22 iunie 2016
 
Primele explicații, scuze și acuze ale conducerii delegației noastre legate de eliminarea echipei naționale de la Campionatul European de către Albania, au venit la aproape 48 de ore după ultimul meci desfășurat în Franța. Exact ca pe teren, reacțiile sunt întârziate și insuficient calibrate. La 26 de ani distană de la căderea comunismului încă se mai aud discuții legate de greaua moștenire, ar putea fi amuzant, dacă nu ar fi foarte trist.
 
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, acuzat de foarte mulți oameni de fotbal că încearcă să-și ascundă carențele în materie de sport în spatele unor discursuri stufoase, a anunțat că se va face o analiză și a încercat să plaseze o mare parte din vinovăție în "curtea" vechii administrații, conduse de Mircea Sandu: "Acest eșec reprezintă o consecință a unei investiții care nu a avut loc timp de 24 de ani, după Revoluție. Asta e realitatea pe care o avem astăzi. Ce pot să-mi reproșez este că acest proces de reconstrucție pe care l-am început acum doi ani de zile și suntem nevoiți să-l accelerăm la cea mai înaltă viteză nu a început acum 24 de ani. Ca să ai parte de jucători tineri la nivel de echipa națională ai nevoie ca să fi început investiția acum 24 de ani. Nimeni nu vă poate promite rezultate peste noapte dacă nu reușim practic să ne implicăm și să avem o dezvoltare consistentă și coerentă. Jucătorii noștri, în comparație cu jucătorii de altădată, în spatele cărora foarte mulți oameni s-au ascuns ani de-a rândul, nu joacă la echipe de top, nu sunt obișnuiți cu turneele finale. Cu câteva mici excepții, nu avem jucători care să fi trecut pe la turneele finale. Vom face o analiză și o să vă comunicăm rezultatele acestei analize în perioada urmatoare, în maximum o săptămână.(...) Zona de copii și juniori reprezintă o prioritate pentru noi. Gândiți-vă că, în urmă cu doi ani de zile, se înregistrau rezultate de 0-12, 0-15. A luat naștere Liga Elitelor, o competiție gândită și finanțată de Federație, au luat naștere anul trecut două centre naționale de excelență, anul acesta alte două centre. Fotbalul românesc arată așa cum arată și societatea românească. Uitați-vă la valurile de corupție care au acaparat societatea, uitați-vă la lipsa infrastructurii fotbalistice, pe ce stadioane se antrenează copiii noștri, care sunt salariile care se câștigă la nivel de copii și juniori, mingile care lipsesc. Toate lucrurile acestea contează. Jucătorii buni, talentați, nu pică din cer." În fotbalul autohton, exact ca în cazul accidentelor rutiere, mai mereu "mortul" poartă întreaga vină, deși în cazul acesta în mare proporție lucrurile chiar așa stau.
 
Tot la sosirea pe Aeroportul Henri Coandă, selecționerul Anghel Iordănescu a avut o încercare timidă de a-și asuma răspunderea eșecului: "Eu sunt principalul vinovat. În numele echipei, dar și eu personal, vreau să îmi cer scuze în fața suporterilor, a iubitorilor de fotbal din România. Îmi asum aceste rezultate, îmi asum comportarea și evoluția echipei la acest Campionat European. Regret enorm de mult, mai departe trageți dumneavoastră concluziile".
 
Scos în față în cadrul unei conferințe de presă, căpitanul echipei naționale, care după meciul cu Albania a refuzat orice dialog, a încercat să explice, din punctul de vedere al jucătorilor, cauzele eșecului: "Am un sentiment de tristețe și amărăciune! E trist că ne-am întors foarte repede. Nu ne așteptam la un astfel de deznodământ, dar asta a fost să fie.Ne așteptam la critici pentru că nu am făcut un Campionat European bun. E normal ca atunci când termini pe ultimul loc să te aștepți la critici. Nimeni nu e mulțumit și suntem conștienți că trebuia să facem mai mult. Trebuie acum să trecem peste acest moment, e timpul să ne gândim la viitor. (...) Când ai mingea ți-e mult mai ușor să alergi, e normal. Toată lumea regretă că nu am reușit să avem o posesie mai bună. Asta ne-ar fi ajutat și din punct de vedere fizic. E normal să fie o stare de oboseală. Am jucat cu Franța în primul meci, meciul de deschidere, cu o încărcătură foarte mare, iar asta s-a simțit în al doilea meci (...) Nu cred că ar trebui să-mi dau eu cu părerea despre ce selecționer va veni. Sper ca cei din Federație să ia decizia cea mai bună, o decizie care să ne ajute pe noi să performăm. Cred că cine va veni trebuie să încerce să creeze un grup la fel de puternic cum a fost în calificările pentru acest Campionat European și să încercăm să ne calificăm la CM".
 
Săptămâna viitoare, Răzvan Burleanu va anunța dacă se va mai continua la echipa națională cu actualul selecționer sau vor începe negocierile pentru angajarea altuia. 
 
  D.N.