Gala BURSA "Deceniul European din Centenarul României"
BURSA 17.02.2016

A consemnat PETRE BARAC
 
mărește imaginea
     * (Interviu cu domnul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, cunoscut ca "Laserul de la Măgurele")
     * Nicolae Zamfir: "Am semnat un acord cu guvernul de la Paris pentru conservarea patrimoniului cultural francez cu tehnologia noastră"
         Nicolae Zamfir, directorul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), unde se construiește "Laserul de la Măgurele", ne-a vorbit despre stadiul în care a ajuns proiectul și provocările cu care se confruntă în prezent Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN).
       Domnia sa ne-a explicat că a cerut o expertiză judiciară pentru a stabili cine este vinovat de întârzierile apărute în desfășurarea proiectului, res¬pectiv constructorul sau proiectantul. În schimb, Comisia Europeană a dat o mână de ajutor proiectului, prin suplimentarea fondurilor alocate și aprobarea unor investiții noi, în valoare de 17 milioane de euro.
       Nicolae Zamfir ne-a spus că institutul pe care îl conduce a reușit să atragă parteneri străini, FBI fiind foarte interesat să folosească acceleratoarele de la Măgurele pentru probleme de criminalistică. În plus, IFIN a semnat un acord de colaborare cu autoritățile franceze pentru conservarea patrimoniului lor cultural cu tehnologia de Măgurele. Domnul Zamfir ne-a mai spus că este extrem de greu să angajeze specialiști străini pentru proiectul ELI-NP de la Măgurele, întrucât procesul de echivalare a diplomelor durează chiar și 6-7 luni, iar cercetătorii tineri sunt descurajați să mai aplice pentru posturile disponibile.

 
     Reporter: Comisia Europeană a aprobat de curând suplimentarea fondurilor pentru construcții auxiliare în a doua fază de implementare și achiziția de echipamente pentru cercetare științifică, în cadrul proiectului ELI-NP. Ce presupun aceste construcții auxiliare și care sunt fondurile alocate?
     Nicolae Zamfir: Am mers pe 26 ianuarie la Comisia Europeană și am fost puțin îngrijorați, pentru că noi am depus toată documentația necesară din iunie 2015 și nu știam ce s-a întâmplat, deoarece, de obicei, documentele sunt trimise la DG Regio (n.r. Directoratul General pentru Politică Regională) după ce sunt agreate formal. Noi am avut discuții și cu JASPERS (n.r. consultantul Comisiei Europene), și cu DG Regio și nu știam ce se întâmplă. Noi am depus documentele pentru două lucruri. Când am făcut aplicația inițială în 2011, am presupus că toate componentele (echipamente mari, experimente și clădirea laserului) vor fi gata până în 2018, exceptând clădirea pe care ne-am asumat că o terminăm în 2015. Așa a fost în decizia inițială. Dar, după cum mergeau lucrurile, se putea vedea clar că nu o să terminăm la timp, așa că am vrut să nu riscăm, am cerut o amânare de la Comisie și am obținut-o. În plus, am cerut o suplimentare de fonduri, iar Comisia a fost de acord dacă schimbările erau "nesubstanțiale". Pentru ei, "nesubstanțial" însemna să nu schimbăm scopul proiectului, cum ar fi, de exemplu, să facem lansări pe Marte, iar creșterea valorii investiției să nu fie mai mare de 2-3%. Am cerut o suplimentare de fonduri de 17 milioane de euro și am primit-o, dintre care 10 milioane euro vor fi pentru experimente.
     Reporter: Ce presupune colaborarea semnată recent de Institutul "Horia Hulubei" cu Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene? Care va fi impactul asupra "Laserului de la Măgurele"?
     Nicolae Zamfir: Noi avem aici un centru european, nu unul național. De când i-am pus bazele la Măgurele am implicat toată comunitatea internațională și cred că avem circa 50 de memorandumuri de înțelegere și colaborări cu toate institutele mari care sunt interesate în astfel de cercetări. Acest JRC (Joint Research Centre), un institut finanțat direct de Comisia Europeană, este interesat să participe atât la implementarea proiectului nostru, cât și la folosirea ELI-NP. Așa că am făcut un memorandum cu ei și am stabilit mai multe puncte specifice de colaborare.
     Reporter: În ce stadiu se află proiectul ELI-NP de la Măgurele? Câte componente au mai fost finalizate până în prezent? Care este situația clădirilor speciale?
     Nicolae Zamfir: Promisiunea constructorului este că, la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, toate clădirile vor fi gata, iar apoi putem să trecem la recepție. Însă recepția e puțin mai complicată decât la o clădire clasică pentru că, prin tema de proiectare, noi am cerut niște parametri speciali, pe care trebuie să îi respectăm, începând de la condițiile de cameră curată, condițiile de stabilitate a presiunii, a umidității, a temperaturii. Există și o condiție foarte strictă antivibrații. Atunci când preluăm construcția trebuie să testăm toți acești parametri și acest proces va dura. Dacă ei (n.r. constructorul) ne vor da clădirea la sfârșitul lui martie, estimăm că în iunie vom termina toate testele. În plus, conform contractului, recepția finală este după ce instalăm toată aparatura în clădire și să vedem cum se comportă în timp. Acum vrem să punem la punct un sistem de supraveghere a acestor parametri. Știți cum se procedează dacă se întâmplă ceva nedorit. Începi să dai vina în stânga și-n dreapta. Poți să dai vina pe echipament sau pe condițiile în care stă echipamentul. Atunci noi trebuie să fim foarte clari cu ce vrem să obținem și vrem ca acest sistem de supraveghere să fie permanentizat și după recepție. Probabil că această monitorizare va fi realizată în colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB).
     Reporter: Cum stăm cu absorbția fondurilor europene pentru proiect?
     Nicolae Zamfir: Am absorbit integral, până acum, 136 de milioane euro în faza 1 și urmează 174 milioane de euro în faza a doua de implementare.
     După ce terminăm cu clădirea și recepția începem să mutăm laserul și să facem montajul și testările, ce vor fi gata în 2018. În noiembrie au fost terminate și componentele pentru laserul de 10 petawați, primul de acest fel din lume. În plus, o treime din aparatura necesară o avem deja achiziționată. Conform contractului, laserul va fi adus cu transporturi speciale, în condiții speciale. Sunt câteva sute de componente bine definite la care am făcut recepția.
     Reporter: Cu ce probleme vă confruntați în prezent? Mai sunt întârzieri în derularea construcțiilor?
     Nicolae Zamfir: Da, întârzierile încă există, iar constructorul și proiectantul aruncă vina de la unul la altul. Noi am cerut expertiză judiciară, ca să vedem cine și în ce măsură este vinovat pentru întârzieri. Cele două părți se ceartă prin intermediul nos¬tru pentru că nu au o relație directă. Constructorul spune că proiectantul i-a dat detaliile cerute cu întârziere, ceea ce este corect. Însă, proiectantul întreabă de ce constructorul nu le-a cerut la timp, acum doi ani, când ar fi trebuit, așa că are și el dreptate. Numai un judecător poate să spună cât este vina fiecăruia. Noi suntem doar o "cutie poștală". Primim reclamații și trimitem somații.
     Reporter: Ați reușit să primiți aprobare pentru acea cale de acces directă către ELI-NP din centura Bucureștiului? Când ar putea fi gata proiectul?
     Nicolae Zamfir: Da, noi am cumpărat o bucată de teren care duce de la ELI direct pe Centura București. Nu desființăm vechea cale de acces, dar era păcat să nu avem un drum atât de aproape de Centură. Ne-a fost aprobată această investiție din bani europeni. Avem proiectul cu toate autorizațiile și vom lansa licitația în curând, fiind vorba despre o bucată de drum de 160 de metri. Terenul a fost cumpărat la prețul pieței și cred că ne-a costat câteva zeci de mii de euro din banii Institutului, pentru că nu știam atunci dacă aveam să obținem bani europeni.
     Reporter: La ce număr de cercetători ați ajuns în prezent?
     Nicolae Zamfir: Am ajuns la vreo 100 de specialiști, dar mai sunt circa 10-15 în proces de angajare. La noi în țară durează, pentru că trebuie să le recunoaștem diploma de bacalaureat, apoi licența, masterul și diploma de doctor. Din păcate, Minis¬terul Educației nu ne primește toate diplomele simultan, așa că trebuie să le recunoaștem pe rând. La unii cercetători am obținut mandat, astfel încât un jurist să se ocupe de problemă, pentru că, la noi în țară, regula spune că fiecare persoană trebuie să se prezinte la Minister ca să-și echivaleze doctoratul. Am renunțat să le arătăm regulile noastre și am apelat la juriști, pentru că mulți specialiști ar fi renunțat să mai aplice.
     Din păcate nimeni nu ne ajută. Conform legii, când deschizi o poziție de cercetător în 30 de zile trebuie s-o rezolvi. Cu românii din institut ne descurcăm, dar ce ne facem cu un specialist care nu are diplomele echivalate? Pot să-i spun eu să își echivaleze diplomele și apoi să se prezinte la concurs? Nu are rost. Atunci am inventat o procedură în care le spunem să se prezinte la concurs, îi admitem, dar le transmitem că admiterea oficială nu este în regulă, pentru că nu ne primesc dosarele la Minister. Spre exemplu, noi începem astăzi concursul, facem interviul și după admitere facem echivalarea, care durează 6-7 luni. Cu cererea lui din februarie mergem la minister, dar nu ne primesc, pentru că deja ne-am afla în octombrie. Așa că am apelat la o ches¬tiune "ca la români", facem altă cerere după ce terminăm cu echivalarea și mergem cu dosarul în regulă la Minister. Este incredibil ce se întâmplă. Este extrem de greu să angajezi specialiști străini în România. Asta dacă vrei să respecți toate regulile și noi trebuie să le respectăm, pentru că nu avem de ales. Această problemă încă nu am apucat să o dis¬cutăm cu noul ministru de la Educație, cu domnul Curaj, că am văzut că are suficiente probleme pe cap. Nu este posibil să mergi să echivalezi diploma de bacalaureat a unui specialist străin cu doctorat și nici nu avem voie să echivalăm documentele simultan. Este o mare problemă, pentru că am pierdut foarte mulți cercetători tineri, care nu vor să stea în instabilitate și renunță să mai aplice. Ei nu înțeleg ce se întâmplă în legislația noastră. Este o problemă și pentru că suntem în competiție directă cu multe institute și laboratoare internaționale și trebuie să ne mișcăm mai bine decât colegii din Cehia sau Ungaria, care găzduiesc și ei proiectul.
     Reporter: Cum merg lucrările în celelalte două țări care participă la proiect?
     Nicolae Zamfir: Și ei sunt cam în aceeași situație. Ungurii sunt puțin în urmă, dar doar cu câteva luni. Cu toții ne vom muta, probabil, în clădirile speciale din acest an, iar termenul de finalizare este 2018.
     Reporter: Ce obiective aveți pentru acest an?
     Nicolae Zamfir: La ELI-NP mai avem o prioritate, pe lângă implementarea proiectului până în 2018. Purtăm discuții foarte intense pentru constituirea ERIC (European Research Infrastructure Consortium), un institut european care va funcționa după legi speciale europene. Va fi o instituție unică, cu reguli aprobate de Comisia Europeană, menită să aducă sub o singură umbrelă aceeași guvernanță, management și politică științifică. Acum discutăm să înființăm un "International Advisory Board" comun, care să judece unde vor fi realizate experimentele științifice, astfel încât cercetătorii să vină la noi, Budapesta, Praga etc. La acest proiect pot să participe toate țările care au interes să folosească aceste lasere. Cheia este cine va plăti operarea lor. De exemplu, dacă Marea Britanie este interesată să le folosească, trebuie să plătească.
     ERIC decide cum vor fi distribuiți banii strânși. Fondatori suntem noi, Cehia și Ungaria plus celelalte țări cu care am mai discutat, respectiv Germania, Marea Britanie, Franța și Italia, deocamdată. Mai sunt și alte țări care și-au manifestat interesul să ni se alăture, respectiv Lituania sau Elveția. Provocarea este să întocmim documentele care trebuie aprobate de fiecare guvern în parte și apoi de Comisia Europeană. "Bătaia mare" este pentru cine va găzdui sediul central. Fiecare dintre cele trei țări fondatoare, respectiv Ro¬mâ¬nia, Cehia și Ungaria, au spus că sediul trebuie să fie la ele.
     Bineînțeles că am candidat și noi, astfel încât să facem sediul la Măgurele, dar nu am avut argumentele cehilor, care au propus Praga, spunând că ei sunt în centrul Europei, sau ale ungurilor, care au venit cu varianta Budapesta, un oraș foarte frumos ș.a.m.d. În schimb, noi am venit cu argumentul poziției științifice de la Măgurele. Până la urmă, s-a hotărât că va câștiga sediul central cel ce va finaliza primul documentele necesare. Noi am făcut memorandumul, l-am trimis de curând la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), dar nu am primit un răspuns până acum. Am făcut un prim draft, dar documentul trebuie semnat atât de premier, cât și de președinte. Este extrem de important să obținem acest sediu. Gândiți-vă că, dacă sediul va fi la noi, toți vor gândi proiectul ELI-NP ca fiind al nostru, chiar dacă vor mai exista sucursale în alte țări.
     Reporter: Înțeleg că bugetul ERIC va fi constituit din contribuțiile țărilor.
     Nicolae Zamfir: Da, acest ERIC va avea contribuții naționale. Spre exemplu, la noi în țară, avem o legis¬lație care spune că infrastructura de importanță națională este susținută de la buget. Chiar și la noi, la IFIN, (n.r. Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleară) pentru operarea acceleratoarelor primim bani de la buget printr-o lege specială.
     Bugetul ERIC va fi constituit din următoarele componente: o treime din contribuțiile țărilor fondatoare, o treime din banii statelor membre și altă treime din proiectele de cercetare care vor avea loc.
     În ceea ce privește institutul avem o infrastructură foarte bine pusă la punct. Avem acceleratoare noi și cu unul dintre ele am reușit să intrăm într-un club numit Convenția de la Oxford, în care a trebuit să demonstrăm că performanțele reușite de noi sunt la un nivel profesionist. Am trecut mai multe probe și teste, dar acum toate măsurătorile făcute la Măgurele sunt luate în considerare de toată comunitatea științifică internațională. Am intrat în discuții cu FBI să folosim acceleratoarele pentru metode nucleare în criminalistică. Nu mă așteptam să fie interesul atât de mare din partea lor pentru tehnologia noastră. Colegii mei au fost la Washington și vor avea din nou întâlniri cu reprezentanții americani. În plus, am semnat acum câteva săptămâni un acord cu Franța pentru conservarea patrimoniului ei cultural, prin metodele noastre, iar colaborarea a intrat în linie dreaptă. Noi ne dorim să înființăm la Măgurele un centru pentru conservarea patrimoniilor culturale și vrem să atragem la institut toate muzeele. Pe noi nu ne costă nimic să conservăm bunurile de interes public, dar niciunul din muzeele noas¬tre nu știa acest lucru. Noi facem aceste lucruri gratis. Dacă cineva de la un muzeu din țară are de conservat o statuie sau o carte veche, operarea acceleratoarelor este gratis, trebuie plătit doar transportul operelor până la institut. Am organizat deja un workshop pentru popularizarea aces¬tui program, iar muzeele au început să ne cunoască. De exemplu, am făcut conservarea multor cărți de la Biblioteca Națională. Dacă o carte este atacată de mucegai nu mai ai ce să-i faci decât să o bagi în câmp de radiații și acolo este curățată complet. La fel se întâmplă și cu piesele vechi de lemn care au carii. Din acest an vrem să formalizăm acest centru, ținând cont că am semnat și acordul cu francezii pentru conservarea patrimoniului.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
STUDIU, LA COMANDA ASOCIAȚIEI ROMÂNE A MAGAZINELOR ONLINE:
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Ediții precedente
Jurnal Bursier
24.11.2017
BVB
     * Transferuri de 3,72 milioane de lei cu acțiuni "Sphera Franchise Group" pe piața "deal"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a fost marcată, în ședința de tranzacționare de ieri, de oscilații relativ reduse ale indicilor, sigurul coș de acțiuni ce a înregistrat o...  detalii
24.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au recuperat ieri, în a doua parte a zilei, din pierderile consemnate mai devreme, revenirea datorându-se publicării unor date economice pozitive privind regiunea.  detalii
23.11.2017
BVB
     * Titlurile "Banca Transilvania", cele mai lichide
       Sedința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost marcată de scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori București (BVB), în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacționare...  detalii
23.11.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în baza evoluțiilor din sectorul petrolier.  detalii
22.11.2017
BVB
     * Titlurile celor cinci SIF-uri au avut aprecieri de peste 1%
     * Rulaj de 8,6 milioane euro, în ședința de marți
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 40,28 milioane lei, sub media anuală de 48,45 milioane lei, în contextul în...  detalii
21.11.2017
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de 26,7 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu mult în scădere față de ședința de...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 noiembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2,9849
2,3794
3,0793
4,9971
0,1830
0,6253
0,2217
4,6536
5,2229
1,4912
3,5189
0,2257
0,4816
1,1051
0,0671
0,4722
0,9926
3,9215
0,2798
1,2171
0,5938
0,0606
0,3618
0,2100
2,6948
0,0390
0,1456
1,0677
0,6153
0,1200
162,5645
5,5557
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
09.11.2017
     * The fear that wages will drop is unjustified
       The government's proposal to transfer the social security contributions exclusively to the employee is not at all a social-democratic measure and not even one of redistribution, rather it is one of an ultra-liberal nature, which leaves the employer in the unique position in Europe of not contributing in no way whatsoever to the social security systems (retirement and unemployment) or healthcare.  details
08.11.2017
     * A 39% stake belongs to Russian millionaire Sergey Lobanov, who is being criminally investigated in Russia for alcohol contraband
       Banca Transilvania intends to buy an initial stake of over 39% of Victoriabank, the third largest bank in the Republic of Moldova, and together with the EBRD, would own a majority stake, according to a press release sent yesterday.  details
07.11.2017
     * Brokers: The depreciation of EL, amid the drop in the market, as well as due to deal with the FP
     * Adrian Simionescu: "Investors feel the price at which EL has acquired from the Proprietatea Fund its stakes is very high and unjustified"
     * The FP-Electrica deal, among the topics of the PNL vote of no-confidence against Energy minister Toma Petcu
       It seems the stock market did not take kindly to the approval of the transaction by which "Electrica" acquires the stakes of the Proprietatea Fund in its branches, at least for now, because EL stock dropped abruptly, immediately after the general shareholder meeting of October 26th.  details
06.11.2017
     Finally, after many statements concerning the fundamental changes in the fiscal policy, announced from one day to the next and then denied, we have the argumentation note and the draft of the emergency ordinance to amend the Tax Code published, which the Ministry of Public Finance will apply starting with the beginning of next year.  details
01.11.2017
PSD SENATOR EUGEN TEODOROVICI:
     * "The MADR made a «shopping list» of projects - with local level libraries and a ferry for crossing the Danube"
     * "Within three years at most, Romania can draw 3 billion Euros in European funds"
     * "Unfortunately, Romania promotes politicians instead of promoting specialists"
       Romania has embarrassed itself with the proposals that had been initially prepared for the Juncker plan, said Eugen Teodorovici. Mr. Teodorovici is the president of the Budget and Finance Commission of the Romanian Senate, member of the European Affairs Commission and former minister of European Funds.  details
.