PLANURI ÎN CAZUL UNUI BREXIT DUR Grecia ia măsuri să-şi protejeze turiştii britanici

Ziarul BURSA #Internaţional /

Grecia se pregăteşte pentru varianta unui Brexit fără acord, concen-trându-se pe măsurile ce vor permite britanicilor că continue să viziteze şi să trăiască în această ţară, aşa cum o fac în prezent, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Miza este una importantă, în condiţiile în care Marea Britanie este a doua mare sursă de venituri în turism pentru Grecia, aceasta fiind cea mai importantă industrie a sa. O întrerupere bruscă în fluxul celor aproximativ trei milioane de turişti britanici care vizitează insulele greceşti în fiecare an ar fi un şoc pentru un sector ce este responsabil pentru a şasea parte din Produsul Intern Brut al Greciei.

În prezent, premierul britanic, Theresa May, încearcă să renegocieze termenii acordului privind Brexitul, însă oficialii UE susţin că această variantă este exclusă, ceea ce creşte riscul ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar fără un acord. Guvernele din regiune se pregătesc deja să ia măsuri pentru a face faţă unui astfel de scenariu.

Un oficial din Ministerul grec de Externe a declarat, pentru Bloomberg, că Guvernul de la Atena pregăteşte mai multe proiecte de acte normative şi decrete prezidenţiale de care ar putea fi nevoie în cazul unui Brexit fără acord. Deocamdată, nu au fost date publicităţii declaraţii oficiale cu privire la aceste pregătiri din partea Guvernului condus de Alexis Tsipras, care pleacă de la ipoteza că se va ajunge la un acord între cele două părţi.

Pentru a se asigura că numărul turiştilor britanici nu va scădea în cazul unui Brexit fără acord, Grecia ia în considerare menţinerea situaţiei actuale conform căreia cetăţenii britanici nu au nevoie de vize. De asemenea, este probabil ca Grecia să nu modifice statutul cetăţenilor britanici care trăiesc în Grecia, astfel încât aceştia să nu fie trataţi ca cetăţeni din terţe ţări, a declarat un oficial din Ministerul grec de Externe, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Prin aceste măsuri, Grecia vrea să protejeze o parte importantă din economia sa. Vizitatorii din Marea Britanie au fost responsabili pentru mai mult de 14% din veniturile totale din turism ale Greciei în perioada ianuarie-noiembrie 2017. Această pondere a scăzut anul trecut cu 6,2%, până la 1,9 miliarde euro, în condiţiile în care numărul vizitatorilor britanici a scăzut cu 1,7%, până la 2,9 milioane de persoane, arată datele Băncii Centrale a Greciei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS