LA FINALUL ANULUI 2017,
BURSA 04.01.2018

ANDREI IACOMI
 
mărește imaginea
     * Numărul intermediarilor continuă să scadă *  Indicele BET-TR a avut o rentabilitate mai mare cu aproape 10% peste cea obținută de BET
       Capitalizarea Bursei de Valori București a fost de circa 164,4 de miliarde de lei (35,28 miliarde de euro), la finalul anului 2017, cea mai mare din istoria bursei, potrivit datelor comunicate de BVB (vezi tabel).

     Totodată, valoarea medie zilnică s-a situat în 2017 la nivelul de 47,79 milioane de lei (10,46 milioane de euro), în creștere față de valorile din anii 2016 (36,4 milioane de lei) și 2015 (35 milioane de lei), dar sub cele înregistrate în 2014 (aproape 52 milioane de lei) și 2007 (55,2 milioane de lei), acesta din urmă fiind și anul cu cel mai mare rulaj din istoria BVB, în contextul în care, la finalul lui 2007, capitalizarea bursei era de aproape 86 de miliarde de lei.
     Pe de altă parte, numărul intermediarilor a continuat să scadă, ajungând la doar 34, cel mai scăzut nivel din 1995 încoace, anul reînființării bursei după o perioadă de aproape 50 de ani.
     Anul trecut, brokeri precum Intercapital Invest sau Romintrade Brașov au ales să se retragă din piață, iar Confident Invest București a anunțat că intenționează să se autorizeze ca agent delegat persoană juridică.
     De asemenea, în luna decembrie a anului trecut, Raiffeisen Bank anunța că, începând din 2018, va închide activitatea de tranzacționare pe piața de capital din România, urmând să-și mute operațiunile la Viena.
     Din perspectiva cotației indicelui BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la bursă exceptând SIF-urile, se observă că acesta a cunoscut, pe parcursul anului trecut, două perioade cu evoluție diferită (vezi grafic).
     Astfel, în prima parte a lui 2017, principalul coș de acțiuni s-a înscris pe o tendință de creștere, marcată prin linia de trend ascendent (liniile de trend reprezintă instrumente de analiză tehnică folosite pentru identificarea trendului), pentru ca, în cea de-a doua parte a anului, BET să dezvolte o tendință de scădere, situație ce se menține și în prezent.
     De asemenea, listările companiilor private la bursă au continuat, anul trecut cunoscând patru asemenea evenimente: Digi Communications NV (DIGI), Sphera Franchise Group (SFG), Aages (AAG) și Transilvania Broker de Asigurare (TBK). De asemenea, a avut loc și o serie de listări de obligațiuni, printre cele mai importante fiind cele ale companiei de investiții imobiliare Globalworth Real Estate Investment Limited sau cele ale băncilor Unicredit Bank și International Investment Bank.
     * Ovidiu Șerdean, IFB Finwest: "Scăderea numărului societăților de brokeraj este o consecință firească a reducerii volumelor de tranzacționare și a comisioanelor practicate"
     Punând-o în contextul ultimului deceniu, Ovidiu Șerdean, broker în cadrul IFB Finwest, ne-a transmis modul în care domnia sa percepe evoluția bursei din anul 2017.
     Analistul a apreciat: "Putem spune că, în pofida greutăților întâmpinate, piața de capital își urmează cursul firesc, de dezvoltare. În acest an (n.r. anul anterior), două dintre companiile listate au avut o contribuție semnificativă la creșterea capitalizării bursei și aici mă refer la DIGI și SFG (Sphera). Intrarea la tranzacționare a celor patru companii private (n.r. DIGI, SFG, AAG și TBK) reprezintă un semnal încurajator fiind de așteptat ca, în anii care urmează, să vedem cât mai multe afaceri de succes listate la BVB".
     În ultima perioadă, am remarcat o implicare tot mai mare din partea bursei în ceea ce privește educația financiară de calitate, a menționat domnul Șerdean, care a adăugat: "Totuși, nu putem să nu observăm faptul că în 2017 avem un volum de tranzacționare sub cel din 2007, cu toate că în ultimii zece ani numărul companiilor noi a crescut semnificativ.
     Criza din perioada anilor 2007 - 2008 a lăsat în urmă mult «sânge» și multe dezamăgiri. Rănile ei încă se mai văd și astăzi, îndeosebi în cazul celor care au crezut în bursă și, mai ales, în oamenii din spatele afacerilor în care au decis să investească".
     Scăderea numărului de societăți de brokeraj este o consecință firească a reducerii volumelor de tranzacționare precum și a comisioanelor practicate, a spus brokerul, care a explicat: "Dacă în 2007 vorbeam de comisioane de 1% - 2%, astăzi vorbim de 0,3% - 0,5%, această reducere nefiind susținută de o creștere a volumelor tranzacționate.
     În anii 2000, cupoanele de privatizare încă constituiau o sursă bună de venit pentru multe societăți de brokeraj. Odată cu dispariția lor s-a schimbat și percepția asupra acestui business".
     În continuare, analistul de la IFB Finwest a subliniat că, pentru viitorul pieței de capital, educația financiară reprezintă un factor foarte important, atât în rândul investitorilor cât și al antreprenorilor.
     Domnul Șerdean a punctat: "În ultima perioadă, se vorbește foarte mult despre educație, scoțându-se în evidență, îndeosebi, nivelul redus de educație financiară al investitorilor. În opinia mea, la fel de important este și nivelul de educație financiară al antreprenorilor, atât al celor existenți cât și al celor viitori".
     Bursa înseamnă în primul rând încredere, subliniază Șerdean, care accentuează: "Dacă există încredere, apar investitorii și, implicit, finanțarea. Când un antreprenor întelege că în momentul în care a decis să-și listeze compania la bursă, averea sa nu mai înseamnă «firma», ci pachetul de acțiuni pe care-l deține la respectiva societate, atunci cred că lucrurile se așază pe niște principii sănătoase, iar de aici apare și încrederea".
     Referitor la motivele apariției noilor emitenți la BVB, domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, ne-a declarat: "Cred că sporirea numărului de listări are legătură, în primul rând, cu eforturile susținute ale BVB de promovare a finanțării prin bursă, dar și cu un mediu de piață propice, în care lichiditatea este în continuare destul de ieftină, iar indicii bursieri se află la cote înalte".
     Totodată, domnul Dumitrescu a mai punctat că, în opinia analiștilor de la Tradeville, numărul de intermediari a continuat să scadă atât din cauza migrării din ultimii ani a clienților către acei intermediari care oferă servicii de brokeraj îmbinate cu elemente de înaltă tehnologie, dar și pe fondul unui mediu de reglementare din ce în ce mai dificil.
     Potrivit doamnei Cristina Boicu, șeful Departamentului de Vânzări de Acțiuni din cadrul Raiffeisen Bank România, restrângerea pieței de brokeraj reprezintă un fenomen firesc, în condițiile în care costurile recurente ale intermediarilor și investițiile necesare pentru a ține pasul cu noile reglementări sunt tot mai mari.
     Totodată, analistul Raiffeisen Bank a punctat: "Grupurile mari de brokeraj au ajuns la concluzia că investițiile la scară largă sunt mai eficiente, prin urmare, acestea activează în mai multe piețe, de la distanță.
     Pentru comparație, în Polonia activează 56 de intermediari, cu un rulaj mediu zilnic de 4 milioane de euro fiecare, iar în România mai sunt activi circa 30 de intermediari, cu un rulaj mediu zilnic de 300.000 de euro de fiecare".
     * Brokerii: "Dividendele mari și listările au reprezentat principalii factori pozitivi interni pentru piața de capital în 2017"
     În ceea ce privește elementele interne cu efect benefic în anul anterior asupra pieței de capital locale, brokerii au evidențiat, în primul rând, dividendele mari acordate de emitenții având statul drept acționar majoritar și listările companiilor private din 2017.
     De asemenea, un alt factor arătat de analiști este constituit de rezultatele financiare preponderent pozitive avute de majoritatea companiilor importante ale bursei.
     În acest sens, membrii Departamentului de Analiză de la BT Capital Partners ne-au spus: "Piața de capital românească a fost influențată în sens pozitiv de dividendele generoase acordate de companiile energetice la solicitarea statului în primăvara acestui an (nu vorbim de cele suplimentare), de rezultatele preponderent pozitive publicate de societăți, dar și de listarea a patru noi emitenți: DIGI, AAG, TBK și SFG".
     De aceeași părere este și Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville care ne-a declarat: "În privința factorilor interni cu impact asupra pieței locale de capital aș enumera ca evenimente semnificative: (1) creșterea gradului de distribuire a dividendelor la cel puțin 90% din profitul anual pentru companiile la care statul este acționar majoritar; (2) rezultatele financiare peste așteptări pentru cei mai importanți emitenți listați la bursă; și (3) noi listări pentru companii importante din sectorul de telecomunicații și consum.
     Și Ovidiu Șerdean, analist în cadrul IFB Finwest vede cele patru listări și nivelul ridicat al dividentări acordate de către companiile deja consacrate în acest sens drept principalele elemente benefice pentru piața locală de capital în 2017.
     Continuăm să fim printre piețele cu cel mai mare randament al dividendelor, a punctat brokerul, adăugând: "Am asistat și la un concept nou pentru piața de capital, anume acordarea de dividende suplimentare/anticipate. Acest lucru poate reprezenta o bucurie pentru moment, dar rămâne de văzut în anii următori care vor fi consecințele acestor acțiuni".
     Legat de influențele pozitive interne asupra bursei din anul trecut, Cristina Boicu, de la Raiffeisen Bank, ne-a transmis: "Creșterea agresivă a cheltuielilor guvernamentale a fost principalul motor al pieței, anul acesta (n.r. anul trecut). Astfel, au fost două valuri de euforie generate de plata dividendelor anuale și a celor speciale".
     În ceea ce privește evenimentele de natură internă cu impact nefast asupra pieței de capital în 2017, analiștii de la BT Capital Partners au evidențiat: "De cealaltă parte (n.r. a elementelor cu efecte negative asupra bursei) menționăm speculațiile privind posibila naționalizare a Pilonului II (n.r de pensii private obligatorii), dar și cele privind posibila introducere a unei taxe pe activele bancare, tensiunile politice și multiplele modificări în plan fiscal".
     Acestea au afectat încrederea investitorilor, contribuind la scăderile bursei din cea de-a doua parte a anului, au spus analiștii, completând: "În plus, tentația marcării de profituri pe fondul unui avans de peste 20% al indicelui BET la mijlocul anului a contribuit, de asemenea, la parcursul nefavorabil al bursei din ultimele luni".
     Legat de factorii interni nefavorabili bursei în anul precedent, Cristina Boicu, de la Raiffeisen Bank, ne-a transmis: "Au existat și momente de îngrijorare, cum ar fi cel legat de eventuale taxe suplimentare pentru domeniul bancar".
     Potrivit domnului Ovidiu Șerdean, ce reprezintă societatea IFB Finwest, factorul politic a constituit, în 2017, principala cauză pentru care piața din România nu a reușit să se conecteze la parcursul pozitiv al celor mai importante piețe financiare ale lumii.
     * BT Capital Partners: "Revenirea prețului petrolului lasă loc de creștere pe termen mediu și lung pentru SNP"
     Referitor la elementele din exteriorul României cu impact asupra pieței de capital locale, analiștii de la BT Capital Partners ne-au spus: "Ca factor de influență extern menționăm revenirea prețului petrolului, însă, deși compania-mamă OMV a înregistrat la bursa de la Viena creșteri substanțiale ca urmare a acestei evoluții, titlurile OMV Petrom (SNP) tranzacționate la bursa de la București nu au beneficiat de pe urma acestui trend, ceea ce lasă loc de creștere pe termen mediu și lung, cu atât mai mult cu cât profitul companiei la nouă luni s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut".
     Potrivit domnului Ovidiu Dumitrescu, ce activează în cadrul Tradeville, pe plan extern, principalele repere din 2017 au fost: (1) prima accelerare economică perfect sincronizată din ultimii șase ani; (2) noi maxime record pentru bursa americană, cu cea mai mică volatilitate din istorie; (3) avans de peste 30% pentru cele mai mari companii din sectorul de tehnologie; (4) cea mai importantă și rapidă depreciere a dolarului american după 1986; (5) cele mai mari cotații ale petrolului din ultimii doi ani.
     * Brokerii: "Sectorul energetic și cel financiar - bancar au fost cele mai atractive pentru investitori în anul trecut"
     Potrivit analiștilor pieței de capital locale, domeniile energiei și cel financiar - bancar au reprezentat, în 2017, sectoarele preferate de investitori la BVB.
     În acest sens, Ovidiu Șerdean de la IFB Finwest a apreciat: "Sectorul energetic continuă să rămână printre preferințele investitorilor. La fel și cel financiar a adus rezultate bune, mai ales în prima jumătate a anului".
     Pe lângă cele două sectoare menționate, Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville evidențiază și sectorul de apărare ca făcând parte din preferințele investitorilor la bursă în anul anterior.
     Analistul a punctat: "Pe bursa locală, preferințele investitorilor au fost influențate de gradul ridicat de alocare a dividendelor și de o creștere economică mult peste așteptări. Rezultatele financiare ale principalelor companii listate au surprins favorabil la rândul lor".
     Băncile beneficiază de creșterea consumului, sectorul de apărare este vizat de relații tot mai bune cu noua administrație americană, iar prețurile energiei au crescut, a explicat domnul Dumitrescu, completând: "Toate aceste sectoare sunt bine reprezentate la bursa locală, iar investitorii locali au recunoscut atractivitatea lor încă din debutul anului".
     Potrivit analiștilor de la BT Capital Partners, un alt domeniu atrăgător pentru investitori în anul anterior a fost cel al telecomunicațiilor. Echipa de la BT ne-a transmis: "Sectorul financiar-bancar s-a aflat în 2017 în topul preferințelor investitorilor, așa cum arată volumele tranzacționate cu acțiunile reprezentanților acestui sector în indicele BET, urmat de sectorul energetic si apoi de telecom".
     În legătură cu preferințele investitorilor în 2017, Cristina Boicu de la Raiffeisen Bank a arătat: "Domeniul de petrol și gaze a fost cel mai interesant din punctul de vedere al investitorilor, pe fondul revenirii prețurilor materiilor prime, dar și al dividendelor generoase".
     În anul 2017, indicele BET-TR, ce include și dividendele, a avut o creștere cu 9,65% mai mare față de BET, principalul coș de acțiuni al pieței.
     Practic, BET-TR a încheiat ultima zi de tranzacționare a anului la nivelul de 10.422,6 de puncte, cu 19,09% peste ultima valoare din 2016, de 8.751,95 de puncte, după ce, pe data de 9 august 2017, a atins un maxim al anului de 11.263,73 de puncte.
     Pe de altă parte, indicele BET a avut un avans de 9,44%, încheind 2017 cu 7.753,74 de puncte, față de nivelul din ultima zi de tranzacționare din 2016, de 7.085,05 de puncte. În acest caz, cotația maximă a anului, de 8.786,61 de puncte, a fost cunoscută pe data de 6 iunie 2017, cu circa două luni mai devreme decât în cazul BET-TR. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2018, ora 03:46)  
 BET ,prin evolutia de ieri,a reusit sa inchida deasupra liniei de trend descendent(care a unit maximele mai importante din ultima jumatate de an),inceput din 31 mai 2017.Inca vreo cateva zile de stabilizare deasupra respectivei linii si sentimentul negativ din piata e schimbat.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.01.2018, ora 06:54)
 
 Tine mai mult de vânzările instituționalilor. Dacă au terminat de descărcat ceea ce e foarte posibil pentru ca fac asta la final de an ca sa- și echilibreze portofoliile, atunci BET începe sa recupereze scăderea din ultima parte a anului, mai ales ca multiplii de piata sunt foarte atragatori.O stabilizare deasupra liniei de trend de scădere poate reprezenta un indiciu pentru asta. Mai depinde și de ce fac politicienii. La noi te trezești peste noapte cu o chestie cu pensiile sau mai știu eu cu ce, ca nu mai funcționează nici PER-uri, nici linii de trend, nici nimic.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.01.2018, ora 07:27)
 
 Unii se simt mai bine tranzactionand pe ''ce ar putea fi'' ,aici ma refer la ce ar putea face niste politicieni bolnavi de guta,de exemplu ,sau , ce se intampla acum e datorita institutionalilor care si-au ajustat portofoliile...si altele asemenea. In schimb ,foarte putini isi cauta un sistem de tranzactionare , indiferent care , fie ca e pe baza de analiza fundamentala,fie ca e analiza tehnica ,fie astrotrading sau altele ,care sa excluda cat mai mult partea emotionala a celui care investeste sau speculeaza in pietele financiare.
  Diferentele intre un gambler si unul care are actiuni la bvb sunt destul de mici,cu cat e ceata mai densa,cu atat se simte mai bine.Curios!
 Unii au avansat ideea ca a desfasura aceasta activitate ,de trader sau chiar investitor pe burse,e una dintre cele mai dificile din lume. E nevoie de studiu ,nu putin , dar si de un psihic solid ,care in momentele importante ale pietei ,cum ar fi de : euforie sau panica,sa nu te tradeze.
 Si daca nu functioneaza nimic la bvb ,nici linii de trend ,nici PER ,nici RSI ...nici nimic ,de ce mai aveti investitii in bursa?Va place sa va ''jucati '' banii ca la cazinou? Exista cazinouri pentru asa ceva , poker ,ruleta etc.Bursa e altceva.E locul unde intalnesti cele mai stralucite minti ,deci trebuie sa ''furi '' bani din buzunarele acestor oameni inteligenti . Daca o puteti face doar cu impresii , pareri si raspunsuri de genul : un politician nu a dormit bine azi noapte si a dat o declaratie in urma careia piata '' s-a dus dracu''', sunteti pe un drum gresit....
 Puneti mana pe carte !Sau ,ca sa citez dintr-o Carte: ''cauta si vei afla'' !


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 04.01.2018, ora 07:48)
 
 Ai înțeles greșit. Ideea era ca la noi politicul creează o stare de incertitudine care se reflecta asupra pietei.Poate și de asta suntem piata de frontiera. N-am spus ca la Bvb nu funcționează nimic niciodată, ci doar ca din cauza acestui mediu și a dimensiunii reduse a pietei de multe ori tehnici care în piețe dezvoltate funcționează la noi dau gres. Cand tranzactionezi cu o strategie la Bvb trebuie sa ai în vedere mediul, ca în orice piața de fapt, adică sa-ți adaptezi tehnica și sa practici o administrare a riscurilor și a capitalului de fier. În piață ești în general în fata mulțimilor care acționează în mare parte emoțional.Dacă ar fi numai genii piața ar fi complet eficienta și singura strategie care ar funcționa ar fi buy and hold, dar nu e așa.


 
2.  Petrom
    (mesaj trimis de Trader în data de 04.01.2018, ora 15:47)  
 Plasamentul care va exploda pe BVB este SNP-PETROM, actiunile se vor duce a peste 0,45 Ron per share!!!!!


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9496
2.3800
3.0322
4.0037
0.1798
0.6245
0.2243
4.6549
5.2150
1.4325
3.5498
0.2403
0.4866
1.0777
0.0632
0.4490
0.8298
4.0128
0.2985
1.0420
0.5919
0.0581
0.3520
0.2108
2.7028
0.0395
0.1514
1.0925
0.6294
0.1199
156.9985
5.6105
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.