmează, şi că vom continua drumul început în urmă cu cinci ani, unul plin de provocări, dar şi de obiective foarte îndrăzneţe", a declarat Corina Popescu, CEO Electrica SA.

După listare, Electrica a devenit cel mai mare investitor în infrastructura energetică a României, cumulând investiţii în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice în valoare de 3,1 miliarde lei, în ultimii cinci ani. Investiţiile Grupului Electrica în infrastructură au crescut semnificativ de la an la an, începând cu 2015, reprezentând recorduri în industrie şi fiind finanţate, în cea mai mare parte, din resurse interne, în special din fondurile provenite din majorarea de capital, în conformitate cu prevederile prospectului Ofertei Publice Primare de Vânzare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1032
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5554
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0511
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb