VIDEOCONFERINŢA "POSIBILITĂTI DE COOPERARE ÎNTRE BURSELE DE VALORI DIN CENTRUL ŞI ESTUL EUROPEI" / JOHAN MEYER, FONDUL PROPRIETATEA: "Ca să fim promovaţi la statutul de piaţă emergentă MSCI este nevoie de listarea Hidroelectrica"

J.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 mai 2021

Johan Meyer

Johan Meyer

Meyer apără aprobarea dividendelor de la Hidroelectrica: "Nu lăsăm compania fără capacitatea de a investi; pur şi simplu nu este adevărat"

Pentru ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să fie promovată la statutul de piaţă emergentă conform regulilor furnizorului de indici MSCI este nevoie de listarea Hidroelectrica, a spus Johan Meyer, CEO al al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portfoliu al Fondului Proprietatea. Meyer a afirmat ieri că IPO-ul Hidroelectrica ar putea fi cel mai mare din Europa Centrală şi de Est pentru mulţi ani şi a apărat aprobarea dividendelor de 2,3 miliarde de lei de la companie afirmând că nu este adevărat că acţionarii lasă compania fără capacitatea de a investi. "Pur şi simplu nu este adevărat", a spus Meyer.

Managerul de portofoliu al FP a declarat: "Ca Franklin Templeton suntem în România de 11 ani, manageri ai Fondului Proprietatea. Am fost susţinători majori ai dezvoltării pieţei de capital, am avut un număr de listări de companii din portofoliul nostru şi, bineînţeles, listarea Fondului Proprietatea în ianuarie 2011. Am reuşit să atragem un număr mare de investitori străini în ţară, cu total fluxuri de portofoliu din afară de 1,8 miliarde de euro, sume care au mers în Fondul Proprietatea, ceea ce este un lucru pozitiv pentru noi şi, bineînţeles, joacă un rol important în interesul general al pieţei de capital. Dar încă nu am terminat treaba, obstacole majore ce trebuiesc depăşite încă există, dar există şi oportunităţi majore. Cel mai mare obstacol pentru Fondul Proprietatea, în acest moment, este legea 173, care împiedică vânzarea activelor statului pentru o perioadă de timp şi care este, în prezent, în Parlament pentru a fi anulată. Ne încurăjăm colegii din Parlament să finalizeze procesul cât mai rapid pentru a putea încuraja acţionarii să participe la IPO-ul Hidroelectrica. Mesajul pe care trebuie să îl transmitem aici este că investitorii sunt foarte dornici să participe la orice IPO, nu doar la cel al Hidroelectrica. Dar pentru a face asta au nevoie de abilitatea de a participa. Cu o legislaţie care încă ne stă în drum, din păcate, acest lucru este imposibil. Cred că acţionarii, boardul şi echipa de management (a Hidroelectrica) sunt toţi foarte dornici să continue procesul dar acest lucru necesită cadrul legislativ adecvat care permită continuarea procedurii de IPO. Potenţialul este mare, ar putea să fie unul dintre cele mai mari IPO-uri din Europa Centrală şi de Est pentru mulţi ani, lucru care are potenţialul de a ridica piaţa de capital a României la următorul nivel".

"FP are printre cei mai mari acţionari instituţionali fondurile de pensii, deci veniturile din dividende de la Hidroelectrica ajung la pensionarii români pe termen lung", a spus Johan Meyer

Deja am atins statutul de piaţă emergentă secundară conform regulilor FTSE Russell, dar pentru a atinge ratingul de piaţă emergentă MSCI este nevoie în mod absolut de listarea Hidroelectrica, a spus Meyer. De asemenea, managerul de portofoliu al FP s-a referit şi la acuzaţiile din presă la adresa acţionarilor Hidroelectrica, acuzaţii ce au vizat faptul că acţionarii lasă compania fără bani de investiţii luând dividende în sumă de 1,3 miliarde de lei din profitul pe 2020 şi 1 miliard de lei din rezervele companiei.

"Ar fi o dezvoltare foarte pozitivă, dacă vom mai face progrese şi vom face paşi concreţi pentru a adauga încă o companie listată la bursă. Tot pe subiectul Hidroelectrica, pentru că pentru noi este în mod clar o companie foarte importantă din moment ce reprezintă mai mult de jumătate din Fondul Proprietatea, am fost neplăcut surprinşi în ultimele săptămâni să citim anumite articole de presă cu privire la distribuţia dividenduluiui special care din păcate semnalau o lipsă de înţelegere a structurii de finanţare a anumitor companii şi aduceau critici acţionarilor pentru că au lăsat compania fără capacitatea de a investi, fapt care pur şi simplu nu este adevărat. Este important să subliniem că, cu tot cu aprobarea distribuţiei de dividende, compania încă are numerar net pe bilanţul său şi are capacitatea de a accesa finanţări bancare pentru orice oportunitate de investiţie. De asemenea important, în termeni de structură a capitalului, este mult mai eficient pentru o companie să folosească finanţare din datorie ca parte din structura sa de investiţii pentru a beneficia de deducerea de taxe aplicată dobânzii care se plăteşte pentru respectivele investiţii. Cred că este important să clarificăm acest lucru. Hidroelectrica are o capacitate foarte bună de a face investiţii şi de asemenea pentru a genera profit şi pentru a plăti acel profit acţionarilor prin dividende", a afirmat Johan Meyer.

Acesta a adăugat că Fondul Proprietatea "are printre cei mai mari acţionari instituţionali fondurile de pensii, deci acele venituri ajung la pensionarii români pe termen lung".

Meyer a mai afirmat: "Desigur, nu avem numai Hidroelectrica în portofoliu şi avem şi alte câteva companii mari care pot juca un rol major în pieţele de capital de aici înainte şi aici mă gândesc la companii precum Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa care au abilitatea de a fi listate, companii care se confruntă cu ceva probleme în acest scenariu pandemic unde vedem Aeroporturi Bucureşti operând doar la 20% din capacitate. Cred că este important ca companiile să continue să-şi gestioneze cu mare atenţie costurile de bază pentru a-şi menţine o poziţie financiară solidă pentru o eventuală listare pe viitor".

Aplicarea principiilor guvernanţei corporative este critică pentru atragerea investitorilor şi pentru a oferi acestora încrederea necesară de a investi în acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti, a mai spus CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti.

"Cu privire la stadiul pieţei de capital în general, sunt încă numeroase oportunităţi în ciuda (...) faptului că evaluările sunt acum mai ridicate ca niciodată. Pe baza creşterii economice şi a recuperării economice pe care ţările le experimentează, pe măsură ce trecem prin fazele impactului pandemic, este foarte încurajator să vedem că economiile se redeschid, că oamenii pot circula şi că creşterea economică continuă. Asta creează oportunitatea de dezvoltare pe pieţele de capital. Este un lucru foarte pozitiv pentru noi", a conchis Johan Meyer.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. MIE , A-MI SPUNETI ??? ABIA ASTEPTA MEYER , SA SE LISTEZE HIDROELECTRICA , CA SA POATA VINDE ACTIUNILE COMPANIEI , PE 2 LEI - 4 LEI , CUM ZICE EL ??? ''''' IN PLASAMENT ACCELERAT ''''' !!! CA FONDUL POATE SA PIARDA MILIOANE SI MILIOANE DE LEI , DIN CAUZA GRABEI PROSTESTI , NU CONTEAZA !!! CONTEAZA SA FACA ROST DE NISTE BANI , CU CARE SA MULTUMEASCA MARII MILIARDARI STRAINI !!! CA AIA , VOR DOAR BANI , SI ATAT !!! IN NICI UN CAZ , DEZVOLTAREA FONDULUI !!! ASA A FACUT SI CU ROMGAZ , SI CU TRANSGAZ , SI CU CATE SI MAI CATE !!! LE-A DAT PE MAI NIMIC !!! EU , I-ASI PUNE O INTREBARE , DAR SA RASPUNDA SINCER !!! [ DAR , DE UNDE SINCERITATE , LA REGELE MINCIUNII ??? ] : OMULE !!! DACA TOATE ACTIUNILE ASTEA , AR FI IN PORTOFOLIUL TAU PERSONAL , AR FI ALE TALE , TOT ASA LE-AI VINDE ??? PE 2 LEI - 4 LEI ??? TOT ASA AI FACE , SI CU BANII TAI ? AI ??? RASPUNDE !!! CE-AI DE ZIS ??? OARE , CE-AR RASPUNDE ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb