Ministerul Justiţiei din Italia a anunţat că aproximativ 10.000 de deţinuţi - reprezentând circa 15% din populaţia carcerală - ar putea fi eliberaţi condiţionat, în cadrul unor măsuri menite să reducă supraaglomerarea gravă din penitenciare, informează Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Potrivit unui comunicat emis marţi seară, 10.105 persoane sunt „potenţial eligibile” pentru alternative la detenţie, cum ar fi arestul la domiciliu sau probaţiunea. Criteriile includ apropierea de finalul pedepsei, lipsa sancţiunilor disciplinare în ultimul an şi inexistenţa apelurilor sau contestaţiilor în curs.
Excluderea vizează însă cazurile de terorism, crimă organizată, viol, trafic de migranţi şi răpire de persoane. Ministerul a subliniat că măsura nu va fi aplicată automat şi nu se va pune în practică imediat, fiind o chestiune cu sensibilitate politică ridicată.
Italia are una dintre cele mai supraaglomerate reţele de penitenciare din Europa, cu o rată de ocupare de 122%, conform World Prison Brief. Doar Cipru, Franţa şi Turcia depăşesc această cifră. Supraaglomerarea a devenit o problemă urgentă după creşterea alarmantă a numărului de sinucideri în închisori şi plângerile privind lipsa aerului condiţionat în timpul verii, potrivit sursei citate.
Ministerul Justiţiei a înfiinţat o echipă specială care va colabora săptămânal cu administraţiile penitenciarelor şi judecătorii de probaţiune pentru a analiza cazurile individuale. Primele concluzii ale acestei echipe sunt aşteptate în luna septembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 16:02)
ASTA inseamna cresterea nr politistilor supraveghetori. Aer conditionat, hm? Cred ca multi italieni ,,de rand" nu au!!!...