Alina Gorghiu, în vizită la Chişinău

S.B.
Politică / 2 septembrie 2022

 Alina Gorghiu, în vizită la Chişinău

Preşedintele interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, se află, vineri, în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, în vederea participării la cea de-a V-a ediţie a celui mai important eveniment dedicat cărţii la Chişinău, Salonul Internaţional de Carte Bookfest, informează news.ro.

Aceasta a avut întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii, Doina Gherman şi cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Romania, Veronica Roşca. Programul vizitei în Republica Moldova a preşedintelui interimar al Senatului a inclus şi o vizită la Gimnaziul "Alexandrina Rusu" din satul Dănceni, Raionul Ialoveni.

Ediţia 2022 a Bookfest Chişinău beneficiază de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi al Preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, fiind deopotrivă sărbătoare a limbii şi literaturii române, expresie a spaţiului cultural şi lingvistic român şi simbol al solidarităţii între românii de pe ambele maluri ale Prutului, precizează Senatul într-un comunicat oficial.

Cu ocazia vizitei la Chişinău, preşedintele interimar al Senatului a avut întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii, Doina Gherman şi cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Romania, Veronica Roşca.

Potrivit Senatului, Alina Gorghiu "a reiterat angajamentul ferm al statului român pentru realizarea obiectivelor stabilite prin Opinia COM din 17 iunie a.c. şi în susţinerea agendei de reforme a autorităţilor de la Chişinău în domenii cheie precum dezvoltarea economică, modernizarea administraţiei, reforma în domeniul justiţiei şi consolidarea luptei împotriva corupţiei".

Totodată, Alina Gorghiu a exprimat întreaga disponibilitate a Senatului României de a avea o cooperare susţinută cu Parlamentul de la Chişinău, orientată către rezultate şi adaptată nevoilor Republicii Moldova. În acest context, a exprimat încrederea că la cea de-a doua Şedinţă Comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova, care va avea loc la Bucureşti, vor fi identificate noi direcţii comune de acţiune vizând amplificarea cooperării la nivel legislativ în vederea consolidării relaţiilor dintre cele două ţări.

Programul vizitei în Republica Moldova a preşedintelui interimar al Senatului a inclus şi o vizită la Gimnaziul "Alexandrina Rusu" din satul Dănceni, Raionul Ialoveni, la invitaţia secretarului de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

Senatul precizează că acţiunea face parte din proiectul "Cutia şcolarului - cărţi şi rechizite pentru copiii din Republica Moldova", finanţat de DRRM cu suma de 489.600 lei şi care vizează întocmirea unei baza de date a elevilor cu risc de abandon, achiziţia unui kit educaţional şi distribuirea acestuia copiilor defavorizaţi din şcolile din Republica Moldova.

Totodată, preşedintele interimar al Senatului a avut o întrevedere cu primarul satului Dănceni, Victoria Butuc-Guranda şi preşedintele Consiliului Raional Ialoveni, Mihail Silistraru.

La întrevedere au participat preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România, deputatul Ioan Bălan, secretarul de stat Adrian Dupu şi ambasadorul României la Chişinău, Cristian-Leon Turcanu.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Singurul lucru care l-am remarcat la duduia asta , a fost frica ei sa nu i -o ia la altul inainte la slugarnicie pentru stapanii ei . daca altcineva stie si altceva de luat in seama sa spuna .

  Dupa ce in urma cu vreo cativa ani a inspectat Centura Bucurestiului, probabil ca acum Alinutza vrea sa vada cum e si cu Centura Chisinaului!

  1. daca o critici de ce o alinti , pari cam prost

   Salteaua în excursie la Chișinău!!!???

   In timp ce eu par, tu chiar esti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb