GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 17.02.2016

A consemnat PETRE BARAC
 
mărește imaginea
     * (Interviu cu domnul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, cunoscut ca "Laserul de la Măgurele")
     * Nicolae Zamfir: "Am semnat un acord cu guvernul de la Paris pentru conservarea patrimoniului cultural francez cu tehnologia noastră"
         Nicolae Zamfir, directorul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), unde se construiește "Laserul de la Măgurele", ne-a vorbit despre stadiul în care a ajuns proiectul și provocările cu care se confruntă în prezent Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN).
       Domnia sa ne-a explicat că a cerut o expertiză judiciară pentru a stabili cine este vinovat de întârzierile apărute în desfășurarea proiectului, res¬pectiv constructorul sau proiectantul. În schimb, Comisia Europeană a dat o mână de ajutor proiectului, prin suplimentarea fondurilor alocate și aprobarea unor investiții noi, în valoare de 17 milioane de euro.
       Nicolae Zamfir ne-a spus că institutul pe care îl conduce a reușit să atragă parteneri străini, FBI fiind foarte interesat să folosească acceleratoarele de la Măgurele pentru probleme de criminalistică. În plus, IFIN a semnat un acord de colaborare cu autoritățile franceze pentru conservarea patrimoniului lor cultural cu tehnologia de Măgurele. Domnul Zamfir ne-a mai spus că este extrem de greu să angajeze specialiști străini pentru proiectul ELI-NP de la Măgurele, întrucât procesul de echivalare a diplomelor durează chiar și 6-7 luni, iar cercetătorii tineri sunt descurajați să mai aplice pentru posturile disponibile.

 
     Reporter: Comisia Europeană a aprobat de curând suplimentarea fondurilor pentru construcții auxiliare în a doua fază de implementare și achiziția de echipamente pentru cercetare științifică, în cadrul proiectului ELI-NP. Ce presupun aceste construcții auxiliare și care sunt fondurile alocate?
     Nicolae Zamfir: Am mers pe 26 ianuarie la Comisia Europeană și am fost puțin îngrijorați, pentru că noi am depus toată documentația necesară din iunie 2015 și nu știam ce s-a întâmplat, deoarece, de obicei, documentele sunt trimise la DG Regio (n.r. Directoratul General pentru Politică Regională) după ce sunt agreate formal. Noi am avut discuții și cu JASPERS (n.r. consultantul Comisiei Europene), și cu DG Regio și nu știam ce se întâmplă. Noi am depus documentele pentru două lucruri. Când am făcut aplicația inițială în 2011, am presupus că toate componentele (echipamente mari, experimente și clădirea laserului) vor fi gata până în 2018, exceptând clădirea pe care ne-am asumat că o terminăm în 2015. Așa a fost în decizia inițială. Dar, după cum mergeau lucrurile, se putea vedea clar că nu o să terminăm la timp, așa că am vrut să nu riscăm, am cerut o amânare de la Comisie și am obținut-o. În plus, am cerut o suplimentare de fonduri, iar Comisia a fost de acord dacă schimbările erau "nesubstanțiale". Pentru ei, "nesubstanțial" însemna să nu schimbăm scopul proiectului, cum ar fi, de exemplu, să facem lansări pe Marte, iar creșterea valorii investiției să nu fie mai mare de 2-3%. Am cerut o suplimentare de fonduri de 17 milioane de euro și am primit-o, dintre care 10 milioane euro vor fi pentru experimente.
     Reporter: Ce presupune colaborarea semnată recent de Institutul "Horia Hulubei" cu Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene? Care va fi impactul asupra "Laserului de la Măgurele"?
     Nicolae Zamfir: Noi avem aici un centru european, nu unul național. De când i-am pus bazele la Măgurele am implicat toată comunitatea internațională și cred că avem circa 50 de memorandumuri de înțelegere și colaborări cu toate institutele mari care sunt interesate în astfel de cercetări. Acest JRC (Joint Research Centre), un institut finanțat direct de Comisia Europeană, este interesat să participe atât la implementarea proiectului nostru, cât și la folosirea ELI-NP. Așa că am făcut un memorandum cu ei și am stabilit mai multe puncte specifice de colaborare.
     Reporter: În ce stadiu se află proiectul ELI-NP de la Măgurele? Câte componente au mai fost finalizate până în prezent? Care este situația clădirilor speciale?
     Nicolae Zamfir: Promisiunea constructorului este că, la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, toate clădirile vor fi gata, iar apoi putem să trecem la recepție. Însă recepția e puțin mai complicată decât la o clădire clasică pentru că, prin tema de proiectare, noi am cerut niște parametri speciali, pe care trebuie să îi respectăm, începând de la condițiile de cameră curată, condițiile de stabilitate a presiunii, a umidității, a temperaturii. Există și o condiție foarte strictă antivibrații. Atunci când preluăm construcția trebuie să testăm toți acești parametri și acest proces va dura. Dacă ei (n.r. constructorul) ne vor da clădirea la sfârșitul lui martie, estimăm că în iunie vom termina toate testele. În plus, conform contractului, recepția finală este după ce instalăm toată aparatura în clădire și să vedem cum se comportă în timp. Acum vrem să punem la punct un sistem de supraveghere a acestor parametri. Știți cum se procedează dacă se întâmplă ceva nedorit. Începi să dai vina în stânga și-n dreapta. Poți să dai vina pe echipament sau pe condițiile în care stă echipamentul. Atunci noi trebuie să fim foarte clari cu ce vrem să obținem și vrem ca acest sistem de supraveghere să fie permanentizat și după recepție. Probabil că această monitorizare va fi realizată în colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB).
     Reporter: Cum stăm cu absorbția fondurilor europene pentru proiect?
     Nicolae Zamfir: Am absorbit integral, până acum, 136 de milioane euro în faza 1 și urmează 174 milioane de euro în faza a doua de implementare.
     După ce terminăm cu clădirea și recepția începem să mutăm laserul și să facem montajul și testările, ce vor fi gata în 2018. În noiembrie au fost terminate și componentele pentru laserul de 10 petawați, primul de acest fel din lume. În plus, o treime din aparatura necesară o avem deja achiziționată. Conform contractului, laserul va fi adus cu transporturi speciale, în condiții speciale. Sunt câteva sute de componente bine definite la care am făcut recepția.
     Reporter: Cu ce probleme vă confruntați în prezent? Mai sunt întârzieri în derularea construcțiilor?
     Nicolae Zamfir: Da, întârzierile încă există, iar constructorul și proiectantul aruncă vina de la unul la altul. Noi am cerut expertiză judiciară, ca să vedem cine și în ce măsură este vinovat pentru întârzieri. Cele două părți se ceartă prin intermediul nos¬tru pentru că nu au o relație directă. Constructorul spune că proiectantul i-a dat detaliile cerute cu întârziere, ceea ce este corect. Însă, proiectantul întreabă de ce constructorul nu le-a cerut la timp, acum doi ani, când ar fi trebuit, așa că are și el dreptate. Numai un judecător poate să spună cât este vina fiecăruia. Noi suntem doar o "cutie poștală". Primim reclamații și trimitem somații.
     Reporter: Ați reușit să primiți aprobare pentru acea cale de acces directă către ELI-NP din centura Bucureștiului? Când ar putea fi gata proiectul?
     Nicolae Zamfir: Da, noi am cumpărat o bucată de teren care duce de la ELI direct pe Centura București. Nu desființăm vechea cale de acces, dar era păcat să nu avem un drum atât de aproape de Centură. Ne-a fost aprobată această investiție din bani europeni. Avem proiectul cu toate autorizațiile și vom lansa licitația în curând, fiind vorba despre o bucată de drum de 160 de metri. Terenul a fost cumpărat la prețul pieței și cred că ne-a costat câteva zeci de mii de euro din banii Institutului, pentru că nu știam atunci dacă aveam să obținem bani europeni.
     Reporter: La ce număr de cercetători ați ajuns în prezent?
     Nicolae Zamfir: Am ajuns la vreo 100 de specialiști, dar mai sunt circa 10-15 în proces de angajare. La noi în țară durează, pentru că trebuie să le recunoaștem diploma de bacalaureat, apoi licența, masterul și diploma de doctor. Din păcate, Minis¬terul Educației nu ne primește toate diplomele simultan, așa că trebuie să le recunoaștem pe rând. La unii cercetători am obținut mandat, astfel încât un jurist să se ocupe de problemă, pentru că, la noi în țară, regula spune că fiecare persoană trebuie să se prezinte la Minister ca să-și echivaleze doctoratul. Am renunțat să le arătăm regulile noastre și am apelat la juriști, pentru că mulți specialiști ar fi renunțat să mai aplice.
     Din păcate nimeni nu ne ajută. Conform legii, când deschizi o poziție de cercetător în 30 de zile trebuie s-o rezolvi. Cu românii din institut ne descurcăm, dar ce ne facem cu un specialist care nu are diplomele echivalate? Pot să-i spun eu să își echivaleze diplomele și apoi să se prezinte la concurs? Nu are rost. Atunci am inventat o procedură în care le spunem să se prezinte la concurs, îi admitem, dar le transmitem că admiterea oficială nu este în regulă, pentru că nu ne primesc dosarele la Minister. Spre exemplu, noi începem astăzi concursul, facem interviul și după admitere facem echivalarea, care durează 6-7 luni. Cu cererea lui din februarie mergem la minister, dar nu ne primesc, pentru că deja ne-am afla în octombrie. Așa că am apelat la o ches¬tiune "ca la români", facem altă cerere după ce terminăm cu echivalarea și mergem cu dosarul în regulă la Minister. Este incredibil ce se întâmplă. Este extrem de greu să angajezi specialiști străini în România. Asta dacă vrei să respecți toate regulile și noi trebuie să le respectăm, pentru că nu avem de ales. Această problemă încă nu am apucat să o dis¬cutăm cu noul ministru de la Educație, cu domnul Curaj, că am văzut că are suficiente probleme pe cap. Nu este posibil să mergi să echivalezi diploma de bacalaureat a unui specialist străin cu doctorat și nici nu avem voie să echivalăm documentele simultan. Este o mare problemă, pentru că am pierdut foarte mulți cercetători tineri, care nu vor să stea în instabilitate și renunță să mai aplice. Ei nu înțeleg ce se întâmplă în legislația noastră. Este o problemă și pentru că suntem în competiție directă cu multe institute și laboratoare internaționale și trebuie să ne mișcăm mai bine decât colegii din Cehia sau Ungaria, care găzduiesc și ei proiectul.
     Reporter: Cum merg lucrările în celelalte două țări care participă la proiect?
     Nicolae Zamfir: Și ei sunt cam în aceeași situație. Ungurii sunt puțin în urmă, dar doar cu câteva luni. Cu toții ne vom muta, probabil, în clădirile speciale din acest an, iar termenul de finalizare este 2018.
     Reporter: Ce obiective aveți pentru acest an?
     Nicolae Zamfir: La ELI-NP mai avem o prioritate, pe lângă implementarea proiectului până în 2018. Purtăm discuții foarte intense pentru constituirea ERIC (European Research Infrastructure Consortium), un institut european care va funcționa după legi speciale europene. Va fi o instituție unică, cu reguli aprobate de Comisia Europeană, menită să aducă sub o singură umbrelă aceeași guvernanță, management și politică științifică. Acum discutăm să înființăm un "International Advisory Board" comun, care să judece unde vor fi realizate experimentele științifice, astfel încât cercetătorii să vină la noi, Budapesta, Praga etc. La acest proiect pot să participe toate țările care au interes să folosească aceste lasere. Cheia este cine va plăti operarea lor. De exemplu, dacă Marea Britanie este interesată să le folosească, trebuie să plătească.
     ERIC decide cum vor fi distribuiți banii strânși. Fondatori suntem noi, Cehia și Ungaria plus celelalte țări cu care am mai discutat, respectiv Germania, Marea Britanie, Franța și Italia, deocamdată. Mai sunt și alte țări care și-au manifestat interesul să ni se alăture, respectiv Lituania sau Elveția. Provocarea este să întocmim documentele care trebuie aprobate de fiecare guvern în parte și apoi de Comisia Europeană. "Bătaia mare" este pentru cine va găzdui sediul central. Fiecare dintre cele trei țări fondatoare, respectiv Ro¬mâ¬nia, Cehia și Ungaria, au spus că sediul trebuie să fie la ele.
     Bineînțeles că am candidat și noi, astfel încât să facem sediul la Măgurele, dar nu am avut argumentele cehilor, care au propus Praga, spunând că ei sunt în centrul Europei, sau ale ungurilor, care au venit cu varianta Budapesta, un oraș foarte frumos ș.a.m.d. În schimb, noi am venit cu argumentul poziției științifice de la Măgurele. Până la urmă, s-a hotărât că va câștiga sediul central cel ce va finaliza primul documentele necesare. Noi am făcut memorandumul, l-am trimis de curând la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), dar nu am primit un răspuns până acum. Am făcut un prim draft, dar documentul trebuie semnat atât de premier, cât și de președinte. Este extrem de important să obținem acest sediu. Gândiți-vă că, dacă sediul va fi la noi, toți vor gândi proiectul ELI-NP ca fiind al nostru, chiar dacă vor mai exista sucursale în alte țări.
     Reporter: Înțeleg că bugetul ERIC va fi constituit din contribuțiile țărilor.
     Nicolae Zamfir: Da, acest ERIC va avea contribuții naționale. Spre exemplu, la noi în țară, avem o legis¬lație care spune că infrastructura de importanță națională este susținută de la buget. Chiar și la noi, la IFIN, (n.r. Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleară) pentru operarea acceleratoarelor primim bani de la buget printr-o lege specială.
     Bugetul ERIC va fi constituit din următoarele componente: o treime din contribuțiile țărilor fondatoare, o treime din banii statelor membre și altă treime din proiectele de cercetare care vor avea loc.
     În ceea ce privește institutul avem o infrastructură foarte bine pusă la punct. Avem acceleratoare noi și cu unul dintre ele am reușit să intrăm într-un club numit Convenția de la Oxford, în care a trebuit să demonstrăm că performanțele reușite de noi sunt la un nivel profesionist. Am trecut mai multe probe și teste, dar acum toate măsurătorile făcute la Măgurele sunt luate în considerare de toată comunitatea științifică internațională. Am intrat în discuții cu FBI să folosim acceleratoarele pentru metode nucleare în criminalistică. Nu mă așteptam să fie interesul atât de mare din partea lor pentru tehnologia noastră. Colegii mei au fost la Washington și vor avea din nou întâlniri cu reprezentanții americani. În plus, am semnat acum câteva săptămâni un acord cu Franța pentru conservarea patrimoniului ei cultural, prin metodele noastre, iar colaborarea a intrat în linie dreaptă. Noi ne dorim să înființăm la Măgurele un centru pentru conservarea patrimoniilor culturale și vrem să atragem la institut toate muzeele. Pe noi nu ne costă nimic să conservăm bunurile de interes public, dar niciunul din muzeele noas¬tre nu știa acest lucru. Noi facem aceste lucruri gratis. Dacă cineva de la un muzeu din țară are de conservat o statuie sau o carte veche, operarea acceleratoarelor este gratis, trebuie plătit doar transportul operelor până la institut. Am organizat deja un workshop pentru popularizarea aces¬tui program, iar muzeele au început să ne cunoască. De exemplu, am făcut conservarea multor cărți de la Biblioteca Națională. Dacă o carte este atacată de mucegai nu mai ai ce să-i faci decât să o bagi în câmp de radiații și acolo este curățată complet. La fel se întâmplă și cu piesele vechi de lemn care au carii. Din acest an vrem să formalizăm acest centru, ținând cont că am semnat și acordul cu francezii pentru conservarea patrimoniului.
     Reporter: Mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
13.06.2018
BVB
     * Volum de doar 27 milioane de lei, jumătate din valoarea medie a anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat cea de-a doua zi de tranzacționare a săptămânii în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 15 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0004
2.3836
3.0564
4.0290
0.1813
0.6257
0.2250
4.6618
5.3339
1.4442
3.6337
0.2354
0.4941
1.0900
0.0640
0.4585
0.8476
4.0162
0.2997
1.0554
0.6256
0.0591
0.3667
0.1923
2.7916
0.0395
0.1524
1.0934
0.6316
0.1239
167.8667
5.6696
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
.