GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

Transportatorii acuză modul de acţiune din operaţiunea Demetra

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi /

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) este nemulţumită de modul în care acţionează reprezentanţii statului în cadrul operaţiunii Demetra, de combatere a evaziunii fis-cale cu privire la comercializarea fructelor şi legumelor din import. FORT a transmis, ieri, că sute de camioane, încărcate cu fructe şi legume, stau zeci de ore la descărcare, aşteptând apariţia reprezentanţilor ANAF pentru operaţiuni de desigilare şi verificare. Operatorii de transport de mărfuri solicită Guvernului să găseas-că o metodă mai eficientă de combatere a evaziunii fiscale în comerţul cu legume şi fructe care să nu afecteze activitatea de transport mărfuri şi contractele cu beneficiarii ce nu se află în categoria celor cu risc ridicat.

În urma controalelor efectuate de ANAF, FORT susţine că transportatorii care prestează servicii specifice "sunt puşi în imposibilitatea de a onora contractele sau de a-şi putea programa activitatea în timp util, ţînând cont de faptul că este imposibil de estimat când camionul poate fi «eliberat» pentru o nouă cursă".

Transportatorii de marfă consideră că metoda de control aleasă de ins-pectorii fiscali nu este adaptată sub nicio formă contextului operaţional specific transportului de mărfuri perisabile şi conduce la pierderi atât la nivelul transportatorilor, cât şi pentru clienţii acestora. Ei sunt nemulţumiţi că FORT nu a fost consultată în vederea găsirii unei metode de verificare care să nu conducă la astfel de blocaje cu toate că, în nenumărate rânduri şi de fiecare dată în luările de poziţie oficiale, federaţia şi-a arătat întreaga deschidere pentru colaborarea cu autorităţile de stat pentru lupta cu activitatea de comerţ ilicit.

Operatorii de transport susţin că, în comerţul ilicit cu legume/fructe, sunt implicate sute de autoturisme cu capacitatea mai mică de 3,5 tone, nelicenţiate pentru activitatea de trans-port, care tranzitează zilnic, nestingherite, graniţele României comercializând 100 % "la negru" produsele în pieţe fără a deţine acte de provenienţă sau de însoţire a acestora, iar un exemplu concret în acest sens este chiar piaţa "Pucheni" din zona Ferentari din Capitală.

Peste 80 de tone de legume şi fructe provenite din China, Polonia, Serbia, Ungaria, Spania şi Grecia au fost distruse în cadrul Operaţiunii "Demetra", de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Securitatea Alimentelor. Totodată au fost verificate 430 de maşini şi trei depozite, fiind aplicate 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a transmis că susţine demersul autorităţilor statului, dar avertizează că sute de tiruri cu zeci de mii de tone de marfă perisabilă sunt blocate în întreaga ţară, fiind sigilate de inspectorii ANAF, care nu fac faţă volumului de muncă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS