NEGOCIEREA DE GRUP CU BĂNCILE CARE AU CREDITAT ÎN CHFAURSF: "Băncile ne-au asigurat că sunt într-un stadiu avansat de analiză a mandatelor primite"

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări /

Echipa de Negociere formată din AURSF şi liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF transmite, printr-un comunicat, că procesul de negociere cu băncile care au creditat în CHF continuă, notând că, în această perioadă, băncile au asigurat echipa de negociere şi clienţii că sunt într-un stadiu avansat de analiză a mandatelor primite, a procurilor propriu-zise.

"Ne-am întâlnit până acum de 2 ori cu reprezentanţii Volksbank/Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank şi o dată cu cei ai Băncii Româneşti şi ai Credit Europe Bank. Discuţiile purtate au fost complexe din punct de vedere tehnic, fiind discutate numeroase variante ce se pot materializa într-o ofertă concretă.

În săptămâna 11 - 15 mai, ne vom întâlni şi cu reprezentanţii Piraeus Bank, pentru a discuta pe marginea situaţiei clienţilor pe care îi reprezentăm. Suntem în aşteptarea unei confirmări şi din partea Bancpost, în ceea ce priveşte ziua şi ora întâlnirii.

În cadrul discuţiilor purtate cu fiecare bancă care a acceptat întâlnirea, Echipa de Negociere a cerut găsirea unei soluţii de reducere semnificativă a ratei, propunând inclusiv o conversie care ar fi presupus asumarea riscului valutar în mod egal de de către ambele părţi.

În această perioadă, băncile ne-au asigurat că sunt într-un stadiu avansat de analiză a mandatelor primite (procurile propriu-zise) şi a soluţiilor care pot fi identificate pentru cei pe care îi reprezentăm.

Răspunsurile sau propunerile concrete vor fi comunicate prin email şi/sau telefonic, individual, fiecărui membru care a mandatat AURSF şi liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.

Reprezentanţii Volksbank/Banca Transilvania au refuzat orice alternativă de îmbunătăţire a ofertei sau de limitare a riscului generat de posibila fluctuaţie crescătoare a ROBOR pe parcursul perioadei de creditare, menţionând că oferta standard este rezultatul unui efort colectiv, care include şi demersurile făcute de clienţi şi de reprezentanţii acestora.

Membrii care au contracte la Volksbank şi care au intrat în negocierea de Grup au primit deja pe e-mail înscrisurile negocierii, precum şi analiza obiectivă realizată de Echipa de Negociere asupra ofertei Băncii Transilvania.

În ceea ce priveşte OTP Bank, singura instituţie de credit care a refuzat să se întâlnească cu clienţii într-o negociere organizată, în săptămâna 11 - 15 mai vom adresa conducerii băncii un ultim apel, în care vom relua atât argumentelele ce au stat iniţial la baza demersului, cât şi argumente noi, care s-au născut din experienţa negocierii cu cei care au înţeles să îşi asume măcar responsabilitatea unui dialog deschis cu clienţii lor sau din evenimentele ce au avut loc ulterior începerii acestui proces de negociere. Dacă OTP Bank îşi va menţine poziţia inflexibilă, nu vom putea înţelege altceva decât că dă dovadă de rea credinţă în găsirea unei soluţii amiabile. Iar într-o atare situaţie, orice variantă rămâne deschisă, atât pentru Echipa de Negociere, cât şi pentru fiecare dintre cei care ne-au mandatat.

La finalul procesului de negociere, vom pune la dispoziţia tuturor celor reprezentaţi de noi înscrisurile ce ţin de procesul de negociere.

În acelaşi timp, continuăm să întreprindem şi demersuri de informare către autorităţile implicate, dar şi să urmărim îndeaproape şi să influenţăm în mod benefic procesul legislativ în curs, care vizează identificarea de soluţii pentru clienţii cu credite în CHF.

Vrem să vă asigurăm încă o dată că înţelegem pe deplin responsabilitatea pe care o avem de a reprezenta interesele consumatorilor în modul cel mai eficient posibil şi că ne desfăşurăm întreaga activitate în acest spirit, având ca unic scop obţinerea unor soluţii care să îi ajute pe aceştia în mod concret să îşi reducă semnificativ ratele lunare", arată sursa citată.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS