ÎNCĂRCĂTOARE SOLARE STRADALE PENTRU DISPOZITIVELE MOBILEGreen Spots - investiţie de 100.000 de euro

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii /

Green Spots - investiţie de 100.000 de euro

Cristian Danciu, cofondator Green Spots: "În România, apetitul pentru soluţii de tip Smart City este în creştere" 

Antreprenorii Aurel Basuc, Adrian Ţuţuianu şi Cristian Danciu, fondatorii biroului de arhitectură şi amenajări interioare Triptic Studio, au investit 100.000 de euro într-un proiect cu încărcătoare solare urbane ce poartă numele Green Spots, pornind de la nevoia de a fi permanent conectat la mijloacele mobile de comunicare.

Cristian Danciu, cofondator şi business developer Triptic Studio, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum au apărut încărcătoarele solare stradale, despre potenţialul acestor produse, dar şi despre apetitul pentru soluţii de tip smart city din ţara noastră.

Reporter: De unde a pornit ideea dezvoltării unui business care aduce în mijlocul oraşelor încărcătoare solare stradale?

Cristian Danciu: Specificul activităţii unui studio de arhitectură implică analiza continuă a designului, funcţionalităţilor şi nevoilor spaţiilor publice şi private. De asemenea, din experienţa de antreprenori, am identificat o caracteristică de bază în mediul urban, şi anume aceea de a fi permanent conectat la mijloacele mobile de comunicare. Deşi această nevoie este tot mai mare, soluţiile de încărcare a dispozitivelor sunt aproape inexistente la nivelul spaţiului public în România. Astfel, Green Spots rezolvă o problemă cotidiană a oricăruia dintre noi, aliniindu-se caracteristicilor de smart city.

Mai mult decât atât, Green Spots sunt un nou tip de mobilier stradal, care poate contribui substanţial la dezvoltarea zonei în care este amplasat. Prin instalarea de Green Spots în spaţiul public, asigurăm pietonului posibilitatea de a-şi reîncărca telefonul mobil sau tableta atât ziua, cât şi noaptea, într-o zonă care inspiră siguranţă pentru că este iluminată LED şi echipată cu camere de supraveghere. Traficul pietonal generat de Green Spots poate atrage investiţii în zonă, precum cafenele, magazine, locuri de joacă sau zone de lucru.

Reporter: De ce investiţie a fost nevoie pentru demararea proiectului?

Cristian Danciu: Investiţia iniţială a presupus atât timpul investit în conceperea produsului, cât şi bugetul necesar echipamentelor destinate producţiei charger-ului, iar totalul se ridică la aproximativ 100.000 euro.

Reporter: Banii au provenit din surse proprii sau aţi reuşit să atrageţi fonduri?

Cristian Danciu: O parte din bugetul investit a provenit din finanţarea obşinută prin programul Start-up Nation, iar restul din fonduri proprii.

Reporter: Decizia dumneavoastră de a demara acest proiect are la bază şi legislaţia europeană care încurajează creşterea ponderii de energie verde în consum?

Cristian Danciu: Decizia a pornit de la nevoia de mobilitate urbană a individului, iar legislaţia europeană care prevede ca până în 2030, 27% din energia utilizată să fie regenerabilă, întăreşte necesitatea soluţiei oferite de Green Spots.

Reporter: Care sunt caracteristicile acestor încărcătoare solare?

Cristian Danciu: Staţiile de încărcare transformă energia solară în energie electrică prin panourile fotovoltaice. Bateria cu litiu-ion încorporată stochează energie pentru un total de 300 de încărcări, iar staţiile pot fi folosite atât pe timp de zi, cât şi noaptea.

Există trei modele standard de încărcătoare Green Spots, de dimensiuni şi capacităţi diferite:

- ICON, modelul standard cu nouă panouri fotovoltaice flexibile (135W) integrează o baterie Litiu Ion de 12Vx 60A. Staţia include şase prize USB de maximum 10W (1-2A, 5V) şi este echipată cu blaturi de depozitare pentru sporirea gradului de confort la utilizare;

- IDEA este versiunea care integrează trei panouri fotovoltaice (90W) şi o baterie de 12Vx60A. Şi această staţie permite încărcarea a 6 dispozitive mobile simultan, însă se diferenţiază de varianta standard prin prezenţa panourilor publicitare. Modelul Idea oferă o soluţie de afişaj stradal pentru branduri.

- IDOL este cel mai avansat model Green Spots şi oferă utilizatorilor 12 prize USB, precum şi un grad sporit de confort prin prezenţa băncuţelor şi a unui blat generos. Idol este echipat 6 panouri, cu o putere totală de 180 W şi a fost special creat pentru parcuri şi piaţete urbane.

Staţiile Green Spots pot alimenta până la 12 dispozitive simultan, iar funcţionalităţile lor pot fi adaptate în funcţie de nevoile clienţilor. De la dotarea standard a staţiilor cu prize USB şi Iluminat nocturn, acestea pot fi echipate suplimentar cu WiFi, sisteme de supraveghere video, panouri cu touchscreen, scrumiere etc.

Reporter: Căror consumatori se adresează produsele dumneavoastră?

Cristian Danciu: Green Spots se adresează atât sectorului public, cât şi celui privat. Dispozitivele se pot monta în parcuri, piaţete, campusuri universitare, dar şi în zone expoziţionale, ansambluri rezidenţiale, complexe de birouri sau centre comerciale.

Reporter: În ce oraşe vor fi amplasate dispozitivele?

Cristian Danciu: Prima staţie a fost amplasată la Untold, anul acesta, şi preluată apoi de către Primăria Municipiului Cluj Napoca în centrul oraşului. În momentul actual, în Cluj există 3 staţii solare de încărcare a dispozitivelor mobile.

Avem discuţii deschise cu clienţi din Braşov, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Alba-Iulia şi Reşiţa. De asemenea, ne propunem să avem Green Spots la Bucureşti, fie într-un complex de birouri, fie într-un parc şi, treptat, să ajungem în toate oraşele mari din România.

Reporter: Care este costul unui astfel de încărcător?

Cristian Danciu: Preţul pentru varianta standard porneşte de la 5.000 euro, însă ne-am propus să adaptăm staţiile de încărcare Green Spots nevoilor beneficiarului, iar preţul variază în funcţie de elementele adăugate, fie că este vorba de băncuţe, ghivece, scrumiere sau echipare cu tehnologie, precum router WIFI, panouri touchscreen sau camere de supraveghere.

Reporter: Mai există pe piaţa din ţara noastră astfel de produse?

Cristian Danciu: Mai există un produs asemănător, însă avantajul competitiv oferit de Green Spots este cel legat de preţ.

Reporter: Cum consideraţi că vor fi primite pe piaţă aceste produse?

Cristian Danciu: Abia a avut loc lansarea oficială a produsului, iar reacţiile au fost unele pozitive, atât în piaţă, cât şi din partea mass-media. La momentul actual, în România, apetitul pentru soluţii de tip Smart City este în creştere. Piaţa este încă neexploatată şi există un potenţial mare de dezvoltare.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS