GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

DORU VIŞAN, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL ENERGIEI:"Plafonarea preţurilor la electricitate este prevăzută de Comisia Europeană"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Plafonarea preţurilor la electricitate este prevăzută de Comisia Europeană"

"Componenta nucleară reprezintă o securitate energetică aparte şi trebuie lăsată ca atare", a notat secretarul de stat 

Măsura de plafonare a preţurilor la electricitate este prevăzută de Comisia Europeană, atunci când preţurile cresc foarte mult, ca o măsură temporară, pe maximum trei ani, cu obligativitate de a reveni la preţ liber, ne-a declarat Doru Vişan, secretar de stat în Minis-terul Energiei.

Secretarul de stat a completat că executivul Uniunii Europene (UE) nu are motive să lanseze o procedură de infringement, ca urmare a reglementării preţurilor la energia electrică, din moment ce măsura este prevăzută de Comisie.

Cu privire la propunerea de reorganizare a producţiei prin unirea centralelor pe cărbune cu cele hidro într-o nouă companie, domnia sa ne-a spus: "Este una dintre variantele de lucru care este prevăzută în memorandumul aprobat de Guvern privind această problemă a certificatelor de CO2. Res-pectiv a soluţionării problemei particulare pe care o are România fiind singurul stat al Uniunii Europene care are structura producţiei bazată pe combus-tibil mono".

Doru Vişan a declarat pe 19 februarie că instituţia pe care o reprezintă are în plan reorganizarea producţiei de energie prin înfiinţarea unei noi companii în care să fie incluse atât centralele pe cărbune, cât şi cele hidro.

Oficialul Ministerului Energiei a explicat că această structură de producţie monocombustibil generează multe probleme în piaţă.

"Toate ţările (n.r. din UE) au în companii mix energetic, au companii cu mix. România este singura care nu are, ori nu poţi să pui în concurenţă hidro cu cărbunele sau eolianul cu cărbunele. Nu, nu este o concurenţă reală", a mai spus Doru Vişan.

Întrebat în legătura cu unele afirmaţii care notau că ascensiunea preţurilor este naturală deoarece piaţa nu este suficient de matură sau are o structură deficitară, oficialul Energiei a exclus această explicaţie şi a reafirmat că, în ţara noastră, problema cea mai mare din piaţă provine din modul de structurare a producţiei, pe tip de combustibil.

Doru Vişan a explicat: "În momentul în care preţul cărbunelui este preţ marginal, el închide piaţa. Obligatoriu, centralele pe cărbune internalizează costul certificatelor de CO2 în ofertă. Toată lumea ştie lucrul ăsta şi vin şi ceilalţi (n.r. producători) aproape (n.r. cu preţul de ofertă) care nu-şi mai internalizează certificatele. Cheltuiala nu-i creşte, doar îi vin venituri mai mari dintr-o piaţă în care doar centralele pe cărbune au obligaţia de a internaliza costul cu certificatele de CO2".

Domnul Vişan a mai spus că inclusiv Marea Britanie a realizat recent o plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze pentru consumatorii cas-nici şi că această măsură vine din necesitate.

Începând cu 1 ianuarie 2019, Marea Britanie a plafonat preţurile atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale.

Totodată, întrebat dacă există variante de lucru în care şi nuclearul ar intra într-un viitor producător cu mix, reprezentantul Guvernului a subliniat: "Componenta nucleară reprezintă o securitate energetică aparte şi trebuie lăsată ca atare".

În 2009-2010 a fost vehiculată înfiinţarea a două noi companii, Electra şi Hidroenergetica, în interiorul cărora ar fi urmat să fie unite centralele pe cărbune cu hidrocentralele, aşa cum doreşte Ministerul Energiei în prezent. Acest plan a fost atunci blocat în instanţă de sindicatele din Hidroelectrica şi de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al producătorului hidro.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sa speram ca il asculta decidentii pe un om care cunoaste foarte bine productia de energie electrice si termica si are meritul de a fi lucrat multi ani in acest sector.Din fericire pentru ei , in Anglia masura a fost luata de autoritatea de supraveghere nu de guvern si pretul este functie de contor si regiune.Adica este o masura pentru a ajuta intradevar consumatorii sa faca economie de bani,ceea ce denota faptul ca se gandesc ca populatia sa o duca mai bine.Cred ca nu este benefic sa se faca comparatie cu o tara care traieste in economie de piata de cand sa nascut.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS