Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA 22.05.2018

Adelina Toader
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, după încheierea ediției ziarului, că îi somează pe guvernanți să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenția lor legată de pilonul II de pensii, având în vedere "ping-pongul de declarații" făcute pe acest subiect, informează Agerpres.
     Iohannis a declarat: "Am observat, recunosc, cu multă îngrijorare ce se întâmplă și nu numai de acum. (...) A fost parcă chiar la învestirea nu știu cărui guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, când exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlament cineva făcuse afirmația că se desființează Pilonul II. Iată că de atunci a apărut un ping-pong de declarații, ba se desființează, ba nu se desființează, ba se naționalizează, ba nu se naționalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător, această abordare este, deja, la limita unei guvernări diletante, foarte toxice și îi somez pe guvernanți să-și revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenția lor legală de Pilonul II, fiindcă aici nu este vorba de niște bani care sunt ai statului sau bani publici, sunt bani privați, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II și nu poți să te joci cu așa ceva. Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie clarificată și planificată pe termen lung. Nu plătește nimeni o contribuție la pensie ca să primească banii a doua zi și riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta și a gestiona sistemul de pensii și lumea deja începe să-și pună întrebări. (...) Așa nu se poate, este nevoie de o clarificare fermă, sper eu o clarificare în sensul că PSD nu se atinge de acești bani și atunci lucrurile se pot clădi mai departe".
     El a comentat ideea lansată de PSD ca Pilonul II să devină opțional.
     "Acest pilon a fost proiectat, s-a creat legislația aferentă și oamenii au început să plătească, crezând că atunci când vor ieși la pensie vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum, după doar câțiva ani, începe cineva și schimbă principiul după care funcționează acest Pilon II, începe să schimbe legislația, deja totul de duce de râpă", a afirmat șeful statului.
     Președintele Iohannis a arătat că se poate face o analiză în ceea ce privește rentabilitatea Pilonului II de pensii.
     "Dacă bine îmi amintesc, a mai avut cineva de la PSD așa idei de modificare a Pilonului II, prin 2013-2014 s-a făcut o analiză și s-a găsit că aceste fonduri au un randament bun și atunci s-a abandonat ideea de a modifica lucrurile. Acum, iată, după puțini ani iarăși se reia discuția, or nu se poate construi o arhitectură în domeniul pensiilor unde din doi în doi sau din trei în trei ani cineva care întâmplător guvernează începe să pună sub semnul întrebării totul", a conchis Iohannis.
     
     ------------
     Publicarea pe site-ul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul a Programului legislativ 2018 care anunța existența unui proiect de lege potrivit căruia contribuțiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018, a declanșat un șir de reacții atât la nivel politic, cât și în rândul oamenilor de afaceri.
     Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că Guvernul nu este de accord cu această propunere care a venit din partea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).
     Ion Ghizdeanu, președintele CNSP, a spus, ieri, conform Agerpres, că informațiile legate de suspendarea plăților la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuții publicate din greșeală, iar autoritățile dau asigurări că nu se va întâmpla așa ceva de la 1 iulie.
     *  Dăncilă: "Exclud faptul că am putea desființa Pilonul II de pensii"
     Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, potrivit Agerpres, că exclude faptul că Guvernul ar putea desființa Pilonul II de pensii.
     Domnia sa a declarat: "Exclud faptul că am putea desființa Pilonul II de pensii, dar faptul că vom face analize, că vom vedea dacă este bine ca să avem o opțiune pentru Pilonul I sau Pilonul II de pensii din partea cetățenilor, acest lucru îl vom prezenta populației, dar nu vom desființa Pilonul II (...) Se va face o analiză la Ministerul Muncii legată de Pilonul II de pensii, dar, încă o dată, repet, nu se va desființa Pilonul II de pensii".
     Totodată, întrebată cum s-a strecurat o eroare privind suspendarea plăților la Pilonul II de pensii într-un document oficial al Executivului, Dăncilă a răspuns: "A fost o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză. (...) Nu a fost o hotărâre de Guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranță acea hotărâre nu va fi agreată de Guvernul României".
     *  Dragnea: "Nu vom lua nicio măsură care să ducă la desființarea pilonului II de pensii"
     Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, ieri, că la nivelul conducerii partidului nu s-a luat și nu se va lua nicio măsură care să ducă la naționalizarea sau la desființarea pilonului II de pensii, potrivit Agerpres.
     Domnia sa a declarat: "O informație de acest gen, care este sută la sută mincinoasă, poate destabiliza într-adevăr economic și social România și poate aduce atingere securității naționale. Nu știu ce a spus domnul șef de la Prog­noză. O guvernare se exercită în baza unui program de guvernare aprobat în Parlament și care este public. În ceea ce privește Pilonul II de pensii, obiectivele noastre au fost asumate și susținute și sunt susținute în continuare și anume primul obiectiv este ca în următoarea perioadă Ministerul Muncii și nu numai să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare, pentru a se putea prezenta tuturor cetățenilor României informațiile financiare referitoare la nivelul de pensii pe care îl va avea un cetățean român care este doar în pilonul I și nivelul de pensie pe care îl va avea un cetățean care este și în pilonul I și în pilonul II. Al doilea obiectiv este ca cetă­țeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine să rămână - doar în pilonul I sau și în pilonul I și în pilonul II".
     În consecință, a arătat liderul social-democraților, nu există o decizie privind desființarea sau naționalizarea pilonului II de pensii.
     *  Florin Cîțu, PNL: "Dacă Pilonul II de pensii va fi naționalizat, voi depune plângere penală"
     Senatorul PNL Florin Cîțu anunță că, în cazul în care Pilonul II de pensii va fi naționalizat, va depune plângere penală împotriva președintelui PSD, Liviu Dragnea, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, și a vicepremierului Viorel Ștefan.
     Domnia sa a transmis prin intermediul platformei Facebook: "Este clar că pe hoți doar cătușele îi sperie. Asta se întâmplă cu PSD de trei zile încoace. În cazul în care Liviu, Olguța, Vasilica, Viorel și Eugen vor naționaliza banii din Pilonul II de pensii, vă spun ce fac. Voi depune plângere penală împotriva găștii de mai sus, pe care o voi semna personal și vă aștept și pe voi toți să semnați alături de mine. Numai așa îi oprim! Nu mai merge cu jumătăți de măsură! Este vremea lucrurilor serioase!".
     *  Gabriela Firea: "Votul românilor nu trebuie răsturnat prin plângeri penale"
     Vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, primar general al Capitalei, a reacționat în urma declarațiilor senatorului PNL Florin Cîțu, precizând că votul românilor este sfânt și nu trebuie răs­turnat prin plângeri penale.
     Domnia sa a declarta: "Sunt oameni politici sau altceva? Dacă așa se face politica, depunând plângeri penale, înseamnă că nu mai suntem în democrație. Și le e frică de alegeri, de votul românilor. Votul românilor este sfânt, nu trebuie să răstoarne o putere legitimă prin plângeri penale. Este ceva incredibil și de neacceptat într-un stat de drept".
     *  Varujan Vosganian: "Ideea așa-zisei naționalizări a banilor din Pilonul II este imposibilă"
     Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, ieri, că în coaliție nu s-a dis­cutat niciodată despre ipoteza suspendării Pilonului II de pensii, subliniind că ideea așa-zisei naționalizări a banilor din acest fond este imposibilă.
     Domnia sa a declarat pentru de Agerpres: "Documentul acela nu mai este de actualitate, dacă a existat vreodată. Noi, în coaliție, nu am discutat niciodată ipoteza suspendării Pilonului II de pensii. Ideea așa-zisei naționalizări a banilor din Pilonul II este imposibilă. Cine o vehiculează nu cunoaște fondul problemei, banii aceia sunt ai titularilor de cont, sunt ai cetățenilor, nu sunt ai fondurilor, deci ei nu pot fi în niciun chip luați de la cetățeni, nicio lege nu ar permite așa ceva pe actuala Constituție. Altă soluție de a mări resursele financiare ale bugetului de pensii decât Pilonul II nu există, așa că Pilonul II, dacă unora li se pare că nu este o soluție bună, este cea mai bună dintre toate pe care le avem".
     Varujan Vosganian a subliniat că ALDE nu susține o astfel de idee: "Eu care am creat acest pilon de pensii și cu Călin Tăriceanu, care l-a susținut, nu susținem așa ceva".
     *  Ponta vrea să facă și el plângere penală
     Deputatul Victor Ponta, copreședinte Pro România, spune că, în cazul în care Guvernul va lua banii din pilonul II de pensii, va depune plângere penală.
     Domnia sa a scris pe Facebook: "Nu sunt de acord de principiu cu folosirea plângerilor penale în lupta politică (ce a făcut recent Orban am spus deja că este o prostie) - pentru decizii politice (bune sau proaste) se dă socoteală în Parlament și la alegeri. Când vine vorba însă de banii mei (și ai dvs) acumulați la pilonul 2 de pensii lucrurile sunt însă total diferite - acei bani NU sunt ai statului, ci au fost plătiți de mine (și de toți cei care aveau în 2006 sub 35 de ani) și îmi aparțin/ dacă Guvernul îi va lua, aceasta nu este o decizie politică și fapta reprezintă infracțiunea de furt calificat sancționată de Codul penal! Dacă se vor fura de către Guvern banii mei acumulați la Pilonul 2 voi depune și eu plângere penală pentru suma pe care am plătit-o în fiecare lună din ultimii 12 ani. Plângerea va fi pentru suma acumulată în contul meu și împotriva tuturor celor care vor semna ordonanța de urgență sau proiectul de lege".
     El a arătat că este vorba de "un furt" de la milioane de oameni și de "o dis­trugere a viitorului" acestora.
     *  RBL: 7 milioane de români au cu 12,9% mai puțini bani în conturi din cauza nerespectării calendarului pe Pilonul II
     Șapte milioane de angajați români au astăzi cu 12,9% mai puțini bani în conturile lor de pensii din cauza neres­pectării calendarului de majorare a contribuțiilor pentru Pilonul II, care a condus atât la pierderea banilor promiși de stat prin lege, cât și la pierderea efectului de multiplicare a acestor bani, au afirmat, ieri, reprezentanții organizației Romanian Business Leaders (RBL), potrivit Agerpres.
     Potrivit sursei citate, actualul sistem de pensii este singura reformă structurală din România care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternanțelor la putere. Este un sistem care contribuie la dezvoltarea economiei - pe de o parte prin investițiile făcute pe piața de capital și, de cealaltă, prin faptul că oferă antreprenorilor români și autorităților publice locale o soluție alternativă de finanțare.
     Romanian Business Leader subliniază, în context, că, din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuțiilor prevăzut de lege, Pilonul II de pensii are astăzi fonduri mai mici cu 1,1 miliarde de euro, potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), ceea ce înseamnă un miliard de euro în minus investiți în economie. Un procent de aproximativ 92% din activele de circa 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economía românească.
     Mai mult, cu 1 miliard de euro în plus plasați de fondurile de pensii pe piața de capital, România ar fi fost mai aproape să depășească statutul de piață de frontieră și să aibă o piață de capital emergentă, condiție esențială pentru marii investitori internaționali. În situația actuală, investitorii puternici internaționali întârzie să intre pe piața de capital din România, arată RBL.
     *  CCIFER: Pilonul II de pensii - singura formă reală de economisire ce oferă garanția absolută angajaților
     Pilonul II de pensii reprezintă singura forma reală de economisire care oferă garanția absolută asupra propriilor contribuții, în condițiile în care acesta a înregistrat randamente inves­tiționale pozitive de la lansarea sa, din 2008, precizează Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), potrivit Agerpres.
     Potrivit instituției, este necesară "dezvoltarea sau cel puțin menținerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat în perioada 2007 - 2008 ca măsură minim necesară pentru îmbunătățirea capacității generale a întregului sistem de pensii de a face față așteptărilor populației active".
     În viziunea reprezentanților Camerei franceze, evoluția fondurilor de pensii în România a înregistrat "cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflația și comisioanele) într-un panel de 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2008-2017".
     Conform unui studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la cererea Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), Pilonul II a înregistrat randamente investiționale pozitive de la lansarea sa din 2008. În plus, după cum rezultă din studiul realizat de OECD referitor la performanța în termeni reali (ajustați cu inflația) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, în perioada 2008 - 2016, fondurile de pensii din România ocupă locul al doilea. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 


ATENȚIE!
Orice comentariu care nu are legătură cu textul articolului dar se încadrează in tematica pieței de capital, va fi redirijat de administrator în
Forumul BURSA.

Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2018, ora 01:19)  
 gasesc hotii o metoda ...


 
2.  fara titlu
    (mesaj trimis de EU în data de 22.05.2018, ora 05:44)  
 Din moment ce programul de guvernare este facut de un condamnat la 8 ani de inchisoare, adica Valcov, la ce ne putem astepta ? Acesta este PSD


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.05.2018, ora 07:52)
 
 Pisedeele din Ungaria și Polonia au rezolvat problema capitalismului obligatoriu, l-au făcut opțional.
 Slugoii Securității continuă propaganda pentru intelectualii mononeuronați.


 
  2.2.   Intrebare pentru Piperea & Zamfir & gasca  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Gogu , in data de 22.05.2018, ora 11:12)
 
 Cum de nu iau pozitie faimosii aparatori ai poporului , adica Piperea si Zamfir ???? Sau sunt pe blat cu PSD-ul pentru care lupta amandoi???
 Ca doar "maestrul" Piperea a fost consilier al premierului PSD iar Zamfir face "politica partidului" la Antena 3.
 By the wsy, stiati dragi cititori ca Piperea a fost angajat la ING si la Banca Tiriac, pe vremea lui van der Hayden ? Asa se explica anumite frustrari ale individului care se crede buricul targului.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 22.05.2018, ora 16:18)
 
 Gogule te pomenesti ca Piperea a facut si gradininta si uite cum de 'frustat' ce e, nu ia atitudine si nu apara saracii copii nevoiti sa se scoale cu noiaptea in cap pentru a desfasura anumite activitati care nu le folosesc la nimic. Revenind, Piperea a luat atitudine si a spus ce era de spus pe acest aspect, apoi si Piperea e unul singur si chiar la capacitatile lui intelectuale nu are cum sa se ocupe de tot si de toate.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2018, ora 08:33)  
 Dupa disputa aceasta PSD - PNL oare ce o sa mai ramana din BVB? Pe cand piata emergenta ...? Cine o sa mai vina la BVB cand pretul actiunilor depinde de lupta politica?


 
4.  Dupa PSD potopul!
    (mesaj trimis de Carmen în data de 22.05.2018, ora 10:13)  
 PSD este iresponsabil! Nu conteaza decat salariile bugetarilor, dupa ei potopul!!!
 Din cauza PSD, tara asta va ajunge in incapacitate de plata, si atunci sa vezi austeritate$$$


 
5.  Despre intențiile PSD - Este chiar mai rău !
    (mesaj trimis de Florin în data de 22.05.2018, ora 12:02)  
 În opinia jurnalistului Moise Guran, simultan cu suspendarea contribuției la Pilonul 2, pe lângă cei 25% pe care fiecare angajat îi virează în fondul de pensii și care s-ar fi dus în totalitate către stat (cel puțin 475 lei pe lună pentru fiecare angajat), statul să mai perceapă (în primă fază) încă 84 lei de la angajat, plus 84 lei de la angajator. În total 643 lei, adică 33,8% din salariul minim pe economie, bani care ar putea acoperi și pensiile speciale.


 
6.  Vreau sa stiu!
    (mesaj trimis de Observator în data de 22.05.2018, ora 17:12)  
 Cum se va diferentia PENSIA PUBLICA, la venituri egale si aceleasi perioade de cotizare, intre cei care contribuie doar la Pilonul 1 ( cu 25% ), si cei care contribuie atat la Pilonul 1 ( cu 21,25% ) cat si la Pilonul 2 ( cu 3,75% )? Care va fi formula de calcul ?


 
7.  Huo cima rosie!
    (mesaj trimis de Mihai în data de 22.05.2018, ora 23:25)  
 Astia nu se lasa pana nu distrug tarisoara asta si populatia ei!
 Daca da draq sa va atingeti de banii care mi s-au adunat in cei 10 ani de contributii, va dau in judecata! Am 30 de ani vechime, nu mai am foarte mult pana la pensie si nu doresc sa ajung la mana voastra nemernicilor ce sunteti!


 
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,83 milioane lei (2,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 0,29 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,1141 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 3,10% de la 3,09%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
17.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, un rulaj în creștere de 61,09 milioane...  click să citești tot articolul
14.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri, în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de ieri, un rulaj în creștere de 43,41 milioane de lei, aproape dublu față de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.