Preţul energiei pe bursă, în scădere cu 26%

A.T.
Materii Prime /

Preţul energiei pe bursă, în scădere cu 26%

Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot, cu livrare vineri, a ajuns la o medie 375 de lei pe MWh, în scădere cu 26% faţă de preţul energiei cu livrare astăzi, când s-a înregistrat recordul istoric de 507 lei pe MWh, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului bursier OPCOM, conform Agerpres.

Preţul maxim orar este de 505 lei pe MWh, faţă de nivelul maxim de 650 de lei pe MWh, înregistrat pentru cel cu livrare astăzi.

În regiune,ţara noastră rămâne ţara cu preţurile cele mai mari, alături de Ungaria (80,20 euro pe MWh). În Slovacia, preţul este de 65,86 euro pe MWh, iar în Cehia, de 63,66 euro pe MWh. România este cuplată la nivel de piaţă spot cu aceste trei ţări.

De regulă, preţul pe piaţa spot scade odată cu creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, care este cea mai ieftină.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi mai multe avertizări cod galben de intensificări ale vântului, valabile pentru această după-amiază în vestul şi nordul ţării.

Totodată, debitele Dunării şi ale râurilor sunt în creştere, ceea ce va determina o majorare a producţiei Hidroelectrica.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării va creşte în următoarele zile, până la valoarea de 4.300 metri cubi pe secundă, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie, de 4.950 metri cubi pe secundă.

În ceea ce priveşte râurile interioare, debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare şi există formaţiuni de gheaţă în majoritatea bazinelor hidrografice. Prognozele INHGA arată că, până la finele săptămânii, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare şi sunt posibile creşteri pe unele râuri mici din vestul, sudul şi centrul ţării, ca urmare a precipitaţiilor slabe şi a topirii zăpezii.

Astăzi, la ora 13:30, consumul de energiei al ţării era de 8.619 MW, producţia, de 7.229 MW, iar importurile - 1.390 MW.

Hidrocarburile se aflau pe primul loc în topul resurselor, cu 1.858 MW, urmate de cărbune - 1.373 MW, nuclear - 1.356 MW, hidro - 1.332 MW, eolian - 727 MW, fotovoltaic - 509 MW şi biomasă - 62 MW.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS