CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 17.02.2016

A consemnat PETRE BARAC
 
mărește imaginea
     * (Interviu cu domnul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, cunoscut ca "Laserul de la Măgurele")
     * Nicolae Zamfir: "Am semnat un acord cu guvernul de la Paris pentru conservarea patrimoniului cultural francez cu tehnologia noastră"
         Nicolae Zamfir, directorul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), unde se construiește "Laserul de la Măgurele", ne-a vorbit despre stadiul în care a ajuns proiectul și provocările cu care se confruntă în prezent Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN).
       Domnia sa ne-a explicat că a cerut o expertiză judiciară pentru a stabili cine este vinovat de întârzierile apărute în desfășurarea proiectului, res¬pectiv constructorul sau proiectantul. În schimb, Comisia Europeană a dat o mână de ajutor proiectului, prin suplimentarea fondurilor alocate și aprobarea unor investiții noi, în valoare de 17 milioane de euro.
       Nicolae Zamfir ne-a spus că institutul pe care îl conduce a reușit să atragă parteneri străini, FBI fiind foarte interesat să folosească acceleratoarele de la Măgurele pentru probleme de criminalistică. În plus, IFIN a semnat un acord de colaborare cu autoritățile franceze pentru conservarea patrimoniului lor cultural cu tehnologia de Măgurele. Domnul Zamfir ne-a mai spus că este extrem de greu să angajeze specialiști străini pentru proiectul ELI-NP de la Măgurele, întrucât procesul de echivalare a diplomelor durează chiar și 6-7 luni, iar cercetătorii tineri sunt descurajați să mai aplice pentru posturile disponibile.

 
     Reporter: Comisia Europeană a aprobat de curând suplimentarea fondurilor pentru construcții auxiliare în a doua fază de implementare și achiziția de echipamente pentru cercetare științifică, în cadrul proiectului ELI-NP. Ce presupun aceste construcții auxiliare și care sunt fondurile alocate?
     Nicolae Zamfir: Am mers pe 26 ianuarie la Comisia Europeană și am fost puțin îngrijorați, pentru că noi am depus toată documentația necesară din iunie 2015 și nu știam ce s-a întâmplat, deoarece, de obicei, documentele sunt trimise la DG Regio (n.r. Directoratul General pentru Politică Regională) după ce sunt agreate formal. Noi am avut discuții și cu JASPERS (n.r. consultantul Comisiei Europene), și cu DG Regio și nu știam ce se întâmplă. Noi am depus documentele pentru două lucruri. Când am făcut aplicația inițială în 2011, am presupus că toate componentele (echipamente mari, experimente și clădirea laserului) vor fi gata până în 2018, exceptând clădirea pe care ne-am asumat că o terminăm în 2015. Așa a fost în decizia inițială. Dar, după cum mergeau lucrurile, se putea vedea clar că nu o să terminăm la timp, așa că am vrut să nu riscăm, am cerut o amânare de la Comisie și am obținut-o. În plus, am cerut o suplimentare de fonduri, iar Comisia a fost de acord dacă schimbările erau "nesubstanțiale". Pentru ei, "nesubstanțial" însemna să nu schimbăm scopul proiectului, cum ar fi, de exemplu, să facem lansări pe Marte, iar creșterea valorii investiției să nu fie mai mare de 2-3%. Am cerut o suplimentare de fonduri de 17 milioane de euro și am primit-o, dintre care 10 milioane euro vor fi pentru experimente.
     Reporter: Ce presupune colaborarea semnată recent de Institutul "Horia Hulubei" cu Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene? Care va fi impactul asupra "Laserului de la Măgurele"?
     Nicolae Zamfir: Noi avem aici un centru european, nu unul național. De când i-am pus bazele la Măgurele am implicat toată comunitatea internațională și cred că avem circa 50 de memorandumuri de înțelegere și colaborări cu toate institutele mari care sunt interesate în astfel de cercetări. Acest JRC (Joint Research Centre), un institut finanțat direct de Comisia Europeană, este interesat să participe atât la implementarea proiectului nostru, cât și la folosirea ELI-NP. Așa că am făcut un memorandum cu ei și am stabilit mai multe puncte specifice de colaborare.
     Reporter: În ce stadiu se află proiectul ELI-NP de la Măgurele? Câte componente au mai fost finalizate până în prezent? Care este situația clădirilor speciale?
     Nicolae Zamfir: Promisiunea constructorului este că, la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, toate clădirile vor fi gata, iar apoi putem să trecem la recepție. Însă recepția e puțin mai complicată decât la o clădire clasică pentru că, prin tema de proiectare, noi am cerut niște parametri speciali, pe care trebuie să îi respectăm, începând de la condițiile de cameră curată, condițiile de stabilitate a presiunii, a umidității, a temperaturii. Există și o condiție foarte strictă antivibrații. Atunci când preluăm construcția trebuie să testăm toți acești parametri și acest proces va dura. Dacă ei (n.r. constructorul) ne vor da clădirea la sfârșitul lui martie, estimăm că în iunie vom termina toate testele. În plus, conform contractului, recepția finală este după ce instalăm toată aparatura în clădire și să vedem cum se comportă în timp. Acum vrem să punem la punct un sistem de supraveghere a acestor parametri. Știți cum se procedează dacă se întâmplă ceva nedorit. Începi să dai vina în stânga și-n dreapta. Poți să dai vina pe echipament sau pe condițiile în care stă echipamentul. Atunci noi trebuie să fim foarte clari cu ce vrem să obținem și vrem ca acest sistem de supraveghere să fie permanentizat și după recepție. Probabil că această monitorizare va fi realizată în colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB).
     Reporter: Cum stăm cu absorbția fondurilor europene pentru proiect?
     Nicolae Zamfir: Am absorbit integral, până acum, 136 de milioane euro în faza 1 și urmează 174 milioane de euro în faza a doua de implementare.
     După ce terminăm cu clădirea și recepția începem să mutăm laserul și să facem montajul și testările, ce vor fi gata în 2018. În noiembrie au fost terminate și componentele pentru laserul de 10 petawați, primul de acest fel din lume. În plus, o treime din aparatura necesară o avem deja achiziționată. Conform contractului, laserul va fi adus cu transporturi speciale, în condiții speciale. Sunt câteva sute de componente bine definite la care am făcut recepția.
     Reporter: Cu ce probleme vă confruntați în prezent? Mai sunt întârzieri în derularea construcțiilor?
     Nicolae Zamfir: Da, întârzierile încă există, iar constructorul și proiectantul aruncă vina de la unul la altul. Noi am cerut expertiză judiciară, ca să vedem cine și în ce măsură este vinovat pentru întârzieri. Cele două părți se ceartă prin intermediul nos¬tru pentru că nu au o relație directă. Constructorul spune că proiectantul i-a dat detaliile cerute cu întârziere, ceea ce este corect. Însă, proiectantul întreabă de ce constructorul nu le-a cerut la timp, acum doi ani, când ar fi trebuit, așa că are și el dreptate. Numai un judecător poate să spună cât este vina fiecăruia. Noi suntem doar o "cutie poștală". Primim reclamații și trimitem somații.
     Reporter: Ați reușit să primiți aprobare pentru acea cale de acces directă către ELI-NP din centura Bucureștiului? Când ar putea fi gata proiectul?
     Nicolae Zamfir: Da, noi am cumpărat o bucată de teren care duce de la ELI direct pe Centura București. Nu desființăm vechea cale de acces, dar era păcat să nu avem un drum atât de aproape de Centură. Ne-a fost aprobată această investiție din bani europeni. Avem proiectul cu toate autorizațiile și vom lansa licitația în curând, fiind vorba despre o bucată de drum de 160 de metri. Terenul a fost cumpărat la prețul pieței și cred că ne-a costat câteva zeci de mii de euro din banii Institutului, pentru că nu știam atunci dacă aveam să obținem bani europeni.
     Reporter: La ce număr de cercetători ați ajuns în prezent?
     Nicolae Zamfir: Am ajuns la vreo 100 de specialiști, dar mai sunt circa 10-15 în proces de angajare. La noi în țară durează, pentru că trebuie să le recunoaștem diploma de bacalaureat, apoi licența, masterul și diploma de doctor. Din păcate, Minis¬terul Educației nu ne primește toate diplomele simultan, așa că trebuie să le recunoaștem pe rând. La unii cercetători am obținut mandat, astfel încât un jurist să se ocupe de problemă, pentru că, la noi în țară, regula spune că fiecare persoană trebuie să se prezinte la Minister ca să-și echivaleze doctoratul. Am renunțat să le arătăm regulile noastre și am apelat la juriști, pentru că mulți specialiști ar fi renunțat să mai aplice.
     Din păcate nimeni nu ne ajută. Conform legii, când deschizi o poziție de cercetător în 30 de zile trebuie s-o rezolvi. Cu românii din institut ne descurcăm, dar ce ne facem cu un specialist care nu are diplomele echivalate? Pot să-i spun eu să își echivaleze diplomele și apoi să se prezinte la concurs? Nu are rost. Atunci am inventat o procedură în care le spunem să se prezinte la concurs, îi admitem, dar le transmitem că admiterea oficială nu este în regulă, pentru că nu ne primesc dosarele la Minister. Spre exemplu, noi începem astăzi concursul, facem interviul și după admitere facem echivalarea, care durează 6-7 luni. Cu cererea lui din februarie mergem la minister, dar nu ne primesc, pentru că deja ne-am afla în octombrie. Așa că am apelat la o ches¬tiune "ca la români", facem altă cerere după ce terminăm cu echivalarea și mergem cu dosarul în regulă la Minister. Este incredibil ce se întâmplă. Este extrem de greu să angajezi specialiști străini în România. Asta dacă vrei să respecți toate regulile și noi trebuie să le respectăm, pentru că nu avem de ales. Această problemă încă nu am apucat să o dis¬cutăm cu noul ministru de la Educație, cu domnul Curaj, că am văzut că are suficiente probleme pe cap. Nu este posibil să mergi să echivalezi diploma de bacalaureat a unui specialist străin cu doctorat și nici nu avem voie să echivalăm documentele simultan. Este o mare problemă, pentru că am pierdut foarte mulți cercetători tineri, care nu vor să stea în instabilitate și renunță să mai aplice. Ei nu înțeleg ce se întâmplă în legislația noastră. Este o problemă și pentru că suntem în competiție directă cu multe institute și laboratoare internaționale și trebuie să ne mișcăm mai bine decât colegii din Cehia sau Ungaria, care găzduiesc și ei proiectul.
     Reporter: Cum merg lucrările în celelalte două țări care participă la proiect?
     Nicolae Zamfir: Și ei sunt cam în aceeași situație. Ungurii sunt puțin în urmă, dar doar cu câteva luni. Cu toții ne vom muta, probabil, în clădirile speciale din acest an, iar termenul de finalizare este 2018.
     Reporter: Ce obiective aveți pentru acest an?
     Nicolae Zamfir: La ELI-NP mai avem o prioritate, pe lângă implementarea proiectului până în 2018. Purtăm discuții foarte intense pentru constituirea ERIC (European Research Infrastructure Consortium), un institut european care va funcționa după legi speciale europene. Va fi o instituție unică, cu reguli aprobate de Comisia Europeană, menită să aducă sub o singură umbrelă aceeași guvernanță, management și politică științifică. Acum discutăm să înființăm un "International Advisory Board" comun, care să judece unde vor fi realizate experimentele științifice, astfel încât cercetătorii să vină la noi, Budapesta, Praga etc. La acest proiect pot să participe toate țările care au interes să folosească aceste lasere. Cheia este cine va plăti operarea lor. De exemplu, dacă Marea Britanie este interesată să le folosească, trebuie să plătească.
     ERIC decide cum vor fi distribuiți banii strânși. Fondatori suntem noi, Cehia și Ungaria plus celelalte țări cu care am mai discutat, respectiv Germania, Marea Britanie, Franța și Italia, deocamdată. Mai sunt și alte țări care și-au manifestat interesul să ni se alăture, respectiv Lituania sau Elveția. Provocarea este să întocmim documentele care trebuie aprobate de fiecare guvern în parte și apoi de Comisia Europeană. "Bătaia mare" este pentru cine va găzdui sediul central. Fiecare dintre cele trei țări fondatoare, respectiv Ro¬mâ¬nia, Cehia și Ungaria, au spus că sediul trebuie să fie la ele.
     Bineînțeles că am candidat și noi, astfel încât să facem sediul la Măgurele, dar nu am avut argumentele cehilor, care au propus Praga, spunând că ei sunt în centrul Europei, sau ale ungurilor, care au venit cu varianta Budapesta, un oraș foarte frumos ș.a.m.d. În schimb, noi am venit cu argumentul poziției științifice de la Măgurele. Până la urmă, s-a hotărât că va câștiga sediul central cel ce va finaliza primul documentele necesare. Noi am făcut memorandumul, l-am trimis de curând la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), dar nu am primit un răspuns până acum. Am făcut un prim draft, dar documentul trebuie semnat atât de premier, cât și de președinte. Este extrem de important să obținem acest sediu. Gândiți-vă că, dacă sediul va fi la noi, toți vor gândi proiectul ELI-NP ca fiind al nostru, chiar dacă vor mai exista sucursale în alte țări.
     Reporter: Înțeleg că bugetul ERIC va fi constituit din contribuțiile țărilor.
     Nicolae Zamfir: Da, acest ERIC va avea contribuții naționale. Spre exemplu, la noi în țară, avem o legis¬lație care spune că infrastructura de importanță națională este susținută de la buget. Chiar și la noi, la IFIN, (n.r. Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleară) pentru operarea acceleratoarelor primim bani de la buget printr-o lege specială.
     Bugetul ERIC va fi constituit din următoarele componente: o treime din contribuțiile țărilor fondatoare, o treime din banii statelor membre și altă treime din proiectele de cercetare care vor avea loc.
     În ceea ce privește institutul avem o infrastructură foarte bine pusă la punct. Avem acceleratoare noi și cu unul dintre ele am reușit să intrăm într-un club numit Convenția de la Oxford, în care a trebuit să demonstrăm că performanțele reușite de noi sunt la un nivel profesionist. Am trecut mai multe probe și teste, dar acum toate măsurătorile făcute la Măgurele sunt luate în considerare de toată comunitatea științifică internațională. Am intrat în discuții cu FBI să folosim acceleratoarele pentru metode nucleare în criminalistică. Nu mă așteptam să fie interesul atât de mare din partea lor pentru tehnologia noastră. Colegii mei au fost la Washington și vor avea din nou întâlniri cu reprezentanții americani. În plus, am semnat acum câteva săptămâni un acord cu Franța pentru conservarea patrimoniului ei cultural, prin metodele noastre, iar colaborarea a intrat în linie dreaptă. Noi ne dorim să înființăm la Măgurele un centru pentru conservarea patrimoniilor culturale și vrem să atragem la institut toate muzeele. Pe noi nu ne costă nimic să conservăm bunurile de interes public, dar niciunul din muzeele noas¬tre nu știa acest lucru. Noi facem aceste lucruri gratis. Dacă cineva de la un muzeu din țară are de conservat o statuie sau o carte veche, operarea acceleratoarelor este gratis, trebuie plătit doar transportul operelor până la institut. Am organizat deja un workshop pentru popularizarea aces¬tui program, iar muzeele au început să ne cunoască. De exemplu, am făcut conservarea multor cărți de la Biblioteca Națională. Dacă o carte este atacată de mucegai nu mai ai ce să-i faci decât să o bagi în câmp de radiații și acolo este curățată complet. La fel se întâmplă și cu piesele vechi de lemn care au carii. Din acest an vrem să formalizăm acest centru, ținând cont că am semnat și acordul cu francezii pentru conservarea patrimoniului.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
PE FONDUL SCĂDERII TARIFELOR DE TRANSPORT AL ENERGIEI ELECTRICE
COMPLEX DE TRATAMENTE TERMICE PENTRU PESTE 160.000 TONE DE ȚEVI PE AN
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Internaţional, 11:55
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în coborâre.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:48
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 2,08%, de la 2,07%, valoare înregistrată anterior, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 10:18
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional, 09:35
     Fostul director al ONG-ului britanic Oxfam în Haiti a recunoscut că a adus prostituate la domiciliu înainte să renunțe la funcția din organizație, în 2011, relevă concluziile unei anchete interne de la acea vreme, făcute publice luni, informează Le Figaro, citat de news.ro.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 09:26
     În trimestrul IV al anului 2017, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,13%, în scădere cu 0,09 puncte procentuale față de trimestrul precedent, se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică, dat astăzi publicității.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute în creștere, cea mai mare apreciere, dintre indicii bursei, de 1,19%, fiind marcată...  click să citești tot articolul
19.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au crescut vineri, încheind cea mai bună săptămână din 2016 până în prezent, pe fondul reducerii semnificative a volatilității.  click să citești tot articolul
16.02.2018
BVB
     * Volum de 66,5 milioane de lei
       Rulajul înregistrat ieri la Bursa de Valori București (BVB) a urcat la 66,55 milioane de lei (14,28 milioane de euro), cu mult peste valoarea înregistrată în ședința anterioară, de 24 de milioane...  click să citești tot articolul
16.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, după ce "Airbus" SE a raportat o situație financiară bine primită de piață.
     Titlurile constructorului de avioane "Airbus"...  click să citești tot articolul
15.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul pozitiv, majoritatea cotațiilor emitenților listați înregistrând creșteri.  click să citești tot articolul
15.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut un curs mixt ieri, în condițiile în care SUA au anunțat o creștere peste așteptări a prețurilor de consum în ianuarie, generând temeri privind...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9702
2.3824
2.9904
4.0452
0.1838
0.6256
0.2114
4.6595
5.2498
1.4962
3.5186
0.2229
0.4807
1.1207
0.0662
0.4698
0.9946
3.7306
0.3209
1.1557
0.5877
0.0581
0.3503
0.2016
2.7663
0.0394
0.1381
1.0157
0.6264
0.1193
162.9856
5.4429
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
.