30 iunie 2016
 
Turneul final al Euro 2016 a arătat din plin care este diferența dintre fotbaliștii "profesioniști" și bărbații care joacă fotbal în mod profesionist. Echipele care s-au bazat pe prima categorie au zburat rapid spre casă, în frunte cu naționala noastră. Formațiile bazate pe bărbați (Islanda, Țara Galilor, Polonia, Italia ...) își continuă parcursul, chiar dacă, cel puțin în cazul primelor două, la începutul competiției nu existau date concrete care să prevadă acest lucru. Lipsurile tehnice au fost compensate din plin de determinare, dorință de victorie și chiar (știu că sună ciudat) dragoste de țară.
 
"Profesioniștii" cu gândul la vacanță și la echipele care le plătesc contractele au respectat indicațiile, alea care au fost acolo unde au fost, și nu s-au omorât foarte tare cu firea. Rezultatele s-au văzut.
 
Astăzi avem o confruntare între o echipă cu un fotbal bărăbătesc (Polonia) și una care gravitează în jurul unei vedete, Portugalia. Rămâne de văzut ce va înclina balanța, dar trebuie spus că la acest turneu, trădată parțial de Ronaldo, Portugalia pare a fi ținută în brațe de zeul norocului. Altfel, cum se poate explica faptul că lusitanii alcătuiesc singura echipă ajunsă în sferturi fără să obțină o victorie în timpul regulamentar de joc? Poate azi, rămâne de văzut ce părere vor avea bărbații din cealată tabără. 
 
  Dan Nicolaie