CONFERINȚA "Viitorul pieței de capital românești" - Ediția a VI-a
BURSA 17.02.2016

A consemnat PETRE BARAC
 
mărește imaginea
     * (Interviu cu domnul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, cunoscut ca "Laserul de la Măgurele")
     * Nicolae Zamfir: "Am semnat un acord cu guvernul de la Paris pentru conservarea patrimoniului cultural francez cu tehnologia noastră"
         Nicolae Zamfir, directorul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), unde se construiește "Laserul de la Măgurele", ne-a vorbit despre stadiul în care a ajuns proiectul și provocările cu care se confruntă în prezent Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN).
       Domnia sa ne-a explicat că a cerut o expertiză judiciară pentru a stabili cine este vinovat de întârzierile apărute în desfășurarea proiectului, res¬pectiv constructorul sau proiectantul. În schimb, Comisia Europeană a dat o mână de ajutor proiectului, prin suplimentarea fondurilor alocate și aprobarea unor investiții noi, în valoare de 17 milioane de euro.
       Nicolae Zamfir ne-a spus că institutul pe care îl conduce a reușit să atragă parteneri străini, FBI fiind foarte interesat să folosească acceleratoarele de la Măgurele pentru probleme de criminalistică. În plus, IFIN a semnat un acord de colaborare cu autoritățile franceze pentru conservarea patrimoniului lor cultural cu tehnologia de Măgurele. Domnul Zamfir ne-a mai spus că este extrem de greu să angajeze specialiști străini pentru proiectul ELI-NP de la Măgurele, întrucât procesul de echivalare a diplomelor durează chiar și 6-7 luni, iar cercetătorii tineri sunt descurajați să mai aplice pentru posturile disponibile.

 
     Reporter: Comisia Europeană a aprobat de curând suplimentarea fondurilor pentru construcții auxiliare în a doua fază de implementare și achiziția de echipamente pentru cercetare științifică, în cadrul proiectului ELI-NP. Ce presupun aceste construcții auxiliare și care sunt fondurile alocate?
     Nicolae Zamfir: Am mers pe 26 ianuarie la Comisia Europeană și am fost puțin îngrijorați, pentru că noi am depus toată documentația necesară din iunie 2015 și nu știam ce s-a întâmplat, deoarece, de obicei, documentele sunt trimise la DG Regio (n.r. Directoratul General pentru Politică Regională) după ce sunt agreate formal. Noi am avut discuții și cu JASPERS (n.r. consultantul Comisiei Europene), și cu DG Regio și nu știam ce se întâmplă. Noi am depus documentele pentru două lucruri. Când am făcut aplicația inițială în 2011, am presupus că toate componentele (echipamente mari, experimente și clădirea laserului) vor fi gata până în 2018, exceptând clădirea pe care ne-am asumat că o terminăm în 2015. Așa a fost în decizia inițială. Dar, după cum mergeau lucrurile, se putea vedea clar că nu o să terminăm la timp, așa că am vrut să nu riscăm, am cerut o amânare de la Comisie și am obținut-o. În plus, am cerut o suplimentare de fonduri, iar Comisia a fost de acord dacă schimbările erau "nesubstanțiale". Pentru ei, "nesubstanțial" însemna să nu schimbăm scopul proiectului, cum ar fi, de exemplu, să facem lansări pe Marte, iar creșterea valorii investiției să nu fie mai mare de 2-3%. Am cerut o suplimentare de fonduri de 17 milioane de euro și am primit-o, dintre care 10 milioane euro vor fi pentru experimente.
     Reporter: Ce presupune colaborarea semnată recent de Institutul "Horia Hulubei" cu Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene? Care va fi impactul asupra "Laserului de la Măgurele"?
     Nicolae Zamfir: Noi avem aici un centru european, nu unul național. De când i-am pus bazele la Măgurele am implicat toată comunitatea internațională și cred că avem circa 50 de memorandumuri de înțelegere și colaborări cu toate institutele mari care sunt interesate în astfel de cercetări. Acest JRC (Joint Research Centre), un institut finanțat direct de Comisia Europeană, este interesat să participe atât la implementarea proiectului nostru, cât și la folosirea ELI-NP. Așa că am făcut un memorandum cu ei și am stabilit mai multe puncte specifice de colaborare.
     Reporter: În ce stadiu se află proiectul ELI-NP de la Măgurele? Câte componente au mai fost finalizate până în prezent? Care este situația clădirilor speciale?
     Nicolae Zamfir: Promisiunea constructorului este că, la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, toate clădirile vor fi gata, iar apoi putem să trecem la recepție. Însă recepția e puțin mai complicată decât la o clădire clasică pentru că, prin tema de proiectare, noi am cerut niște parametri speciali, pe care trebuie să îi respectăm, începând de la condițiile de cameră curată, condițiile de stabilitate a presiunii, a umidității, a temperaturii. Există și o condiție foarte strictă antivibrații. Atunci când preluăm construcția trebuie să testăm toți acești parametri și acest proces va dura. Dacă ei (n.r. constructorul) ne vor da clădirea la sfârșitul lui martie, estimăm că în iunie vom termina toate testele. În plus, conform contractului, recepția finală este după ce instalăm toată aparatura în clădire și să vedem cum se comportă în timp. Acum vrem să punem la punct un sistem de supraveghere a acestor parametri. Știți cum se procedează dacă se întâmplă ceva nedorit. Începi să dai vina în stânga și-n dreapta. Poți să dai vina pe echipament sau pe condițiile în care stă echipamentul. Atunci noi trebuie să fim foarte clari cu ce vrem să obținem și vrem ca acest sistem de supraveghere să fie permanentizat și după recepție. Probabil că această monitorizare va fi realizată în colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB).
     Reporter: Cum stăm cu absorbția fondurilor europene pentru proiect?
     Nicolae Zamfir: Am absorbit integral, până acum, 136 de milioane euro în faza 1 și urmează 174 milioane de euro în faza a doua de implementare.
     După ce terminăm cu clădirea și recepția începem să mutăm laserul și să facem montajul și testările, ce vor fi gata în 2018. În noiembrie au fost terminate și componentele pentru laserul de 10 petawați, primul de acest fel din lume. În plus, o treime din aparatura necesară o avem deja achiziționată. Conform contractului, laserul va fi adus cu transporturi speciale, în condiții speciale. Sunt câteva sute de componente bine definite la care am făcut recepția.
     Reporter: Cu ce probleme vă confruntați în prezent? Mai sunt întârzieri în derularea construcțiilor?
     Nicolae Zamfir: Da, întârzierile încă există, iar constructorul și proiectantul aruncă vina de la unul la altul. Noi am cerut expertiză judiciară, ca să vedem cine și în ce măsură este vinovat pentru întârzieri. Cele două părți se ceartă prin intermediul nos¬tru pentru că nu au o relație directă. Constructorul spune că proiectantul i-a dat detaliile cerute cu întârziere, ceea ce este corect. Însă, proiectantul întreabă de ce constructorul nu le-a cerut la timp, acum doi ani, când ar fi trebuit, așa că are și el dreptate. Numai un judecător poate să spună cât este vina fiecăruia. Noi suntem doar o "cutie poștală". Primim reclamații și trimitem somații.
     Reporter: Ați reușit să primiți aprobare pentru acea cale de acces directă către ELI-NP din centura Bucureștiului? Când ar putea fi gata proiectul?
     Nicolae Zamfir: Da, noi am cumpărat o bucată de teren care duce de la ELI direct pe Centura București. Nu desființăm vechea cale de acces, dar era păcat să nu avem un drum atât de aproape de Centură. Ne-a fost aprobată această investiție din bani europeni. Avem proiectul cu toate autorizațiile și vom lansa licitația în curând, fiind vorba despre o bucată de drum de 160 de metri. Terenul a fost cumpărat la prețul pieței și cred că ne-a costat câteva zeci de mii de euro din banii Institutului, pentru că nu știam atunci dacă aveam să obținem bani europeni.
     Reporter: La ce număr de cercetători ați ajuns în prezent?
     Nicolae Zamfir: Am ajuns la vreo 100 de specialiști, dar mai sunt circa 10-15 în proces de angajare. La noi în țară durează, pentru că trebuie să le recunoaștem diploma de bacalaureat, apoi licența, masterul și diploma de doctor. Din păcate, Minis¬terul Educației nu ne primește toate diplomele simultan, așa că trebuie să le recunoaștem pe rând. La unii cercetători am obținut mandat, astfel încât un jurist să se ocupe de problemă, pentru că, la noi în țară, regula spune că fiecare persoană trebuie să se prezinte la Minister ca să-și echivaleze doctoratul. Am renunțat să le arătăm regulile noastre și am apelat la juriști, pentru că mulți specialiști ar fi renunțat să mai aplice.
     Din păcate nimeni nu ne ajută. Conform legii, când deschizi o poziție de cercetător în 30 de zile trebuie s-o rezolvi. Cu românii din institut ne descurcăm, dar ce ne facem cu un specialist care nu are diplomele echivalate? Pot să-i spun eu să își echivaleze diplomele și apoi să se prezinte la concurs? Nu are rost. Atunci am inventat o procedură în care le spunem să se prezinte la concurs, îi admitem, dar le transmitem că admiterea oficială nu este în regulă, pentru că nu ne primesc dosarele la Minister. Spre exemplu, noi începem astăzi concursul, facem interviul și după admitere facem echivalarea, care durează 6-7 luni. Cu cererea lui din februarie mergem la minister, dar nu ne primesc, pentru că deja ne-am afla în octombrie. Așa că am apelat la o ches¬tiune "ca la români", facem altă cerere după ce terminăm cu echivalarea și mergem cu dosarul în regulă la Minister. Este incredibil ce se întâmplă. Este extrem de greu să angajezi specialiști străini în România. Asta dacă vrei să respecți toate regulile și noi trebuie să le respectăm, pentru că nu avem de ales. Această problemă încă nu am apucat să o dis¬cutăm cu noul ministru de la Educație, cu domnul Curaj, că am văzut că are suficiente probleme pe cap. Nu este posibil să mergi să echivalezi diploma de bacalaureat a unui specialist străin cu doctorat și nici nu avem voie să echivalăm documentele simultan. Este o mare problemă, pentru că am pierdut foarte mulți cercetători tineri, care nu vor să stea în instabilitate și renunță să mai aplice. Ei nu înțeleg ce se întâmplă în legislația noastră. Este o problemă și pentru că suntem în competiție directă cu multe institute și laboratoare internaționale și trebuie să ne mișcăm mai bine decât colegii din Cehia sau Ungaria, care găzduiesc și ei proiectul.
     Reporter: Cum merg lucrările în celelalte două țări care participă la proiect?
     Nicolae Zamfir: Și ei sunt cam în aceeași situație. Ungurii sunt puțin în urmă, dar doar cu câteva luni. Cu toții ne vom muta, probabil, în clădirile speciale din acest an, iar termenul de finalizare este 2018.
     Reporter: Ce obiective aveți pentru acest an?
     Nicolae Zamfir: La ELI-NP mai avem o prioritate, pe lângă implementarea proiectului până în 2018. Purtăm discuții foarte intense pentru constituirea ERIC (European Research Infrastructure Consortium), un institut european care va funcționa după legi speciale europene. Va fi o instituție unică, cu reguli aprobate de Comisia Europeană, menită să aducă sub o singură umbrelă aceeași guvernanță, management și politică științifică. Acum discutăm să înființăm un "International Advisory Board" comun, care să judece unde vor fi realizate experimentele științifice, astfel încât cercetătorii să vină la noi, Budapesta, Praga etc. La acest proiect pot să participe toate țările care au interes să folosească aceste lasere. Cheia este cine va plăti operarea lor. De exemplu, dacă Marea Britanie este interesată să le folosească, trebuie să plătească.
     ERIC decide cum vor fi distribuiți banii strânși. Fondatori suntem noi, Cehia și Ungaria plus celelalte țări cu care am mai discutat, respectiv Germania, Marea Britanie, Franța și Italia, deocamdată. Mai sunt și alte țări care și-au manifestat interesul să ni se alăture, respectiv Lituania sau Elveția. Provocarea este să întocmim documentele care trebuie aprobate de fiecare guvern în parte și apoi de Comisia Europeană. "Bătaia mare" este pentru cine va găzdui sediul central. Fiecare dintre cele trei țări fondatoare, respectiv Ro¬mâ¬nia, Cehia și Ungaria, au spus că sediul trebuie să fie la ele.
     Bineînțeles că am candidat și noi, astfel încât să facem sediul la Măgurele, dar nu am avut argumentele cehilor, care au propus Praga, spunând că ei sunt în centrul Europei, sau ale ungurilor, care au venit cu varianta Budapesta, un oraș foarte frumos ș.a.m.d. În schimb, noi am venit cu argumentul poziției științifice de la Măgurele. Până la urmă, s-a hotărât că va câștiga sediul central cel ce va finaliza primul documentele necesare. Noi am făcut memorandumul, l-am trimis de curând la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), dar nu am primit un răspuns până acum. Am făcut un prim draft, dar documentul trebuie semnat atât de premier, cât și de președinte. Este extrem de important să obținem acest sediu. Gândiți-vă că, dacă sediul va fi la noi, toți vor gândi proiectul ELI-NP ca fiind al nostru, chiar dacă vor mai exista sucursale în alte țări.
     Reporter: Înțeleg că bugetul ERIC va fi constituit din contribuțiile țărilor.
     Nicolae Zamfir: Da, acest ERIC va avea contribuții naționale. Spre exemplu, la noi în țară, avem o legis¬lație care spune că infrastructura de importanță națională este susținută de la buget. Chiar și la noi, la IFIN, (n.r. Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleară) pentru operarea acceleratoarelor primim bani de la buget printr-o lege specială.
     Bugetul ERIC va fi constituit din următoarele componente: o treime din contribuțiile țărilor fondatoare, o treime din banii statelor membre și altă treime din proiectele de cercetare care vor avea loc.
     În ceea ce privește institutul avem o infrastructură foarte bine pusă la punct. Avem acceleratoare noi și cu unul dintre ele am reușit să intrăm într-un club numit Convenția de la Oxford, în care a trebuit să demonstrăm că performanțele reușite de noi sunt la un nivel profesionist. Am trecut mai multe probe și teste, dar acum toate măsurătorile făcute la Măgurele sunt luate în considerare de toată comunitatea științifică internațională. Am intrat în discuții cu FBI să folosim acceleratoarele pentru metode nucleare în criminalistică. Nu mă așteptam să fie interesul atât de mare din partea lor pentru tehnologia noastră. Colegii mei au fost la Washington și vor avea din nou întâlniri cu reprezentanții americani. În plus, am semnat acum câteva săptămâni un acord cu Franța pentru conservarea patrimoniului ei cultural, prin metodele noastre, iar colaborarea a intrat în linie dreaptă. Noi ne dorim să înființăm la Măgurele un centru pentru conservarea patrimoniilor culturale și vrem să atragem la institut toate muzeele. Pe noi nu ne costă nimic să conservăm bunurile de interes public, dar niciunul din muzeele noas¬tre nu știa acest lucru. Noi facem aceste lucruri gratis. Dacă cineva de la un muzeu din țară are de conservat o statuie sau o carte veche, operarea acceleratoarelor este gratis, trebuie plătit doar transportul operelor până la institut. Am organizat deja un workshop pentru popularizarea aces¬tui program, iar muzeele au început să ne cunoască. De exemplu, am făcut conservarea multor cărți de la Biblioteca Națională. Dacă o carte este atacată de mucegai nu mai ai ce să-i faci decât să o bagi în câmp de radiații și acolo este curățată complet. La fel se întâmplă și cu piesele vechi de lemn care au carii. Din acest an vrem să formalizăm acest centru, ținând cont că am semnat și acordul cu francezii pentru conservarea patrimoniului.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 09:17
UPDATE/MINISTRUL JUSTIȚIEI, DUPĂ DECLARAȚIILE LUI KOVESI:
     * ACTUALIZARE 17:14 Tăriceanu: "Kovesi s-a supărat și l-a reclamat pe ministrul Justiției, sunt siderat"
     Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat astăzi, despre solicitarea trimisă la CSM de Laura Codruța Kovesi pentru a analiza dacă afirmațiile ministrului Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, că este "siderat" de astfel de acțiuni și consideră că acestea arată doar lipsa de cunoaștere a justiției.
     * ACTUALIZARE 13:42 Șefa DNA sesizează CSM ca urmare a declarațiilor ministrului Justiției
     -----------
     Ministerul justiției, Tudorel Toader a afirmat în această dimineață că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii și judecătorii de contencios administrativ, declarația venind în contextul anchetei DNA în dosarul Belina.  detalii
Politică, 08:00
     * ACTUALIZARE 15:31
     Curtea Constituțională (CCR) a amânat pentru 3 octombrie decizia în cazul sesizărilor formulate de președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 și, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani.  detalii
Internaţional, 17:05
     Patru dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Companii-Afaceri, 16:53
     Comisia de buget din Senat a decis, astăzi, eliminarea majorării accizei la carburanți.  detalii
Macroeconomie, 16:07
     Comisia de buget-finanțe a Senatului a adoptat, în urma propunerii senatorului PSD Ștefan Mihu, un amendament astfel încât plata defalcată a TVA să fie obligatorie doar pentru companiile care au contracte cu statul, pentru restul companiilor, măsura urmând să fie opțională.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs mixt ieri, după ce, în alegerile de duminică, cancelarul german Angela Merkel a câștigat cel de-al patrulea mandat în fruntea țării, însă și-a redus majoritatea...  detalii
26.09.2017
BVB
     * Titlurile FP, cele mai lichide
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 83,83 milioane de lei (18,23 milioane de euro), în contextul în care opt...  detalii
25.09.2017
BVB
     * Acțiunile "Fondul Proprietatea" au scăzut cu 1,41%
       Ședința de tranzacționare de vineri a ieșit în evidență prin scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), BET coborând cu 0,48%, aceasta fiind cea de-a șaptea ședință consecutivă în...  detalii
25.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs mixt vineri, în urma unui discurs al premierului britanic Theresa May privind ieșirea țării sale din UE.  detalii
22.09.2017
BVB
     * Piața, dominată de raportarea tranzacției prin care FP a vândut 2,56% din SNP și de listarea obligațiunilor IIB
     * "SIF Banat-Crișana" și-a răscumpărat aproape 540.000 din acțiuni,...  detalii
22.09.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs pozitiv ieri, sectorul bancar fiind în ascensiune după ce Federal Reserve (Fed) din SUA a indicat, în ziua precedentă, că va continua să majoreze costul...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0813
2,3515
3,1418
3,0091
0,1765
0,6181
0,2202
4,5990
5,2434
1,4778
3,4841
0,2194
0,4958
1,0737
0,0676
0,4821
1,1017
3,8912
0,2925
1,2319
0,5870
0,0596
0,3426
0,2169
2,8090
0,0385
0,1473
1,0594
0,6137
0,1173
163,4968
5,5077
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that...  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of...  details
19.09.2017
     * Anghel continues to act illegally and puts Sobolewski on the list, even though he didn't submit his candidacy
       Three candidates have been included in the race for the CEO seat of the Bucharest Stoch Exchange (BVB), during the internal selection process initiated by the Board of Directors, namely, Paul...  details
13.09.2017
PSD LEADERS HAVE APPROVED THE CREATION OF A COMMISSION TO INVESTIGATE THE ANRE
     * Elections at the ANRE this autumn
       Social Democrat leaders have approved the request of PM Mihai Tudose to set up an investigation commission which would audit the activity of the National Authority for the Regulation of the Energy...  details
12.09.2017
THE MISSION OF BSE PRESIDENT LUCIAN ANGHEL
     * The press release about the results of the BSE has omitted mentioning the IPO of Nuclearelectrica
     * Even though it quotes PwC, the data posted by the BSE differs from that of the consulting firm
       In a promotional campaign that isn't justified by reality in any way, the Bucharest Stock Exchange (BVB) is being maneuvered by its president Lucian Anghel into posting wacky press releases...  details
11.09.2017
THE CONTRACT INCLUDES A NON-COMPETE CLAUSE
     Even though the Bucharest Stock Exchange has announced it is looking for a CEO, it is likely that Ludwik Sobolewski will remain on the payroll of the BSE for two more years, because his contract...  details
11.09.2017
FINANCE MINISTRY ONCE AGAIN CONFIRMS WHAT BURSA HAS REPORTED BEFORE:
     Hundreds of millions of Euros have gone from our banks to tax havens, Minister of Public Finance Ionuț Mișa states, in an interview with a financial newspaper. The official thus confirms what BURSA...  details
07.09.2017
     * "I hope that the government won't use the new fiscal regime of royalties as an intimidation tool against hydrocarbon producers"
     * Interview with PNL Lucian Bode, former minister of the economy
       Reporter: What is your opinion on the decision of the authorities to once again change the Energy Strategy?
     Lucian Bode: To me, the unreliability of the current government is...  details
05.09.2017
THE ONLY CANDIDATE FOR THE BOARD OF THE EXCHANGE, IN THE GENERAL SHAREHOLDER MEETING OF SEPTEMBER 14TH
     * Mr. Hanga hopes for a constructive approach and aimed at the future, and at the development of the BSE
       Radu Hanga, senior advisor for the Board of Directors of Banca Transilvania, is the only candidate proposed to fill out the Board of the Bucharest Stock Exchange, after the death of Cristian Micu,...  details
05.09.2017
ENERGY MINISTRY WANTS TO UPDATE THE ENERGY STRATEGY, BY MID-OCTOBER
     * State secretary Andrei Maioreanu: "The updating of the Strategy was necessary, because the existing draft was predominantly focused on the objectives expressed by the EU and less on the objectives of the Romanian energy system"
     * Ion Lungu: "Each government devises a new strategy"
       The amendment of the Energy Strategy in one month is a bad joke, says Jack Cutișteanu, CEO of Petprod, reacting to the announcement made by the representatives of the Ministry of Energy, according...  details
30.08.2017
ISAR, ABOUT THE CONSTANT INCREASE OF THE EURO:
     * Senator Daniel Zamfir wants to call Mugur Isărescu in for hearings, next week
     * Isar: "The opening of the parliamentary session involves multiple negotiations"
     * The leu has weakened to 4.5985 lei against the Euro
       The leu yesterday weakened again, reaching the level of 4.5985 lei against the Euro, after on Monday it was quoted at 4.5958 lei.  details
29.08.2017
     * Dochia: "The pension fund management firms will close down on their own if the fee gets eliminated"
     * Aurelian Dochia: "The government's communication is a permanent blunder, and the result is that nobody is interested anymore in what the authorities are saying"
     * PFP: "The current government, starting with its own prime-minister, is characterized by a ferocious economic illiteracy"
       The 2nd pension pillar continues to be the focus of politicians, who come out with conflicting statements on the matter. After last week, PM Mihai Tudose and deputy prime-minister Marcel have...  details
25.08.2017
THE BSE CRISIS
     The embarrassing situation generated at the Bucharest Stock Exchange (BSE) by its former CEO Ludwik Sobolewski, who, with the complicity of BSE president Lucian Anghel, has tried, against the will...  details
24.08.2017
IF THE CONTRIBUTION IS REDUCED
     * "If the state pension system is the only one that gets kept, eventually the state may be unable to pay the pensions", says Dochia
       The 2nd pension pillar is once again grabs the attention of the public, after information from sources surfaced yesterday that the Ministry of Public Finances intends to cut by half the...  details
23.08.2017
     Ludwik Sobolewski announced, on Monday night, that he has decided not to exercise his mandate as CEO of the Bucharest Stock Exchange, "even though he could", invoking an alleged difference...  details
.