Guvernul a decis joi prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură menită să protejeze puterea de cumpărare a populaţiei în faţa scumpirilor. Adoptată iniţial în iulie 2023 şi extinsă periodic, plafonarea vizează 17 produse alimentare esenţiale, printre care pâinea, laptele, ouăle, uleiul, carnea de pui şi cea de porc, zahărul şi cartofii.
Potrivit actului normativ aprobat, adaosul comercial maxim pentru procesatori este de 20%, iar pentru comercianţii cu amănuntul acesta nu poate depăşi 20% faţă de preţul de achiziţie, cu un adaos cumulat de cel mult 5%. Măsura, care ar fi urmat să expire la 30 septembrie 2025, va rămâne în vigoare până la 31 martie 2026.
„Salut decizia Coaliţiei de guvernare de a prelungi măsura instituită de PSD privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază până la 31 martie 2026. Mulţumesc Consiliului Concurenţei pentru datele furnizate în susţinerea acestei măsuri care şi-a dovedit deja utilitatea pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Deşi guvernul susţine că plafonarea a contribuit la temperarea preţurilor, măsura a fost contestată încă de la introducere de mediul de afaceri şi de Consiliul Concurenţei. Instituţia avertiza încă din 2023 că impunerea unui plafon unic ar putea dezechilibra lanţul de aprovizionare şi ar putea duce la retragerea unor produse de pe piaţă. La rândul său, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană a criticat dur iniţiativa, apreciind că reprezintă o formă de intervenţie directă în economie, contrară principiilor pieţei libere şi potenţial dăunătoare pentru investiţiile în România.
În ciuda acestor avertismente, coaliţia de guvernare a decis să menţină plafonarea, argumentând că sprijină direct familiile cu venituri mici şi medii.
Opinia Cititorului