Apanova
CONFERINȚA ANTREPRENORIATUL FEMININ - Ediția a VI-a
LA FINALUL ANULUI 2017,
BURSA 04.01.2018

ANDREI IACOMI
 
mărește imaginea
     * Numărul intermediarilor continuă să scadă *  Indicele BET-TR a avut o rentabilitate mai mare cu aproape 10% peste cea obținută de BET
       Capitalizarea Bursei de Valori București a fost de circa 164,4 de miliarde de lei (35,28 miliarde de euro), la finalul anului 2017, cea mai mare din istoria bursei, potrivit datelor comunicate de BVB (vezi tabel).

     Totodată, valoarea medie zilnică s-a situat în 2017 la nivelul de 47,79 milioane de lei (10,46 milioane de euro), în creștere față de valorile din anii 2016 (36,4 milioane de lei) și 2015 (35 milioane de lei), dar sub cele înregistrate în 2014 (aproape 52 milioane de lei) și 2007 (55,2 milioane de lei), acesta din urmă fiind și anul cu cel mai mare rulaj din istoria BVB, în contextul în care, la finalul lui 2007, capitalizarea bursei era de aproape 86 de miliarde de lei.
     Pe de altă parte, numărul intermediarilor a continuat să scadă, ajungând la doar 34, cel mai scăzut nivel din 1995 încoace, anul reînființării bursei după o perioadă de aproape 50 de ani.
     Anul trecut, brokeri precum Intercapital Invest sau Romintrade Brașov au ales să se retragă din piață, iar Confident Invest București a anunțat că intenționează să se autorizeze ca agent delegat persoană juridică.
     De asemenea, în luna decembrie a anului trecut, Raiffeisen Bank anunța că, începând din 2018, va închide activitatea de tranzacționare pe piața de capital din România, urmând să-și mute operațiunile la Viena.
     Din perspectiva cotației indicelui BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la bursă exceptând SIF-urile, se observă că acesta a cunoscut, pe parcursul anului trecut, două perioade cu evoluție diferită (vezi grafic).
     Astfel, în prima parte a lui 2017, principalul coș de acțiuni s-a înscris pe o tendință de creștere, marcată prin linia de trend ascendent (liniile de trend reprezintă instrumente de analiză tehnică folosite pentru identificarea trendului), pentru ca, în cea de-a doua parte a anului, BET să dezvolte o tendință de scădere, situație ce se menține și în prezent.
     De asemenea, listările companiilor private la bursă au continuat, anul trecut cunoscând patru asemenea evenimente: Digi Communications NV (DIGI), Sphera Franchise Group (SFG), Aages (AAG) și Transilvania Broker de Asigurare (TBK). De asemenea, a avut loc și o serie de listări de obligațiuni, printre cele mai importante fiind cele ale companiei de investiții imobiliare Globalworth Real Estate Investment Limited sau cele ale băncilor Unicredit Bank și International Investment Bank.
     * Ovidiu Șerdean, IFB Finwest: "Scăderea numărului societăților de brokeraj este o consecință firească a reducerii volumelor de tranzacționare și a comisioanelor practicate"
     Punând-o în contextul ultimului deceniu, Ovidiu Șerdean, broker în cadrul IFB Finwest, ne-a transmis modul în care domnia sa percepe evoluția bursei din anul 2017.
     Analistul a apreciat: "Putem spune că, în pofida greutăților întâmpinate, piața de capital își urmează cursul firesc, de dezvoltare. În acest an (n.r. anul anterior), două dintre companiile listate au avut o contribuție semnificativă la creșterea capitalizării bursei și aici mă refer la DIGI și SFG (Sphera). Intrarea la tranzacționare a celor patru companii private (n.r. DIGI, SFG, AAG și TBK) reprezintă un semnal încurajator fiind de așteptat ca, în anii care urmează, să vedem cât mai multe afaceri de succes listate la BVB".
     În ultima perioadă, am remarcat o implicare tot mai mare din partea bursei în ceea ce privește educația financiară de calitate, a menționat domnul Șerdean, care a adăugat: "Totuși, nu putem să nu observăm faptul că în 2017 avem un volum de tranzacționare sub cel din 2007, cu toate că în ultimii zece ani numărul companiilor noi a crescut semnificativ.
     Criza din perioada anilor 2007 - 2008 a lăsat în urmă mult «sânge» și multe dezamăgiri. Rănile ei încă se mai văd și astăzi, îndeosebi în cazul celor care au crezut în bursă și, mai ales, în oamenii din spatele afacerilor în care au decis să investească".
     Scăderea numărului de societăți de brokeraj este o consecință firească a reducerii volumelor de tranzacționare precum și a comisioanelor practicate, a spus brokerul, care a explicat: "Dacă în 2007 vorbeam de comisioane de 1% - 2%, astăzi vorbim de 0,3% - 0,5%, această reducere nefiind susținută de o creștere a volumelor tranzacționate.
     În anii 2000, cupoanele de privatizare încă constituiau o sursă bună de venit pentru multe societăți de brokeraj. Odată cu dispariția lor s-a schimbat și percepția asupra acestui business".
     În continuare, analistul de la IFB Finwest a subliniat că, pentru viitorul pieței de capital, educația financiară reprezintă un factor foarte important, atât în rândul investitorilor cât și al antreprenorilor.
     Domnul Șerdean a punctat: "În ultima perioadă, se vorbește foarte mult despre educație, scoțându-se în evidență, îndeosebi, nivelul redus de educație financiară al investitorilor. În opinia mea, la fel de important este și nivelul de educație financiară al antreprenorilor, atât al celor existenți cât și al celor viitori".
     Bursa înseamnă în primul rând încredere, subliniază Șerdean, care accentuează: "Dacă există încredere, apar investitorii și, implicit, finanțarea. Când un antreprenor întelege că în momentul în care a decis să-și listeze compania la bursă, averea sa nu mai înseamnă «firma», ci pachetul de acțiuni pe care-l deține la respectiva societate, atunci cred că lucrurile se așază pe niște principii sănătoase, iar de aici apare și încrederea".
     Referitor la motivele apariției noilor emitenți la BVB, domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, ne-a declarat: "Cred că sporirea numărului de listări are legătură, în primul rând, cu eforturile susținute ale BVB de promovare a finanțării prin bursă, dar și cu un mediu de piață propice, în care lichiditatea este în continuare destul de ieftină, iar indicii bursieri se află la cote înalte".
     Totodată, domnul Dumitrescu a mai punctat că, în opinia analiștilor de la Tradeville, numărul de intermediari a continuat să scadă atât din cauza migrării din ultimii ani a clienților către acei intermediari care oferă servicii de brokeraj îmbinate cu elemente de înaltă tehnologie, dar și pe fondul unui mediu de reglementare din ce în ce mai dificil.
     Potrivit doamnei Cristina Boicu, șeful Departamentului de Vânzări de Acțiuni din cadrul Raiffeisen Bank România, restrângerea pieței de brokeraj reprezintă un fenomen firesc, în condițiile în care costurile recurente ale intermediarilor și investițiile necesare pentru a ține pasul cu noile reglementări sunt tot mai mari.
     Totodată, analistul Raiffeisen Bank a punctat: "Grupurile mari de brokeraj au ajuns la concluzia că investițiile la scară largă sunt mai eficiente, prin urmare, acestea activează în mai multe piețe, de la distanță.
     Pentru comparație, în Polonia activează 56 de intermediari, cu un rulaj mediu zilnic de 4 milioane de euro fiecare, iar în România mai sunt activi circa 30 de intermediari, cu un rulaj mediu zilnic de 300.000 de euro de fiecare".
     * Brokerii: "Dividendele mari și listările au reprezentat principalii factori pozitivi interni pentru piața de capital în 2017"
     În ceea ce privește elementele interne cu efect benefic în anul anterior asupra pieței de capital locale, brokerii au evidențiat, în primul rând, dividendele mari acordate de emitenții având statul drept acționar majoritar și listările companiilor private din 2017.
     De asemenea, un alt factor arătat de analiști este constituit de rezultatele financiare preponderent pozitive avute de majoritatea companiilor importante ale bursei.
     În acest sens, membrii Departamentului de Analiză de la BT Capital Partners ne-au spus: "Piața de capital românească a fost influențată în sens pozitiv de dividendele generoase acordate de companiile energetice la solicitarea statului în primăvara acestui an (nu vorbim de cele suplimentare), de rezultatele preponderent pozitive publicate de societăți, dar și de listarea a patru noi emitenți: DIGI, AAG, TBK și SFG".
     De aceeași părere este și Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville care ne-a declarat: "În privința factorilor interni cu impact asupra pieței locale de capital aș enumera ca evenimente semnificative: (1) creșterea gradului de distribuire a dividendelor la cel puțin 90% din profitul anual pentru companiile la care statul este acționar majoritar; (2) rezultatele financiare peste așteptări pentru cei mai importanți emitenți listați la bursă; și (3) noi listări pentru companii importante din sectorul de telecomunicații și consum.
     Și Ovidiu Șerdean, analist în cadrul IFB Finwest vede cele patru listări și nivelul ridicat al dividentări acordate de către companiile deja consacrate în acest sens drept principalele elemente benefice pentru piața locală de capital în 2017.
     Continuăm să fim printre piețele cu cel mai mare randament al dividendelor, a punctat brokerul, adăugând: "Am asistat și la un concept nou pentru piața de capital, anume acordarea de dividende suplimentare/anticipate. Acest lucru poate reprezenta o bucurie pentru moment, dar rămâne de văzut în anii următori care vor fi consecințele acestor acțiuni".
     Legat de influențele pozitive interne asupra bursei din anul trecut, Cristina Boicu, de la Raiffeisen Bank, ne-a transmis: "Creșterea agresivă a cheltuielilor guvernamentale a fost principalul motor al pieței, anul acesta (n.r. anul trecut). Astfel, au fost două valuri de euforie generate de plata dividendelor anuale și a celor speciale".
     În ceea ce privește evenimentele de natură internă cu impact nefast asupra pieței de capital în 2017, analiștii de la BT Capital Partners au evidențiat: "De cealaltă parte (n.r. a elementelor cu efecte negative asupra bursei) menționăm speculațiile privind posibila naționalizare a Pilonului II (n.r de pensii private obligatorii), dar și cele privind posibila introducere a unei taxe pe activele bancare, tensiunile politice și multiplele modificări în plan fiscal".
     Acestea au afectat încrederea investitorilor, contribuind la scăderile bursei din cea de-a doua parte a anului, au spus analiștii, completând: "În plus, tentația marcării de profituri pe fondul unui avans de peste 20% al indicelui BET la mijlocul anului a contribuit, de asemenea, la parcursul nefavorabil al bursei din ultimele luni".
     Legat de factorii interni nefavorabili bursei în anul precedent, Cristina Boicu, de la Raiffeisen Bank, ne-a transmis: "Au existat și momente de îngrijorare, cum ar fi cel legat de eventuale taxe suplimentare pentru domeniul bancar".
     Potrivit domnului Ovidiu Șerdean, ce reprezintă societatea IFB Finwest, factorul politic a constituit, în 2017, principala cauză pentru care piața din România nu a reușit să se conecteze la parcursul pozitiv al celor mai importante piețe financiare ale lumii.
     * BT Capital Partners: "Revenirea prețului petrolului lasă loc de creștere pe termen mediu și lung pentru SNP"
     Referitor la elementele din exteriorul României cu impact asupra pieței de capital locale, analiștii de la BT Capital Partners ne-au spus: "Ca factor de influență extern menționăm revenirea prețului petrolului, însă, deși compania-mamă OMV a înregistrat la bursa de la Viena creșteri substanțiale ca urmare a acestei evoluții, titlurile OMV Petrom (SNP) tranzacționate la bursa de la București nu au beneficiat de pe urma acestui trend, ceea ce lasă loc de creștere pe termen mediu și lung, cu atât mai mult cu cât profitul companiei la nouă luni s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut".
     Potrivit domnului Ovidiu Dumitrescu, ce activează în cadrul Tradeville, pe plan extern, principalele repere din 2017 au fost: (1) prima accelerare economică perfect sincronizată din ultimii șase ani; (2) noi maxime record pentru bursa americană, cu cea mai mică volatilitate din istorie; (3) avans de peste 30% pentru cele mai mari companii din sectorul de tehnologie; (4) cea mai importantă și rapidă depreciere a dolarului american după 1986; (5) cele mai mari cotații ale petrolului din ultimii doi ani.
     * Brokerii: "Sectorul energetic și cel financiar - bancar au fost cele mai atractive pentru investitori în anul trecut"
     Potrivit analiștilor pieței de capital locale, domeniile energiei și cel financiar - bancar au reprezentat, în 2017, sectoarele preferate de investitori la BVB.
     În acest sens, Ovidiu Șerdean de la IFB Finwest a apreciat: "Sectorul energetic continuă să rămână printre preferințele investitorilor. La fel și cel financiar a adus rezultate bune, mai ales în prima jumătate a anului".
     Pe lângă cele două sectoare menționate, Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville evidențiază și sectorul de apărare ca făcând parte din preferințele investitorilor la bursă în anul anterior.
     Analistul a punctat: "Pe bursa locală, preferințele investitorilor au fost influențate de gradul ridicat de alocare a dividendelor și de o creștere economică mult peste așteptări. Rezultatele financiare ale principalelor companii listate au surprins favorabil la rândul lor".
     Băncile beneficiază de creșterea consumului, sectorul de apărare este vizat de relații tot mai bune cu noua administrație americană, iar prețurile energiei au crescut, a explicat domnul Dumitrescu, completând: "Toate aceste sectoare sunt bine reprezentate la bursa locală, iar investitorii locali au recunoscut atractivitatea lor încă din debutul anului".
     Potrivit analiștilor de la BT Capital Partners, un alt domeniu atrăgător pentru investitori în anul anterior a fost cel al telecomunicațiilor. Echipa de la BT ne-a transmis: "Sectorul financiar-bancar s-a aflat în 2017 în topul preferințelor investitorilor, așa cum arată volumele tranzacționate cu acțiunile reprezentanților acestui sector în indicele BET, urmat de sectorul energetic si apoi de telecom".
     În legătură cu preferințele investitorilor în 2017, Cristina Boicu de la Raiffeisen Bank a arătat: "Domeniul de petrol și gaze a fost cel mai interesant din punctul de vedere al investitorilor, pe fondul revenirii prețurilor materiilor prime, dar și al dividendelor generoase".
     În anul 2017, indicele BET-TR, ce include și dividendele, a avut o creștere cu 9,65% mai mare față de BET, principalul coș de acțiuni al pieței.
     Practic, BET-TR a încheiat ultima zi de tranzacționare a anului la nivelul de 10.422,6 de puncte, cu 19,09% peste ultima valoare din 2016, de 8.751,95 de puncte, după ce, pe data de 9 august 2017, a atins un maxim al anului de 11.263,73 de puncte.
     Pe de altă parte, indicele BET a avut un avans de 9,44%, încheind 2017 cu 7.753,74 de puncte, față de nivelul din ultima zi de tranzacționare din 2016, de 7.085,05 de puncte. În acest caz, cotația maximă a anului, de 8.786,61 de puncte, a fost cunoscută pe data de 6 iunie 2017, cu circa două luni mai devreme decât în cazul BET-TR. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2018, ora 03:46)  
 BET ,prin evolutia de ieri,a reusit sa inchida deasupra liniei de trend descendent(care a unit maximele mai importante din ultima jumatate de an),inceput din 31 mai 2017.Inca vreo cateva zile de stabilizare deasupra respectivei linii si sentimentul negativ din piata e schimbat.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.01.2018, ora 06:54)
 
 Tine mai mult de vânzările instituționalilor. Dacă au terminat de descărcat ceea ce e foarte posibil pentru ca fac asta la final de an ca sa- și echilibreze portofoliile, atunci BET începe sa recupereze scăderea din ultima parte a anului, mai ales ca multiplii de piata sunt foarte atragatori.O stabilizare deasupra liniei de trend de scădere poate reprezenta un indiciu pentru asta. Mai depinde și de ce fac politicienii. La noi te trezești peste noapte cu o chestie cu pensiile sau mai știu eu cu ce, ca nu mai funcționează nici PER-uri, nici linii de trend, nici nimic.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.01.2018, ora 07:27)
 
 Unii se simt mai bine tranzactionand pe ''ce ar putea fi'' ,aici ma refer la ce ar putea face niste politicieni bolnavi de guta,de exemplu ,sau , ce se intampla acum e datorita institutionalilor care si-au ajustat portofoliile...si altele asemenea. In schimb ,foarte putini isi cauta un sistem de tranzactionare , indiferent care , fie ca e pe baza de analiza fundamentala,fie ca e analiza tehnica ,fie astrotrading sau altele ,care sa excluda cat mai mult partea emotionala a celui care investeste sau speculeaza in pietele financiare.
  Diferentele intre un gambler si unul care are actiuni la bvb sunt destul de mici,cu cat e ceata mai densa,cu atat se simte mai bine.Curios!
 Unii au avansat ideea ca a desfasura aceasta activitate ,de trader sau chiar investitor pe burse,e una dintre cele mai dificile din lume. E nevoie de studiu ,nu putin , dar si de un psihic solid ,care in momentele importante ale pietei ,cum ar fi de : euforie sau panica,sa nu te tradeze.
 Si daca nu functioneaza nimic la bvb ,nici linii de trend ,nici PER ,nici RSI ...nici nimic ,de ce mai aveti investitii in bursa?Va place sa va ''jucati '' banii ca la cazinou? Exista cazinouri pentru asa ceva , poker ,ruleta etc.Bursa e altceva.E locul unde intalnesti cele mai stralucite minti ,deci trebuie sa ''furi '' bani din buzunarele acestor oameni inteligenti . Daca o puteti face doar cu impresii , pareri si raspunsuri de genul : un politician nu a dormit bine azi noapte si a dat o declaratie in urma careia piata '' s-a dus dracu''', sunteti pe un drum gresit....
 Puneti mana pe carte !Sau ,ca sa citez dintr-o Carte: ''cauta si vei afla'' !


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.01.2018, ora 07:48)
 
 Ai înțeles greșit. Ideea era ca la noi politicul creează o stare de incertitudine care se reflecta asupra pietei.Poate și de asta suntem piata de frontiera. N-am spus ca la Bvb nu funcționează nimic niciodată, ci doar ca din cauza acestui mediu și a dimensiunii reduse a pietei de multe ori tehnici care în piețe dezvoltate funcționează la noi dau gres. Cand tranzactionezi cu o strategie la Bvb trebuie sa ai în vedere mediul, ca în orice piața de fapt, adică sa-ți adaptezi tehnica și sa practici o administrare a riscurilor și a capitalului de fier. În piață ești în general în fata mulțimilor care acționează în mare parte emoțional.Dacă ar fi numai genii piața ar fi complet eficienta și singura strategie care ar funcționa ar fi buy and hold, dar nu e așa.


 
2.  Petrom
    (mesaj trimis de Trader în data de 04.01.2018, ora 15:47)  
 Plasamentul care va exploda pe BVB este SNP-PETROM, actiunile se vor duce a peste 0,45 Ron per share!!!!!


 
Aceeasi sectiune (Piata De Capital)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
27.04.2018
BVB
     * Volum de 41 milioane lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, un volum de 41,03 milioane de lei , valoare situată sub...  click să citești tot articolul
27.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
26.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, investitorii fiind mai interesați de titlurile de stat americane - datorită randamentelor - decât de acțiuni.  click să citești tot articolul
26.04.2018
BVB
     Rulajul înregistrat în ședința de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 61,08 milioane de lei (13,14 milioane de euro), circa o treime din valoarea tranzacționată fiind realizată cu...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Dacă BET reușește să construiască un suport în zona nivelului de 9.000 de puncte, există șanse importante ca indicele să continue să urce"
     
     Piața...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii din regiune fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8896
2.3770
2.9725
3.8808
0.1827
0.6240
0.2157
4.6490
5.3189
1.4851
3.4922
0.2305
0.4799
1.1002
0.0609
0.4445
0.9390
3.8160
0.3088
1.0952
0.6034
0.0571
0.3537
0.2027
2.6979
0.0394
0.1455
1.0389
0.6264
0.1209
162.4008
5.5073
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
.