INAUGURAREA ANULUI BURSIER 2019 / MESAJ AL PREŞEDINTELUI KLAUS IOHANNIS:"Trebuie să ieşim din cercul vicios al experimentelor unor economişti autoproclamaţi vizionari"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

"Avem nevoie de abordări responsabile, nu de pseudo-soluţii" 

Ţara noastră trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor promovate de unii economişti autoproclamaţi vizionari, dar ale căror viziuni se pot dovedi falimentare în cele din urmă, a fost unul dintre mesajele preşedintelui Klaus Iohannis transmis marţi seara de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, în cadrul evenimentului ce a marcat inaugurarea anului bursier 2019, organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Domnia sa a spus: "Pentru un succes economic de durată al României, avem nevoie de politici sănătoase, res­ponsabile, alături de întărirea statului de drept şi de asigurarea independenţei instituţiilor de reglementare".

Preşedintele României a punctat, prin vocea consilierului prezidenţial, că sfârşitul anului 2018 a consemnat la Bursa de Valori Bucureşti cea mai amplă cădere a indicilor bursieri din întrea­ga perioadă post-criză pe fondul măsurilor fiscale din Ordonanţa 114, care par să atenteze la stabilitatea şi sus­tenabilitatea financiară a Româ­niei.

"O asemenea rupere de ritm este fără precedent pentru o economie aflată în creştere. Efectele negative ale acestor măsuri privesc şi Pilonul II de pensii, a cărui existenţă ajunge să fie pusă sub semnul întrebării, iar un sector vital, precum cel energetic, este de asemenea serios zdruncinat", a trans­mis Cosmin Marinescu.

Totodată, consilierul prezidenţial a subliniat, din partea preşedintelui ţării noastre, că un guvern cu o viziune pe termen lung ar trebui să înţeleagă importanţa unui sistem de pensii robust şi modern, bazat pe principiul contributivităţii personale, adăugând că fondurile acumulate în Pilonul II reprezintă surse majore de investiţii pe piaţa de capital.

"Politicile sănătoase şi predictibile reprezintă un ingredient esenţial pentru susţinerea iniţiativei private şi creşterea competitivităţii economice. Din păcate, companiile şi cetăţenii au resimţit, în ultima perioadă, politici fiscale hazardate şi intempestive, insuficient pregătite, cu grave efecte negative la nivelul încrederii în economie. Am solicitat permanent predictibilitate în conduita fiscală. În acest sens, avem nevoie de abordări responsabile, nu de pseudo-soluţii, utile politic unora pe termen scurt, dar dăunătoare tuturor în pers­pectivă. Astfel de abordări, care nu ţin cont de realităţile economiei de piaţă, sunt sortite eşecului", a mai transmis Cosmin Marinescu.

Este o reacţie care vine în condiţiie în care, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, ce a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, include o serie de măsuri cu impact profund asupra pieţei noastre de capital, precum aplicarea unei taxe progresive pe activele băncilor în funcţie de nivelul indicelui ROBOR, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic şi de 3% pentru cele din telecom, precum şi o reformă a cadrului de func­ţionare a sistemului de pensii ce impune, printre altele, majorarea capitalului social al administratorilor fondurilor private obligatorii Pilon II, plafonarea comisionului din contribuţie la 1% şi modificarea celui aplicat pe active, în funcţie de performanţa fondului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
ApanovaAdvertisement
Comercianti de Diamante
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS