12 iulie 2016
 
Cortina a căzut peste turneul final al Campionatului European din Franța. Portugalia a reușit să câștige trofeul, infirmând toate pronosticurile, din toate fazele turneului. Nu doar lusitanii au motive de bucurie, în urma acestui turneu mai toată lumea având de câștigat, dacă nu sportiv, măcar financiar. Federațiile naționale vor primi sume consistente de la UEFA, de ordinul milioanelor de euro, mulți dintre jucătorii prezenți au șansa de a semna noi contracte, o parte dintre antrenori și-au sporit faima, organizatorii au reușit să evite evenimente nedorite.
 
Chiar dacă din punct de vedere al esteticii fotbalistice lucrurile nu au fost mereu la înălțime, din cel al determinării multe echipe au reușit să surprindă. Am asistat la o revoluție a echipelor mici, în final s-a impus o formație care nu câștigase nimic în istoria sa: Portugalia. Țara Galilor, Islanda, Polonia, Ungaria, Irlanda de Nord se află printre echipele care au surprins plăcut, poate și Albania, la polul opus aflându-se Rusia, Ucraina, Austria, Cehia, Suedia, România. De altfel, mai mult de 100.000 de ruși au semnat o petiție prin care cer desființarea echipei naționale, după evoluția slabă din Franța. Organizatorii au trecut cu bine de acest examen, au avut câteva probleme la început, cu fanii ruși și englezi, dar până la urmă au reușit să gestioneze o situație cu potențial exploziv. La final, doar moliile au mai creat probleme, dar nimeni nu a avut de suferit, la propriu, din cauza lor. Audiența meciurilor de la Euro 2016 a fost cu mult mai mare decât cea din urmă cu 4 ani, a anunțat UEFA, peste 300.000.000 de telespectatori au urmărit doar finala dintre Portugalia și Franța.
 
Portugalia a reușit să ofere o adevărată lecție de pragmatism. A făcut șase egaluri în timpul regulamentar de joc (25% dintre echipele prezente la turneu se pot mândri că au făcut egal cu campioana - Islanda, Austria, Ungaria, Croația, Polonia, Franța) și obținut o singură victorie, cu Țara Galilor. Lăsând reflectoarele pe Ronaldo, antrenorul Fernando Santos a stat în umbră și a împletit liniștit scheme tehhico - tactice reușind să mobilizeze de fiecare dată echipa, care a jucat reprize suplimentare de prelungiri de trei ori la acest turneu final. Apropo de Ronaldo, a reușit performanța unică să fie omul numărul unu al unui meci de 120 de minute, în care a evoluat 20 minute, din care 12 accidentat. Starul lui Real Madrid a dedicat trofeul, printre lacrimi, tuturor portughezilor răspândiți prin Europa: "Este un trofeu pentru toți portughezii, toți imigranții, toți oamenii care au crezut în noi. De la începutul competiției am încercat să ajut echipa în maniera mea, cu leadership-ul meu. Am fost întotdeauna prezent". Pentru ceilalți fotbaliști portughezi, turneul final reprezintă o adevărată rampă de lansare. Dacă la începutul turneului cota de piață a lotului lusitan era de 321.700.000 de euro, acum este cu 100.000.000 de euro mai mare. Selecționerul Fernando Santos s-a bazat la acest turneu pe următorul lot: portari: Rui Patricio (Sporting Lisabona), Anthony Lopes (Olympique Lyon/Franța), Eduardo (Dinamo Zagreb/Croația); fundași: Cedric Soares (Southampton/Anglia), Vieirinha (Wolfsburg/Germania), Bruno Alves (Fenerbahce/Turcia), Ricardo Carvalho (Monaco/Franța), Jose Fonte (Southampton/Anglia), Pepe (Real Madrid/Spania), Eliseu (Benfica Lisabona), Raphaël Guerreiro (Lorient/Franța); mijlocași: Danilo Pereira (FC Porto), William Carvalho (Sporting Lisabona), Adrien Silva (Sporting Lisabona), Joao Mario (Sporting Lisabona), Joao Moutinho (Monaco/Franța), Andre Gomes (Valencia/Spnaia), Renato Sanches (Benfica); atacanți: Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Spania), Nani (Fenerbahce/Turcia), Eder (Lille/Franța), Ricardo Quaresma (Beșiktaș/Turcia), Rafa Silva (Sporting Braga).
 
Pentru echipele care nu s-au bucurat de performanța sportivă, rămâne compensația financiară. Euro 2016 a generat venituri de 1,93 miliarde de euro și costuri de 1,1 miliarde euro, cu un beneficiu de 830 milioane, a anunțat UEFA, iar 600 de milioane din acest venit net vor fi acordate celor 55 de federații naționale membre ale UEFA. Restul de 230 milioane va acoperi cheltuielile de organizare a EURO 2020 și ale preliminariilor sale. Veniturile sunt în creștere cu 34% în raport cu ediția din 2012 a turneului. Banii provin din vânzarea drepturilor TV - 1,05 miliarde euro, parteneriate comerciale - 480 milioane euro și din vânzarea biletelor - 400 milioane euro. Potrivit UEFA, 25.000 de locuri de muncă cu normă întreagă au fost create grație desfășurării turneului final al Euro 2016 în Franța. În ciuda temerilor, Euro 2016 a demonstrat că industria fotbalistică merge mai departe. 
 
  DAN NICOLAIE