SUB PERSPECTIVELE UNUI DIVIDEND CU RANDAMENT DE 28%Cotaţia Nuclearelectrica trece de 10 lei, după cinci ani

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Cotaţia Nuclearelectrica trece de 10 lei, după cinci ani

Marcel Murgoci, Estinvest: "Nu trebuie să uităm că FP a mai cerut dividende suplimentare în trecut, dar fără succes" 

Perspectivele unui dividend cu un randament brut de 28% au propulsat, în şedinţa de ieri, preţul acţiunii Nuclearelectrica (SNN) peste pragul de 10 lei, nivel pe care cotaţia producătorului de energie nucleară nu l-a mai atins din februarie 2014 când, spre deosebire de ascensiunea de acum, SNN se afla pe o traiectorie descendentă.

Este o evoluţie care apare în condiţiile în care, în ultima zi bursieră a săptămânii trecute, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, compania a anunţat că Fondul Proprietatea (FP), în calitate de acţionar al societăţii, a solicitat conducerii Nuclearelectrica completarea ordinei de zi a adunării acţionarilor, din data de 23 aprilie, cu un punct privind alocarea sumei de 438,62 milioane de lei sub formă de dividende, în plus faţă de propunerea înaintată de conducerea companiei, de 378,91 milioane de lei.

Practic, pe lângă propunerea iniţială de 1,25670615 lei/titlu, acţionarii SNN vor mai avea pe masă, spre aprobare în această lună, încă un dividend de 1,45474494 lei/acţiune, valori care, cumulate, pot oferi investitorilor un randament de 27,95%, faţă de ultimul preţ al acţiunii SNN de săptămâna trecută, de 9,7 lei.

Piaţa a reacţionat, ieri cotaţia producătorului de energie nuclară cunoscând un salt de 4,95%, până la 10,18 lei, pe fondul unui volum de 801.974 de acţiuni, cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 68.414 de titluri.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a spus: "Ţinând cont de faptul că, în ultimul timp, Statul Român a cerut dividende mari de la companiile pe care le deţine, probabil că Fondul Proprietatea s-a gândit că va avea sorţi de izbândă cerând un dividend suplimentar".

Potrivit directorului de la Estinvest, dacă cererea ar fi venit din partea Statului Român, acţionarul majoritar al companiei, având în vedere randamentul foarte mare al dividendului, creşterea cotaţiei SNN de ieri ar fi trebuit să fie mai mare.

"Şansele ca propunerea FP să primească un vot favorabil din partea acţinarilor sunt greu de cuantificat, având în vedere că Statul va avea ultimul cuvânt. Nu trebuie să uităm că FP a mai avut încercări similare în trecut, dar fără succes", a conchis Marcel Murgoci.

În 2018, Nuclearelectrica a obţinut un profit net preliminar de 390,54 milioane de lei, în creştere cu 27,4% faţă de cel realizat în anul anterior, când producătorul de energie nucleară a raportat un profit net de 306,54 milioane de lei, evoluţie care a apărut pe fondul creşterii veniturilor obţinute din vânzarea energiei electrice cu 12,3%, ca urmare a creşterii preţurilor din piaţa liberă, în condiţiile în care cantitatea de energie vândută, per total, a rămas constantă.

Acţiunile SNN au debutat la tranzacţionare la bursa bucureşteană la data de 4 noiembrie 2013, la preţul de 11,64 lei/titlu.

Ministerul Energiei deţine 82,5% din companie, ce are o valoare de 3,069 miliarde de lei la BVB.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS