Posibilitatile de cooperare ale burselor de valori din centrul si estul europei 2021Posibilitatile de cooperare ale burselor de valori din centrul si estul europei 2021

subiectespeakerivideoediţiipartenerievenimente bursa

Videoconferinţa
“Posibilităţi de cooperare între bursele de valori din Centrul şi Estul Europei”

Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu Asociaţia Brokerilor, a organizat conferinţa hibrid "Posibilităţi de cooperare intre bursele de valori din Centrul şi Estul Europei”, care s-a desfăşurat în data de 27 mai 2021, începând cu ora 10:00.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, pe pagina Youtube a ziarului BURSA şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.

Posibilitatile de cooperare ale burselor de valori din centrul si estul europei 2021
 

subiecte

Panelul I: Posibilităţi de cooperare între bursele de valori din Centrul şi Estul Europei

Pieţele de capital ale Europei Centrale şi de Est - interesul pentru o cooperare regională;

Modele de cooperare convenabile – Europa de Nord, Asia de Sud-Est, America Latină;

Propuneri pentru o cooperare regională – avantaje pentru burse, emitenţi şi investitori.


Panelul II: BVB – piaţă emergentă în Europa Centrală şi de Est. Dezbatere asupra stadiului dezvoltării şi perspectivelor pieţei noastre de capital

Perspectivele pieţei noastre de capital după accederea în rândul celor emergente; avantaje pentru companii, investitori, fonduri de investiţii, fonduri de pensii, etc;

Modalităţi de folosire a mecanismelor pieţei de capital pentru emitenţi: finanţarea dezvoltării activităţii, ieşiri din afaceri (exit-uri), etc; diferenţe dintre companiile listate şi cele nelistate;

Rolul statului în dezvoltarea pieţei de capital.

 

speakeri

Panelul I: Posibilităţi de cooperare între bursele de valori din Centrul şi Estul Europei

Radu HangaRadu Hanga
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

“Trebuie să îmbunătăţim cooperarea şi să creştem vizibilitatea regiunii noastre”

Bursele din regiune trebuie să îmbunătăţească cooperarea şi să lucreze împreună pentru a creşte vizibilitatea regiunii pentru investitorii internaţionali, a afirmat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acesta a mai precizat că mai mult de 25 de companii din întreg spectrul economiei româneşti sunt în diverse etape ale procesului de listare.Acesta a afirmat: "Aş vrea să mulţumesc Asociaţiei Brokerilor şi Ziarului BURSA pentru organizarea acestui eveniment regional. (...) Ce vedem, în ultimii 10 ani, este că în ciuda progresului excepţional şi a creşterii economice pe care o vedem în regiunea noastră, ponderea în indicii MSCI şi FTSE Russell a scăzut, în principal ca urmare a creşterii din pieţele asiatice."

 

Adrian TănaseAdrian Tănase
Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti

“Scopul colaborării trebuie să fie creşterea vizibilităţii regiunii noastre către investitorii străini”

Scopul colaborării dintre bursele Europei Centrale şi de Est trebuie să fie creşterea vizibilităţii regiunii către investitorii străini, a punctat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Adrian Tănase a spus: "Suntem foarte interesaţi să avem o astfel de colaborare, iar unele iniţiative deja au demarat. De pildă să avem un portal local, un ghişeu unic (engl. one-stop shop) de unde investitorii interesaţi de această zonă să îşi culeagă informaţiile. Să avem campanii de promovare (engl. road-show-uri) comune pentru a promova regiunea Europei Centrale şi de Est."

 

Richárd VéghRichárd Végh
CEO, Bursa de Valori din Budapesta, Ungaria

“Dorim să stabilim colaborări regionale, în următorii cinci ani”

Bursa de Valori din Budapesta (BSE) doreşte ca, în următorii cinci ani, să stabilească colaborări cu alte burse din regiune, a subliniat Richárd Végh, CEO-ul BSE. Domnia sa a spus: "Ne aflăm într-o poziţie norocoasă pentru că avem 31 de ani şi, după deschiderea bursei, s-au întâmplat foarte multe lucruri. Avem un sistem foarte bun, avem mulţi investitori străini, 55% din cifra de afaceri a bursei din Budapesta fiind dată de aceştia. De asemenea, avem investitori locali (...). Avem mulţi emitenţi din Ungaria şi o evoluţie bună în ultimii cinci ani".

 

Witold WilińskiWitold Wiliński
Directorul General al GPW Tech, parte a Grupului Bursa de Valori Varşovia (GPW Group), Polonia

“Regiunea noastră are un avantaj competitiv total diferit faţă de membrii UE”

Din perspectivă macroeconomică, Europa Centrală şi de Est are un avantaj competitiv total diferit faţă de ceilalţi membri ai Uniunii Europene, este de părere Witold Wiliński, Directorul General al GPW Tech, parte a Grupului Bursa de Valori Varşovia (GPW Group). Domnia sa a declarat: "Cred că în regiunea noastră trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce avem în comun. Din perspectivă macroeconomică, noi ca regiune, avem un avantaj competitiv total diferit, faţă de ceilalţi membri ai UE. Creşterea PIB-ului este cea mai rapidă. În al doilea rând, dacă ne referim la datoriile guvernamentale, în regiunea noastră, după regimul comunist, nivelul a fost destul de scăzut. În Vestul Europei, şi nu mă refer doar la Grecia ci şi la Italia şi Franţa, nivelul îndatorării guvernamentale depăşeşte 130% din PIB, ceea ce este o situaţie periculoasă."

 

Aleš IpavecAleš Ipavec
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Ljubljana, Slovenia

“Alfabetizarea financiară este la un nivel redus, în Slovenia”

Bursa din Ljubljana (Slovenia) a pus la punct, în ultimii patru ani, o platformă pentru companii aflate în diferite etape ale ciclului de viaţă, prin care acestea să poată atrage finanţare, spune Aleš Ipavec, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Ljubljana, care menţionează că platforma se adresează start-up-urilor, firmelor cu capitalizare medie, precum şi celor din categoria blue-chip. Însă, oficialul pieţei din Ljubljana atrage atenţia că societăţile din Slovenia sunt reticente să acceseze piaţa de capital fiindcă au o mentalitate învechită. Domnia sa subliniază: "Este greu să le convingem să intre pe piaţa de capital pentru că ele folosesc în mare parte sistemul bancar. Peste 80% dintre firme se adresează băncilor pentru finanţare, piaţa de capital încă nu este văzută ca o alternativă de finanţare în Slovenia. Dar, efectuăm în mod intensiv programe educaţionale pentru că alfabetizarea în domeniul financiar este la un nivel destul de redus în ţară. Educăm nu doar publicul larg, ci şi pe clienţii noştri, în special populaţia activă economic. Companiile sunt foarte surprinse când află ce posibilităţi le poate oferi piaţa de capital".

 

Manyu MoravenovManyu Moravenov
CEO, Bursa de Valori din Bulgaria

“Suntem deschişi pentru orice fel de discuţie despre cooperări viitoare în regiunea noastră”

Bursa de Valori din Bulgaria este deschisă pentru orice fel de discuţie despre cooperări viitoare în regiunea noastră, a spus Manyu Moravenov, directorul general al bursei vecine. Printre altele, acesta a afirmat că iniţiativa creării unui hub de informaţii pentru ţările din Iniţiativa Celor 3 Mări este foarte bună şi a propus întâlniri regulate între directorii generale ai burselor din regiune, nu întâlniri informale, ci întâlniri de lucru. Moravenov a declarat: "Bursa de Valori din Bulgaria este deschisă pentru orice fel de discuţie despre cooperări viitoare în regiunea noastră. Credinţa mea personală, şi voi repeta ce am spus recent într-un forum similar, este că un viitor sustenabil pentru bursele noastre este transformarea într-o piaţă regională conectată şi soluţia practică (a cooperării) ar fi integrarea."

 

Artan GjergjiArtan Gjergji
CEO, Bursa de Valori din Albania

“Bursele din ECE să îşi întoarcă ochii către cele din Sud-Estul Europei”

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) poate fi jucătorul principal care să faciliteze o cooperare între bursele din regiunea noastră, este de părere Artan Gjergji, CEO-ul Bursei de Valori din Albania. Artan Gjergji a spus: "Dezvoltarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est a început din acelaşi punct în anii 90, pentru că am trecut de la economii centralizate la economii de piaţă. Dar chiar dacă am plecat de la aceeaşi linie, ţările Europei Centrale au avut un ritm mai accelerat de dezvoltare, în principal datorită investiţiilor străine directe care au venit din ţările dezvoltate. Apoi, valul investiţiilor a trecut la alte ţări din regiune cum ar fi România sau Bulgaria, în principal datorită integrării în Uniunea Europeană. După aceasta, a venit către ţările din Europa de Sud-Est şi Balcanii de Vest".

 

Ivana GažićIvana Gažić
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Zagreb, Croaţia

“Dacă rămâneam un jucător local, nu aveam suficiente resurse”

Bursa de Valori din Zagreb (Croaţia) a ales calea extinderii în afara ţării sub conducerea pe care o are de mai bine de un deceniu, în condiţiile în care, fiind doar o piaţă naţională, nu avea suficiente resurse. Ivana Gažić, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori din Zagreb, declară: "Când m-am alăturat bursei, în urmă cu 11 ani, aceasta era doar o piaţă naţională care se baza foarte mult pe veniturile din rulaj sau comisioane. Ne-am dat seama că, dacă vom rămâne doar un jucător local, nu vom avea suficiente resurse ca să menţinem o calitate ridicată a tranzacţionării. Aşa stăteau lucrurile înainte de intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană."

 

Siniša KrnetaSiniša Krneta
CEO, Bursa de Valori Belgrad, Serbia

“Cooperarea trebuie să urmărească transformarea investitorilor locali în investitori regionali”

Bursa de Valori din Belgrad (Serbia) doreşte să fie parte în procesul de cooperare regională în Europa Centrală şi de Est, spune Siniša Krneta, CEO-ul instituţiei, care consideră că actorii din regiune trebuie să identifice soluţii menite să consolideze această colaborare - fie în cadrul unei coaliţii, fie printr-o altă modalitate de integrare orizontală. Sinisa Krneta subliniază: "Pentru o cooperare regională între bursele din Europa Centrală şi de Est sunt necesare abordarea comună la nivelul infrastructurii, noi alternative de investiţii şi o promovare comună. O astfel de cooperare ar trebui să se axeze pe transformarea inves­titorilor locali în investitori regionali. Decidenţii politici care stabilesc cum să arate ecosistemul ar trebui să ajute inves­titorii de la nivel local, naţional."

 

Christoph BoschanChristoph Boschan
CEO, Bursa de Valori din Viena, Austria

“Singura şansă a Burselor din Europa Centrală şi de Est este să se deschidă către zonele de unde vin bani mulţi”

Singura şansă a Burselor din Europa Centrală şi de Est este să urmeze modelul vienez şi să se orienteze către "zonele de unde vin bani mulţi", acestea fiind Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Europa de Vest, consideră Christoph Boschan, CEO al Bursei de Valori din Viena. Acesta a oferit drept exemplu Bursa din Viena, în cadrul căreia 85% din volumul de tranzacţii vin din străinătate, în special din Statele Unite ale Americii. De asemenea, acesta susţine că Bursele de Valori trebuie să faciliteze accesul investitorilor autohtoni la pieţele financiare internaţionale.

 

 Mahmut Aydoğmuş Mahmut Aydoğmuş
PhD, Director (Act.) Relaţii Internaţionale, Bursa din Istanbul, Turcia

“Regiunea trebuie să aibă o nişă prin care să atragă investitorii”

Pieţele bursiere ale Europei Centrale şi de Est trebuie să aibă o nişă care să le facă atractive pentru investitori, consideră Mahmut Aydoğmuş, PhD, Director (Act.) Relaţii Internaţionale în cadrul Bursei din Istanbul. Mahmut Aydoğmuş a spus: "În ceea ce priveşte colaborarea dintre burse, nu am o soluţie miraculoasă (engl. silver bullet solution) şi nu cred că este o sarcină uşoară. Dar cred că este important ca discuţiile să continue. Viaţa este plină de surprize, iar dezvoltările recente, în special în ceea ce priveşte tehnologia, digitalizarea, aduc multe oportunităţi. Consider că regiunea Europei Centrale şi de Est are multe avantaje (...). Bursa Istanbul este deschisă pentru dezvoltarea unor proiecte de colaborare semnificative, robuste şi benefice pentru toate părţile, atât cu burse din zona Europei Centrale şi de Est, cât şi din afara ei".

 

Andre CapponAndre Cappon
Fondatorul CBM Group, New York, SUA

“Bursele din Europa Centrală şi de Est trebuie să-şi creeze propria clasă de active”

Bursele din Europa Centrală şi de Est trebuie să-şi creeze propria clasă de active pentru a deveni mai atractive pentru investitorii internaţionali, respectiv pentru fondurile pasive de acţiuni, a spus Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, SUA. Acesta a afirmat că provocările pieţelor din regiune ţin de dimensiune: acestea sunt în general pieţe mici, mai puţin lichide, cu atractivitate limitată pentru investitorii globali. Cappon a venit cu un set de propuneri pentru bursele interesate cu privire la ce ar trebui să facă aceste exchange-uri naţionale pentru a concura la nivel global.

 

Panelul II: BVB – piaţă emergentă în Europa Centrală şi de Est. Dezbatere asupra stadiului dezvoltării şi perspectivelor pieţei noastre de capital

Ovidiu PetruOvidiu Petru
Expert piaţă de capital în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară

“Piaţa de capital trebuie să ofere acces la instrumente diversificate de finanţare”

Accesul limitat al companiilor la finanţare duce la o restrângere a capacităţilor de investire cu impact asupra stabilităţii şi dezvoltării pieţelor financiar-nebancare pe termen lung, consideră Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), care a transmis mesajul său prin Ovidiu Petru, expert piaţă de capital în cadrul ASF. "Apreciem că piaţa de capital trebuie să ofere acces la instrumente diversificate de finanţare, pentru companiile care doresc să se dezvolte. Nu putem avea o bursă solidă fara emitenţi de anvergură cu active de valoare şi, din această perspectivă, România trebuie să facă eforturi pentru a spori interesul companiilor pentru listarea la Bucureşti. Este momentul ca bursa să îşi construiască un rol regional mai pronunţat pentru pieţele financiare din zonă", se arată în mesajul preşedintelui ASF.

 

Johan MeyerJohan Meyer
Directorul General al Franklin Templeton International Services S.À R.L, Sucursala Bucureşti

“Ca să fim promovaţi la statutul de piaţă emergentă MSCI este nevoie de listarea Hidroelectrica”

Pentru ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să fie promovată la statutul de piaţă emergentă conform regulilor furnizorului de indici MSCI este nevoie de listarea Hidroelectrica, a spus Johan Meyer, CEO al al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portfoliu al Fondului Proprietatea. Meyer a afirmat ieri că IPO-ul Hidroelectrica ar putea fi cel mai mare din Europa Centrală şi de Est pentru mulţi ani şi a apărat aprobarea dividendelor de 2,3 miliarde de lei de la companie afirmând că nu este adevărat că acţionarii lasă compania fără capacitatea de a investi. "Pur şi simplu nu este adevărat", a spus Meyer.

 

Ioana BirtaIoana Birta
Directorul Financiar al TeraPlast

“Pandemia nu a afectat activitatea Grupului TeraPlast”

Prioritatea Grupului TeraPlast rămâ­ne dezvoltarea sustenabilă, susţine Ioana Birta, Directorul Financiar al companiei, care subliniază că TeraPlast s-a dezvoltat odată cu Bursa de Valori. Printre altele, domnia sa a menţionat că pandemia nu a afectat activitatea Grupului, precizând că TeraPlast este o companie cu o capitalizare de 300 de milioane de euro şi că randamentul acţiunilor s-a dublat anul trecut şi aproape s-a dublat şi în 2021: "Anul acesta intenţionăm să investim peste 32 de milioane de euro în extinderea capacităţilor de producţie la Diviza Instalaţii Apă Gaz Canalizare. Anul trecut, criza nu a avut un efect asupra companiei noastre, dimpotrivă a fost cel mai bun din istoria grupului, în trimestrul întâi al acestui an chiar depăşind perioada similară a anului trecut, din pucnt de vedere al rezultatelor financiare.

 

Jan PricopJan Pricop
Directorul executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF)

“Evoluţia recentă post- pandemie e surprinzător pozitivă în privinţa numărului de investitori”

Evoluţia recentă post-pandemie e surprinzător pozitivă în privinţa numărului de investitori, susţine Jan Pricop, directorul executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF). "Ca şi evoluţie recentă, poate şi datorită faptului că randamentele din top 5 se situează la 40-45%, chiar spre 50% la un an şi cele la trei ani cam tot în această zonă - asta datorită corecţiei care a existat în timpul pandemiei, un proces pozitiv care s-a întâmplat este că în ultimul an avem un plus de 56.000 de investitori la un total de 4750.000 cât avem în întreaga piaţă. Din cei 56.000 de investitori noi, 20.000 au intrat în fonduri de acţiuni şi fonduri diversificate", a precizat Jan Pricop.

 

Daniela SecarăDaniela Secară
Directorul General al BT Capital Partners

“Avem o infrastructură care poate să atragă investitorii externi”

Avem o infrastructură care poate să atragă investitorii externi, este un moment în care avem emitenţi, avem şi investitori şi, împreună cu instituţiile pieţei şi cu această infrastructură care poate fi dezvoltată, sperăm să ajungem la statutul de piaţă emergentă şi din punct de vedere al indicelui MSCI, susţine Daniela Secară, director general al BT Capital Partners. "Ne dorim cu toţii să vedem Hidroelectrica listată la Bursa de Valori Bucureşti. Cred că este o dorinţă a tuturor celor implicaţi de ani de zile în piaţa de capital din România şi ar fi un eveniment care ne-ar încadra sigur ca piaţă emergentă în indicele MSCI", a afirmat Daniela Secară. Domnia sa a menţionat că traversăm una dintre cele mai bune perioade ale bursei din punctul de vedere al listărilor şi al investitorilor."

 

Claudiu CercelClaudiu Cercel
Director General Adjunct, Coordonatorul Polului Pieţe Financiare, BRD - Groupe Société Générale

“Sper ca în 3-5 ani să vedem elemente concrete din Strategia pentru piaţa de capital transpuse în practică”

Finanţarea prin piaţa de capital ar permite economiei să absoarbă mai bine şocurile, este de părere Claudiu Cercel, Director General Adjunct, Coordonatorul Polului Pieţe Financiare din cadrul BRD Groupe Societe Generale. Domnia sa a menţionat: "As dori să văd dezvoltat şi consolidat acest sector important al finanţării unei economii care este piaţa de capital şi care, în pofida unor paşi importanţi făcuţi în România în ultimii ani, are încă un drum destul de lung în faţă pentru a avea pretenţia să înceapă să echilibreze puţin ansamblul de canale de finanţare a României. La noi, asemeni situaţiei din Europa, avem predominant un canal de finanţare bancară a economiei. Este bineştiut că piaţa de capital ar permite economiei să absoarbă mai bine şocurile. Alte jurisdicţii, cum ar fi cea americană, au mai multă rezilienţă în a se putea însănătoţi după criză".

 

Adrian CodirlaşuAdrian Codirlaşu
Vicepreşedinte, CFA România

“Vom asista la o creştrere a inflaţiei, în Romania”

În România vom avea o majorare de inflaţie, precum şi o reducere a ratelor de dobândă în economie, ca urmare a măsurilor luate de Banca Centrală, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România. Acesta a dat drept exemplu Rezeva Federală a Statelor Unite ale Americii, despre care susţine că a fost "unul din marii actori" în ceea ce priveşte reducerea dobânzilor, dublându-şi, astfel, bilanţul pe anul 2020. "Unul din marii actori de pe piaţă a fost Rezerva Federală a SUA, care a redus dobânda într-un mod agresiv, la începutul anului 2020. Mult mai agresiv decât în criza precedentă. Rezerva Federală şi-a dublat bilanţul pe parcursul anului trecut. Practic, în acest mod s-au dat bani economiei, iar o mare parte din acei bani s-a dus în ceea ce se numeşte Asset Bubble. Acest lucru a condus la creşterea ratei inflaţiei din SUA de la 0,1% la 4,2%. Rata inflaţiei în SUA a mai fost la niveluri de peste 4% înaintea crizei din 2008, dar asta nu înseamnă că ne vom duce din nou într-o perioadă de volatilitate ridicată, ci faptul că aceste politici de printare susţinută de bani au condus la aceste rate ridicate de inflaţie", a declarat Adrian Codirlaşu.

 

Dan PaulDan Paul
Preşedintele Asociaţiei Brokerilor

“Vom crea un grup de lucru cu toate bursele interesate şi vom veni cu propuneri practice”

Bursele de valori interesate de perspectiva unei cooperări regionale vor crea un grup de lucru care va veni cu propuneri practice, inclusiv posibilitatea creării unui ETF comun care să includă companii din toate ţările implicate, a afirmat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi moderatorul conferinţei. Acesta a declarat: "În Europa avem mai multe modele de cooperare între exchange-uri. Avem Euronext, modelul ţărilor nordice, dar şi un model în Viena care are o legătură cu câteva exchange-uri - vorbim de cooperare tehnologică, burse care folosesc aceeaşi platformă, Xetra T7. (...) Este foarte dificil să ne imaginăm o fuziune mare în Sud-Estul Europei şi să avem o singură piaţă. Dar putem discuta, să cooperăm, să colaborăm, putem să creăm un grup de lucru (prin care) să discutăm. După aceea, putem să fim mai practici, să avem un ETF de exemplu. (...) Ideea principală este să creăm un grup de lucru şi să continuăm să discutăm despre cum să cooperăm. Putem să cooperăm în direcţii diferite, să realizăm indici comuni, un hub de cercetare (pentru companii), un ETF (comun pentru regiune) şi aşa mai departe. Deci, dacă sunteţi de acord, primul pas este crearea unui grup de lucru, cu secretariat, şi să continuăm să discutăm despre cooperarea dintre noi".

 
 

Video

Radu Hanga
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti

Adrian Tănase
Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti

Richárd Végh
CEO, Bursa de Valori din Budapesta, Ungaria

Witold Wiliński
Directorul General al GPW Tech, parte a Grupului Bursa de Valori Varşovia (GPW Group), Polonia

Aleš Ipavec
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Ljubljana, Slovenia

Manyu Moravenov
CEO, Bursa de Valori din Bulgaria

Artan Gjergji
CEO, Bursa de Valori din Albania

Ivana Gažić
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Zagreb, Croaţia

Siniša Krneta
CEO, Bursa de Valori Belgrad, Serbia

Christoph Boschan
CEO, Bursa de Valori din Viena, Austria

Mahmut Aydoğmuş
PhD, Director (Act.) Relaţii Internaţionale, Bursa din Istanbul, Turcia

Andre Cappon
Fondatorul CBM Group, New York, SUA

Ovidiu Petru
Expert piaţă de capital în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară

Johan Meyer
Directorul General al Franklin Templeton International Services S.À R.L, Sucursala Bucureşti

Ioana Birta
Directorul Financiar al TeraPlast

Jan Pricop
Directorul executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF)

Daniela Secară
Directorul General al BT Capital Partners

Claudiu Cercel
Director General Adjunct, Coordonatorul Polului Pieţe Financiare, BRD - Groupe Société Générale

Adrian Codirlaşu
Vicepreşedinte, CFA România

 

alte ediţii

Bursa - alternativă de finanţare şi oportunitate de investiţie

Bursa - alternativă de finanţare şi oportunitate de investiţie
2010

detalii eveniment

 

Organizator

Ziarul BURSA

bursa.ro

în parteneriat cu

Asociatia brokerilor

Parteneri

bvb.robraiconf.roteraplast.roromgaz.romedlife.roxtb.combrd.roaaf.roartego.roantibiotice.roaages.roroclear.ro


Parteneri
Suport

romaniansmartcity.robrcconline.eusceb.euhimpa.roanvergura.rorod-print.ro


media

constructiibursa.roagerpres.robusiness-mark.rothediplomat.robistritabusiness.roopiniabuzau.romytex.rojurnaluldearges.rodesteptarea.romagazinsalajean.romesageruldecovasna.roobiectivdesuceava.roziarulevenimentul.rocurierul.romonitoruldevrancea.rograiul.rojurnalgiurgiuvean.ro

Alte Evenimente

Gala BURSA 2023

Gala BURSA 2023


Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.

detalii eveniment

CSR şi sustenabilitate 2023

CSR şi sustenabilitate 2023


Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.

detalii eveniment

Energia în priză 2023

Energia în priză 2023
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.

detalii eveniment

Digitalizarea României

Digitalizarea României
- a IV-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

Piața financiar-bancară
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

România - Strategia dezvoltării
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

Business şi Antreprenoriat

Business şi Antreprenoriat
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR 2023

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), a IX-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 15 februarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hotel Pullman,World Trade Center Bucharest, sala New York.

detalii eveniment

Securitatea cibernetică

Securitatea cibernetică
- a VII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.

Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Gala Bursa 2022

Gala BURSA
- a VII-a ediţie -

Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VII-a ediţie, a avut loc în data de 22 noiembrie 2022, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Energia în priză

Energia în priză
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a X-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, în data de 29 septembrie 2022, începând cu ora 10:00, la hotelul Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Cybersecurity Dialogues

Cybersecurity Dialogues
- a VIII-a ediţie -

Cea de-a VIII-a ediţie a Congresului “Cybersecurity Dialogues” s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 21-23 septembrie 2022. Evenimentul, organizat de Swiss WebAcademy şi NTT DATA Romania, a fost dedicat tuturor managerilor şi responsabililor de securitate din companiile publice sau private, dar şi din instituţiile de stat.

Ziarul BURSA a fost partener media exclusiv al evenimentului.

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

România - Strategia dezvoltării
- a VIII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a VIII-a ediţie a conferinţei “România - Strategia dezvoltării”, în data de 15 septembrie 2022, începând cu ora 10:00, la hotelul Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Digitalizarea României

Digitalizarea României
- a III-a ediţie -

Grupul de presă BURSA a organizat a III-a ediţie a videoconferinţei “Digitalizarea României”, în data de 28 iulie 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul s-a desfăşurat în format online şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Consecinţele economice ale războiului

Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”, în data de 28 iunie 2022, începând cu ora 10:00, la World Trade Center/ Hotel Pullman Bucureşti, sala New York.

Evenimentul s-a desfăşurat în format fizic şi online şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

„Cyber Espionage Awareness Day for Business”

Cyber Espionage Awareness Day for Business

„Cyber Espionage Awareness Day for Business” este o iniţiativă susţinută de Confederaţia Elveţiană şi organizată în strânsă colaborare cu Ambasada Elveţiei în România, precum şi cu Camera de Comerţ Elveţia-România.

Ziarul BURSA a fost partener media exclusiv şi a transmis live evenimentul prin platforma ZOOM.

detalii eveniment

Consecinţele economice ale războiului

Consecinţele economice ale războiului

Grupul de presă BURSA a organizat videoconferinţa “Consecinţele economice ale războiului”, în data de 26 mai 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul s-a desfăşurat în format online şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Antreprenoriat fara gen

Antreprenoriat fara gen
- a X-a ediţie -

Grupul de presă BURSA a organizat a X-a ediţie a conferinţei “Antreprenoriat fără gen”, în data de 13 aprilie 2022, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media şi suport.

detalii eveniment

Sănătate şi FARMA

Sănătate şi FARMA
- a IV-a ediţie -

Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu TARUS Media, a organizat a IV-a ediţie a videoconferinţei “Sănătate şi FARMA”, în data de 29 martie 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale TARUS Media şi Medica Academica dar şi ale partenerilor media şi suport.

detalii eveniment

Forumul investitorilor

Forumul investitorilor

Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu Ziare.com, a organizat videoconferinţa “Forumul investitorilor”, în data de 15 februarie 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul a avut loc la Athenee Palace Hilton Bucharest, sala Le Diplomate, în format hibrid şi fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, canalul de Youtube BURSA, pe site-ul www.ziare.com, conturile de Facebook şi Youtube ale Ziare.com, precum şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.

detalii eveniment

VEZI TOATE EVENIMENTELE BURSA

Organizator

Ziarul BURSA

bursa.ro

în parteneriat cu

Asociatia brokerilor

Parteneri

bvb.robraiconf.roteraplast.roromgaz.romedlife.roxtb.combrd.roaaf.roartego.roantibiotice.roaages.roroclear.ro


Parteneri
Suport

romaniansmartcity.robrcconline.eusceb.euhimpa.roanvergura.rorod-print.ro


media

constructiibursa.roagerpres.robusiness-mark.rothediplomat.robistritabusiness.roopiniabuzau.romytex.rojurnaluldearges.rodesteptarea.romagazinsalajean.romesageruldecovasna.roobiectivdesuceava.roziarulevenimentul.rocurierul.romonitoruldevrancea.rograiul.rojurnalgiurgiuvean.ro

Alte Evenimente

Gala BURSA 2023

Gala BURSA 2023


Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.

detalii eveniment

CSR şi sustenabilitate 2023

CSR şi sustenabilitate 2023


Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.

detalii eveniment

Energia în priză 2023

Energia în priză 2023
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.

detalii eveniment

Digitalizarea României

Digitalizarea României
- a IV-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

Piața financiar-bancară
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

România - Strategia dezvoltării
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

Business şi Antreprenoriat

Business şi Antreprenoriat
- a XI-a ediţie -

Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.

detalii eveniment

FORUMUL INVESTITORILOR 2023

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
- a II-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.

detalii eveniment

Codul Insolvenţei

Codul Insolvenţei
- a IX-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat, în parteneriat cu Institutul Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), a IX-a ediţie a conferinţei “Codul Insolvenţei”, în data de 15 februarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hotel Pullman,World Trade Center Bucharest, sala New York.

detalii eveniment

Securitatea cibernetică

Securitatea cibernetică
- a VII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.

Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Gala Bursa 2022

Gala BURSA
- a VII-a ediţie -

Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VII-a ediţie, a avut loc în data de 22 noiembrie 2022, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Energia în priză

Energia în priză
- a X-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a X-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, în data de 29 septembrie 2022, începând cu ora 10:00, la hotelul Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Cybersecurity Dialogues

Cybersecurity Dialogues
- a VIII-a ediţie -

Cea de-a VIII-a ediţie a Congresului “Cybersecurity Dialogues” s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 21-23 septembrie 2022. Evenimentul, organizat de Swiss WebAcademy şi NTT DATA Romania, a fost dedicat tuturor managerilor şi responsabililor de securitate din companiile publice sau private, dar şi din instituţiile de stat.

Ziarul BURSA a fost partener media exclusiv al evenimentului.

detalii eveniment

România - Strategia dezvoltării

România - Strategia dezvoltării
- a VIII-a ediţie -

Ziarul BURSA a organizat a VIII-a ediţie a conferinţei “România - Strategia dezvoltării”, în data de 15 septembrie 2022, începând cu ora 10:00, la hotelul Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Digitalizarea României

Digitalizarea României
- a III-a ediţie -

Grupul de presă BURSA a organizat a III-a ediţie a videoconferinţei “Digitalizarea României”, în data de 28 iulie 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul s-a desfăşurat în format online şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Consecinţele economice ale războiului

Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război

Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”, în data de 28 iunie 2022, începând cu ora 10:00, la World Trade Center/ Hotel Pullman Bucureşti, sala New York.

Evenimentul s-a desfăşurat în format fizic şi online şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

„Cyber Espionage Awareness Day for Business”

Cyber Espionage Awareness Day for Business

„Cyber Espionage Awareness Day for Business” este o iniţiativă susţinută de Confederaţia Elveţiană şi organizată în strânsă colaborare cu Ambasada Elveţiei în România, precum şi cu Camera de Comerţ Elveţia-România.

Ziarul BURSA a fost partener media exclusiv şi a transmis live evenimentul prin platforma ZOOM.

detalii eveniment

Consecinţele economice ale războiului

Consecinţele economice ale războiului

Grupul de presă BURSA a organizat videoconferinţa “Consecinţele economice ale războiului”, în data de 26 mai 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul s-a desfăşurat în format online şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

detalii eveniment

Antreprenoriat fara gen

Antreprenoriat fara gen
- a X-a ediţie -

Grupul de presă BURSA a organizat a X-a ediţie a conferinţei “Antreprenoriat fără gen”, în data de 13 aprilie 2022, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media şi suport.

detalii eveniment

Sănătate şi FARMA

Sănătate şi FARMA
- a IV-a ediţie -

Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu TARUS Media, a organizat a IV-a ediţie a videoconferinţei “Sănătate şi FARMA”, în data de 29 martie 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale TARUS Media şi Medica Academica dar şi ale partenerilor media şi suport.

detalii eveniment

Forumul investitorilor

Forumul investitorilor

Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu Ziare.com, a organizat videoconferinţa “Forumul investitorilor”, în data de 15 februarie 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul a avut loc la Athenee Palace Hilton Bucharest, sala Le Diplomate, în format hibrid şi fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, canalul de Youtube BURSA, pe site-ul www.ziare.com, conturile de Facebook şi Youtube ale Ziare.com, precum şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.

detalii eveniment

VEZI TOATE EVENIMENTELE BURSA