NN Group deţine peste 5% din Transgaz

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

NN Group deţine peste 5% din Transgaz

Grupul olandez NN a ajuns, în data de 28 noiembrie, la o deţinere indirectă de 5,62% din Transgaz (TGN), respectiv un pachet de 661.275 de acţiuni, în urma unor achiziţii efectuate prin piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unui raport al trasportatorului de gaze naturale remis, ieri, operatorului de piaţă.

Practic, NN Group, în calitate de societate mamă, deţinea, la data menţionată, 4,75% din Transgaz prin intermediul Fondului de Pensii Administrat Privat NN, 0,37% prin Fondul de Pensii Facultative NN OPTIM, 0,2% prin Fondul de Pensii Facultative NN ACTIV şi 0,29% prin NN Investment Partners Luxemburg SA.

Anterior, grupul olandez avea o deţinere de 4,98% din transportatorul de gaze, respectiv 586.285 de acţiuni.

Astfel se explică rulajul neobişnuit de mare consemnat cu titlurile TGN în data de 28 noiembrie 2018, când au fost schimbate 101.802 de acţiuni, de peste 20 de ori mai multe în comparaţie cu media lunii anterioare de tranzacţionare, de circa 4.900 de unităţi, circa trei sferturi (73,7%) fiind dat de achiziţiile efectuate de societăţile din NN Group, care a cumpărat 74.990 de acţiuni TGN.

În acea zi, cotaţia acţiunii emitentului a coborât cu 0,42%, până la 354 de lei.

De subliniat că şi în următoarele două zile bursiere, respectiv 29 noiembrie şi 3 decembrie, activitatea cu acţiunile TGN a fost foarte intensă, în aceste şedinţe fiind schimbate 46.402 de titluri, respectiv 51.569 de titluri, preţul acţiunii întregistrând o creştere de 0,56% în 29 noiembrie, până la 356 de lei, respectiv o scădere de 0,42%, la 354 de lei, în data de 3 decembrie.

La începutul acestei luni, acţionarii Transgaz au aprobat, în Adunarea Generală, distribuirea sumei de 13,47 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare din conturile "rezultat reportat" şi/sau "alte rezerve", data plăţii fiind 28 decembrie 2018, ca urmare a solicitării Statului Român care, prin Ministerul Economiei, a completat în acest sens, la jumătatea lunii noiembrie, ordinea de zi a Convocatorului AGA al companiei.

Dividendul brut/acţiune este de 1,14 lei care, raportat la cotaţia de închidere a titlurilor TGN de la finalul săptămânii trecute, de 356 lei, oferă un randament de numai 0,32%, cu mult sub cel mediu înregistrat de componentele indicelui BET în acest an, de circa 7%.

Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 19 decembrie, iar data ex-dividend, prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu vor mai primi dividende, este 18 decembrie.

După primele nouă luni ale anului, operatorul sistemului naţional de trans­port de gaze naturale, a înregistrat un profit net de 299,2 milioane de lei, în scădere cu 31% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2017, în principal pe fondul scăderii veniturilor din exploatare şi a veniturilor financiare, potrivit raportului companiei.

Acţionarul majoritar al Transgaz este Statul Român care, prin Ministerul Economiei, deţine 58,51% din transportatorul de gaze naturale.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de 4,17 miliarde de lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
Schlumberger
Legestart
Gorgandin
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS