MINISTERUL TRANSPORTURILOR: "Nu ştim dacă va fi reluată listarea companiilor de stat"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

"Nu ştim dacă va fi reluată listarea companiilor de stat"

În 2016 Guvernul Cioloş a aprobat un memorandum prin care se propunea atragerea de finanţare prin bursă pentru Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa  

Ministerul Transporturilor nu are o estimare privitor la când şi dacă vor fi reluate listările companiilor deţinute majoritar de Statul Român care se află în subordinea Ministerului, ne-a transmis instituţia, în condiţiile în care Guvernul Cioloş a aprobat, într-o şedinţă din octombrie 2016, un memorandum pentru vânzarea, prin diverse metode, a unor pachete minoritare de 20-25% la CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa (Administraţia Porturilor Maritime Constanţa), CFR Marfă şi alte companii.

Atunci, Guvernul tehnocrat a agreat că diversificarea acţionariatului în cadrul unor companii care au capital de stat, prin valorificarea de pachete minoritare, poate fi un lucru benefic pentru eficacitatea şi profitabilitatea acestora, potrivit memorandumului.

Pentru Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa s-a propus atunci metoda majorării de capital prin emiterea de acţiuni noi reprezentând 20-25% din capitalul acestor companii şi vânzarea acţiunilor prin bursă, Statul păstrând pachetul majo ritar.

În acest context, referitor la stadiul dosarelor de privatizare ale acestor două companii, Ministerul Transporturilor ne-a transmis: "Acest demers nu a fost concretizat până în prezent şi nu există o estimare cu privire la data reluării sau continuării implementării propunerilor din memorandumul în speţă, fără a fi luată o decizie pe această temă la nivel guvernamental".

În luna octombrie a anului trecut, fostul vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, declara că cele două companii se află pe lista scurtă a societăţilor care vor face obiectul viitoarelor listări. Acesta adăuga că lista urma să fie analizată de către o comisie interministerială din care făceau parte reprezentanţi din Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor, Energiei, Economiei şi ASF, propunerea privind viitoarele listări urmând să fie înaintată Guvernului spre aprobare la chiar la sfârşitul acelei luni, de către respectiva comisie interministerială.

Dar, ASF face parte din comisia interministerială doar în funcţia de consultant tehnic, pentru avizare, deciziile privind listările rămânând în sarcina ministerelor şi apoi a Guvernului.

De menţinat că, potrivit memorandumului, sumele obţinute din vânzarea pachetelor de acţiuni urmau să rămână la dispoziţia companiilor CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi CNAPM Constanţa pentru finanţarea investiţiilor.

Fondul Proprietatea: "Listarea Hidroelectrica este posibilă după înfiinţarea Fondului Suveran"

În prezent, Fondul Proprietatea continuă să facă lobby pentru listarea companiilor mari de stat în care este acţionar minoritar şi care au primit anterior aprobarea prin memorandum în acest sens, printre care Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa, potrivit unui document recent publicat de către emitent.

Totodată, Fondul Proprietatea mai arată că listarea Hidroelectrica este posibil să aibă loc după înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), proiect promovat de PSD, care prevede includerea în capitalul social a FSDI a participaţiilor Statului la 28 de companii, printre aces­tea regăsindu-se şi deţinerile la cele trei societăţi menţionate mai sus.

Acestea, alături de Compania Naţională a Sării Salrom, reprezintă încă de dinainte de 2016 principalele companii vehiculate în spaţiul public atât de reprezentanţii Guvernului, cât şi de cei ai ASF, ca următoare listări ale Statului.

La 31 decembrie 2018, deţinerea de 20% a Fondului Proprietatea din Aeroporturi Bucureşti era estimată de către FP la o valoare de 861 milioane de lei, cu 87 milioane de lei peste valoarea participaţiei la data de 1 ianuarie 2018. În acest context, valoarea totală a operatorului ar fi de circa 4,3 miliarde de lei, potrivit evaluării FP.

Potrivit FP, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa are o valoare estimată de 1,22 miliarde de lei, în condiţiile în care deţinerea de 20% a FP valora 244 milioane de lei la 31 decembrie 2018, iar Hidroelectrica circa 3,5 miliarde de lei.

Din 1997 şi până în prezent, la BVB au fost listate opt societăţi cu capital majoritar de stat: Antibiotice Iaşi (ATB), Conpet (COTE), OIL Terminal (OIL), Transelectrica (TEL), Trans­gaz (TGN), Nuclearelectrica (SNN), Romgaz (SNG) şi IAR Braşov (IARV), ultima în iulie 2015.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. SANTETI COPII ? CINE VRETI SA LISTEZE COMPANIILE DE STAT LA BURSA ? COMUNISTII ? DRAGNEA PRESEDINTE ? TABLOURI-LINGOURI ? [ VILCOV ] ? ORLANDO , GURA BOGATA ? ZAMFIR , DIN COMITETUL CENTRAL ? PE ALA IL DOARE DE CEI 700 000 DE FRANCI ELVETIENI , LUATI CU IMPRUMUT DE FRATI- SU !!! AR VREA SA NICI NU-I MAI DEA INAPOI , DACA SE POATE !!! CINE ? OLGUTA , CE-A ISTERICA , SI CERTAREATA ? AM MAI ZIS , SI ZIC DIN NOU : PREA MULTI COMUNISTI PRIMITIVI , IN TARA ASTA !!!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS