07 iulie 2016
 
Germanul Christoph Daum este noul selecționer al echipei naționale de fotbal, după ce Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat în ședința de astăzi propunerea administrației FRF.
 
Potrivit site-ului FRF, tehnicianul german Christoph Daum, în vârstă de 62 de ani, a fost prezentat astăzi membrilor Comitetului Executiv al FRF cu propunerea de a deveni antrenorul primei reprezentative.
 
"Campion în Germania, Austria și de trei ori în Turcia, Christoph Daum este propunerea Administrației FRF pentru postul de selecționer al României. Antrenorul german a pregătit echipe importante precum FC Koln, Stuttgart, Bayer Leverkusen, Beșiktaș, Fenerbahce, Austria Viena și Club Bruges, colaborând cu jucători precum Michael Ballack, Jurgen Kohler, Roberto Carlos, Nicolas Anelka, Thomas Hassler, Matthias Sammer sau Bodo Ilgner'', se arată pe site-ul FRF.
 
Christoph Daum are aproape 400 de meciuri ca antrenor în Bundesliga și a reușit să câștige titlul în Germania cu Stuttgart și să termine de șase ori pe podium, cu Leverkusen și Koln, echipa cu care a reușit și o promovare în primul eșalon german. Totodată, are ''experiența zecilor de partide în cupele europene, reușind să ajungă în semifinalele Cupei UEFA cu FC Koln și parcursuri în Liga Campionilor cu Leverkusen sau Fenerbahce'', susține FRF.
 
Federația prezintă și o serie de reacții pozitive ale unor ''personalități de prim rang ale fotbalului german și internațional'' la această propunere.
 
Selecționerul german Joachim Low, campion mondial en titre, care disputa chiar astăzi semifinala EURO 2016 contra Franței, a spus că ''Daum este un antrenor care poate da echipei sale și fiecăruia dintre jucători energii nebănuite''.
 
''Între noi există o legătură deosebită, datorită faptului că adeseori am lucrat pentru aceleași echipe, cum au fost, de exemplu, VfB Stuttgart sau Austria Viena. Am profitat în mod deosebit de experiența sa din Turcia și de la Istanbul, în special la începutul carierei mele la Fenerbahce. Pentru mine, ca antrenor tânăr, pe atunci, a fost un sfătuitor binevoitor, iar sfaturile și recomandările sale mi-au fost de mare folos. M-am bucurat să aud că poate deveni selecționerul României. Este o decizie bună pentru Christoph Daum și o decizie bună pentru fotbalul românesc'', a spus Low.
 
Reputatul antrenor Ottmar Hitzfeld, dublu câștigător al Ligii Campionilor și de șapte ori campion al Germaniei cu Borussia Dortmund și Bayern Munchen, a salutat și el propunerea lui Christoph Daum pentru postul de antrenor al echipei țării noastre: "Christoph Daum este un antrenor conștiincios, cu o experiență cuprinzătoare și cu idei inovatoare. Posedă competențe profesionale deosebite și abilități remarcabile de lider. Va dezvolta echipa națională a României și o va conduce la succes în viitor''.
 
Și fostul mare atacant Jurgen Klinsmann, fost selecționer al echipei Germaniei, în prezent antrenor al reprezentativei Statelor Unite ale Americii, a reacționat: ''Sunt încântat să aud că noul antrenor al României poate fi Christoph Daum, un tehnician remarcabil, cu un volum uriaș de cunoștințe și de experiență. Este un antrenor pe care l-am admirat totdeauna și al cărui parcurs l-am urmărit mereu. Inovativ și permanent preocupat de modul în care se dezvoltă fotbalul, a pregătit echipe mari din Germania, Belgia, Turcia și Austria, o carieră care spune totul despre cunoștințele sale. Christoph este mereu deschis noilor provocări. Felul în care citește jocul, inteligența lui tactică, felul în care ghidează și formează jucătorii, toate sunt la cel mai înalt nivel. Îi doresc, atât lui, cât și Federației Române de Fotbal, mult succes și sper să văd România calificată la Campionatul Mondial din 2018!''
 
FRF mai precizează că îi mulțumește lui Anghel Iordănescu pentru toată activitatea desfășurată în funcția de selecționer al reprezentativei României. 
 
  S.A.