Comisia Europeană a decis miercuri să trimită Ungaria în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute de legislaţia europeană privind combaterea intrării ilegale a migranţilor, informează Agerpres.
Potrivit executivului comunitar, Ungaria nu a respectat directiva 90/2002 privind impunerea de sancţiuni eficiente, proporţionate şi disuasive pentru infracţiunea de facilitare a intrării, a tranzitului şi a şederii neautorizate în UE (introducerea ilegală de migranţi).
De asemenea, Budapesta a încălcat şi decizia-cadru 946/2002 a Consiliului UE, care stabileşte norme referitoare la sancţiunile penale pentru aceste infracţiuni.
În aprilie 2023, Ungaria a adoptat un decret guvernamental care prevede conversia generală a pedepselor privative de libertate legate de infracţiunile de introducere ilegală de migranţi într-o 'detenţie în scopul reintegrării'.
Drept rezultat, persoanele condamnate pentru infracţiuni de introducere ilegală de migranţi sunt eliberate din închisoare chiar dacă au executat doar o perioadă mică a pedepsei şi sunt obligate să părăsească teritoriul Ungariei în termen de 72 de ore pentru ca 'detenţia în scopul reintegrării' să fie executată în ţara în care îşi aveau reşedinţa obişnuită sau în ţara ai căror cetăţeni sunt.
Acest decret guvernamental subminează obiectivul de a combate în mod eficace introducerea ilegală de migranţi, factorul disuasiv al legislaţiei UE privind facilitarea intrării, tranzitului şi şederii neautorizate în UE şi eforturile comune ale UE de combatere a introducerii ilegale de migranţi.
În acest dosar, Comisia Europeană i-a trimis Ungariei în 14 iulie 2023 o scrisoare de notificare oficială (prima etapă a procedurii de infringement), executivul UE considerând că decretul guvernamental 148/2023, adoptat de Budapesta, încalcă obligaţiile din cadrul legislaţiei UE privind facilitarea intrării, tranzitului şi şederii neautorizate în UE.
Autorităţile ungare au răspuns în 14 septembrie 2023. Totuşi, Comisia Europeană a considerat că răspunsul nu a adus argumente valabile noi şi astfel nu soluţionează în mod satisfăcător problemele ridicate. În 3 octombrie 2024, executivul UE a decis să trimită Ungariei o opinie motivată (a doua etapă a procedurii de infringement), considerând că Ungaria încalcă în continuare articolele 1 şi 3 ale directivei 90/2002 şi articolul 1 al deciziei-cadru 946/2002 a Consiliului UE.
Budapesta a răspuns la opinia motivată în 11 decembrie 2024. Potrivit Comisiei Europene, acest răspuns nu a soluţionat în mod satisfăcător îngrijorările incluse în scrisoarea de notificare oficială şi în avizul motivat.
De aceea, Comisia Europeană a considerat că eforturile depuse de autorităţile ungare au fost insuficiente şi, în consecinţă, a decis să se adreseze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.05.2025, 19:00)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 19:18)
Ungaria pedepsita de Ursula cu 1 milion euro/zi,
ca nu lasa migrantii ilegali,
sa intre pe la unguri in UE.
Ce democratie si stat de drept,misto de tot.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 21:56)
Cine nu i linge cazmaua Cotoroantei e imediat pedepsit,
asta da dictatura,
cum de raane asta permanent in post ca n o alege nimeni,
parca am fi pe vremea lui Ceașca