GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

BVBAprecieri pe linie pentru indicii bursei

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Aprecieri pe linie pentru indicii bursei

Rulaj peste media anului  

Toţi cei nouă indici ai bursei au înregistrat creşteri ale cotaţiilor în şedinţa de ieri, în contextul în care rulajul înregistrat a fost de 70,23 milioane de lei, atât peste valoarea transferurilor din şedinţa anterioară, de 69 milioane de lei, cât şi peste cea medie înregistrată în acest an, de aproape 41 de milioane de lei.

În raportul zilnic al companiei, brokerii de la Prime Transaction au descris evoluţia de ieri a pieţei, astfel: " Luna decembrie a debutat cu aprecieri pentru toţi indicii bursieri. Variaţiile au fost cuprinse între +0,44% pentru BET-NG şi +1,01% în cazul BETPlus. Valoarea tranzacţiilor a depăşit 15 milioane de euro, aportul tranzacţiilor cu acţiuni Transgaz (TGN) fiind de 26%. Din cadrul indicelui BET, trei companii au înregistrat creşteri de peste 2%: Banca Transilvania (TLV) +2,52%, Nuclearelectrica (SNN) +2,4% şi Digi Communications N.V. (DIGI) +2,07%. Din cele 15 companii incluse în BET, doar trei societăţi au scăzut: Sphera Franchise Group (SFG) -0,47%, Transgaz (TGN) -0,42% şi Electrica (EL) -0,35%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TGN, ultima cotaţie a emitentului fiind de 354,5 lei/acţiune, în scădere cu 0,42%, tranzacţiile cu titlurile companiei însumând 18,25 milioane de lei. Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile TLV, care au încheiat şedinţa de ieri la preţul unitar de 2,44 lei/acţiune, pe fondul unui rulaj de 17,81 milioane de lei.

Titlurile Transelectrica (TEL) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 23,9 lei/titlu, în apreciere cu 0,63%, transferurile cu acţiunile transportatorului de energie electrică însumând 5,4 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 14,26 lei/unitate, în urcare cu 1,42%, pe fondul unui rulaj de 5,21 milioane de lei. 

Pe segmentul de piaţă "deal" a avut loc o singură tranzacţie, cu titlurile BRD, pentru suma de 1,24 milioane de lei, la preţul unitar de 14,2 de lei, cu 1% peste referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii ale pieţei noas­tre, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o apreciere de 0,9%.

Indicele financiar BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a urcat cu 0,45%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Zentiva" (SCD): +6,94%

2. "Aages" (AAG): +5,15%

3. "IAR Braşov" (IARV): +2,79%

4. "Teraplast " (TRP): +2,65%

5. "Banca Transilvania" (TLV): +2,52%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Oltchim" (OLT): -1,62%

2. "Patria Bank" (PBK): -1,62%

3. "Alumil" (ALU): -1,38%

4. "Compa" (CMP): -1,31%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -0,78%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS