Statul vrea 260 milioane lei de la Transgaz

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Statul vrea 260 milioane lei de la Transgaz

Dividend cu randament de 11,21% 

Statul Român vrea să ia 260 milioa-ne de lei de la Transgaz, în condiţiile în care Ministerul Economiei a completat ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor companiei, ce va avea loc în data de 23 aprilie, cu un punct privind distribuirea unui dividend brut de 37,89 lei/acţiune, mai mare decât cel propus de conducerea Transgaz la jumătatea lunii trecute, de 21,66 lei/titlu, potrivit anunţului de ieri a transportatorului de gaze.

Practic, conform cererii de ieri, Trans-gaz ar urma să direcţioneze către acţionari suma de 444,59 milioa-ne de lei, echivalentul a 90% din rezultatul obţinut de companie în 2018, de 495,95 milioane de lei, de unde statul ar urma să încaseze circa 260,1 milioane de lei, ţinând cont de deţinerea de 58,51% pe care Ministerul Economiei o are la transportatorul de gaze.

Conform celeilalte propuneri, ce presupune alocarea către dividende a sumei de 255,02 milioane de lei, echivalentul a 51% din profitul net al anului trecut, statul ar urma să încaseze 149,2 milioane de lei.

Raportat la ultima cotaţie a acţiunilor TGN de la finalul săptămânii trecute, de 338 de lei, randamentul brut al dividendului cerut de Ministerul Economiei este de 11,21%.

Este un scenariu ce s-a derulat şi anul trecut când, iniţial, Consiliul de Administraţie al transportatorului de gaze a înaintat propunerea de a distribui ca dividende 55% din rezultatul anului 2017, motivând că alocarea unui procent de 90%, conform dorinţei acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, pune în pericol investiţiile Transgaz.

Ca şi acum, Statul a fost surd la cerinţele conducerii Transgaz şi a pretins şi votat ca circa 90% din profitul anului 2017 să meargă către dividende.

În plus, la finalul anului trecut, a mai cerut şi dividende suplimentare ce au fost plătite în ultimele zile ale lui 2018.

Statul Român, prin Ministrerul Economiei, deţine 58,51% din trans-portatorul de gaze naturale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS