PENTRU ÎNCĂLCAREA PROTECŢIEI CONSUMATORILOR:Proiect: ANPC - amenzi de 2%, 3%, 4% sau 5% din cifra de afaceri

T.I.
Miscellanea /

Proiect: ANPC - amenzi de 2%, 3%, 4% sau 5% din cifra de afaceri

Autoritatea Natională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vrea să îi amendeze cu 2%, 3%, 4% sau 5% din cifra de afaceri pe cei care încalcă prevederile legii protecţiei consumatorilor, potrivit unui proiect de ordonanţă.

ANPC a pus în transparenţă decizională, astăzi, Proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind modificările şi completarea unor acte normative referitoare la protecţia consumatorilor, potrivit unui comunicat al ANPC publicat pe site-ul instituţiei.

Astfel, articolele 50 şi 51 ale Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"Art. 50. - (1) Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:

a) încălcarea dispoziţiilor art. 4, art. 7 lit. a) a 2-a, a 3-a şi a 5-a liniuţă, lit. c) prima şi a 2-a liniuţă, cu amendă contravenţională de până la 2% din cifra de afaceri; b) încălcarea dispoziţiilor art. 7 lit. a) a 4-a liniuţă, lit.

b) a 3-a şi a 4-a liniuţă, cu amendă contravenţională de până la 2% din cifra de afaceri; c) încălcarea dispoziţiilor art. 5, art. 7 lit. b) prima, a 2-a şi a 5-a liniuţă, lit.

c) a 3-a şi a 4-a liniuţă, art. 9, art. 10 lit. a)-f), h) şi i), art. 11 şi art. 14, cu amendă contravenţională de până la 2% din cifra de afaceri;

d) încălcarea dispoziţiilor art. 13 alin. (1), art. 17-25 şi art. 26 alin. (1) şi (2) şi art. 261 , art. 262 si art.263 , cu amendă contravenţională de până la 2% din cifra de afaceri;

e) încălcarea dispoziţiilor art. 91 , art. 92 şi art. 93 , cu amendă contravenţională de până la 3% din cifra de afaceri;

f) încălcarea dispoziţiilor art. 94 -911, cu amendă contravenţională de până la 4% din cifra de afaceri."

Modificările vizează Ordonanţa de urgenţă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 389 din 11 iunie 2010, cu modificările şi completările ulterioare; Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 208 din 28 martie 2007, cu modificările şi completările ulterioare; Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, publicată Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 899 din 28 decembrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, propunerile de modificări vizează şi Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1032 din 28 decembrie 2017, dar şi Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 543 din 03 august 2012.

O parte din propunerile de modificări din proiectul de ordonanţă de urgenţă au fost anunţate de preşedintele ANPC, Marius Pîrvu, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Ministerul Agriculturii la începutul anului 2019.

Personalul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatrilor are competenţa de a achiziţiona bunuri sau servicii în scopuri de testare, dacă este necesar, sub o identitate falsă, inclusiv de a le inspecta, studia, dezasambla în scopul de a detecta încălcări sancţionate prin Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European si al Consiliului privind cooperarea dintre autorităţile naţionale însărcinate să asigure respectarea legislaţiei în materie de protecţie a consumatorului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 şi de a obţine mijloace de probă.

Prin proiect se doreşte modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, în sensul modificării regimului sancţionator precum şi instituirea unor norme care să protejeze consumatorii la achiziţionarea de produse astfel încât să nu fie afectate viaţa, sănătatea sau interesele economice ale acestora.

Proiectul se va afla în dezbatere publică timp de 30 de zile.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Buna ziua !!vreau să stiu ca vânzător în cadrul unui magazin srl e posibil sa primesc eu amenda ptr nereguli(stiute)de patron adică 5000lei în conditia în care altul meu e de 1300??ex mrfa dar garantie..

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS