Abonament gratuit

ASF/ÎN 2015,Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut cu 15,3%

A.L.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut cu 15,3%

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 15,3%, anul trecut faţă de 2014, ajungând la valoarea de 12,2 miliarde lei, iar în topul celor mai lichide companii cele mai bine reprezentate sectoare sunt cel bancar şi energetic, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) remis, astăzi, redacţiei.

'Piaţa de capital din România a fost caracterizată pe parcursul anului 2015 de un regim redus/moderat de volatilitate, în contextul în care indicii burselor internaţionale au consemnat evoluţii divergente: de la creşteri de 31,54% pentru ISEQ (indicele de referinţă al bursei irlandeze) la scăderi de 25,14% în cazul ASE (indicele de referinţă al bursei de la Atena). Indicele Bursei de la Bucureşti (BET) a consemnat, anul trecut, o uşoară scădere de 1,11%, comparativ cu anul 2014, pe fondul unei lichidităţi mai reduse şi a unei volatilităţi crescute pe pieţele internaţionale. Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut în anul 2015 faţă de anul 2014 cu 15,3%, ajungând la valoarea de 12,2 miliarde lei', se arată în document.

Potrivit acestuia, cea mai importantă scădere a valorii a fost înregistrată la tranzacţiile cu acţiuni (-32,3%).

'Printre evoluţiile pozitive la capitolul lichiditate se numără creşterea de aproximativ 2,4 ori a valorii tranzacţiilor cu titluri de stat faţă de anul 2014. Acţiunile au fost cele mai tranzacţionate instrumente la BVB în anul 2015 (73,3% în totalul valorii tranzacţionate). Valoarea tranzacţionată a titlurilor de credit a crescut de la 6,6% din total, în 2014, la 23,2%, în 2015. De asemenea, tranzacţiile cu produse structurate au fost cu 77% mai mari valoric decât în anul precedent', informează ASF.

În perioada 5 ianuarie - 31 decembrie 2015, în clasamentul celor mai lichide 20 de companii la BVB (piaţa principală, acţiuni) pe primul loc se situează Fondul Proprietatea (FP) care deţine o pondere de circa 23,10% din valoarea totală tranzacţionată la bursă în intervalul menţionat. Fondul Proprietatea este urmat în acest top de către Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), BRD Group Societe Generale (BRD) şi Electrica (EL). Astfel, în topul celor mai lichide companii cele mai bine reprezentate sectoare sunt cel bancar şi cel energetic.

"Ultima zi de tranzacţionare pe piaţa RASDAQ şi pe segmentul Nelistate al BVB a fost 22 octombrie 2015. Conform Legii nr. 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, anul trecut au fost translatate de pe RASDAQ şi de pe segmentul Nelistate pe piaţa AeRO un număr de 271 companii. Un număr de 5 societăţi au fost transferate în piaţa reglementată administrată de BVB, întrunind condiţiile legale în ceea ce priveşte admiterea în această categorie, iar un număr de 35 de companii au optat pentru operatorul SIBEX - Sibiu Stock Exchange, fiind listate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS). Transferul acestor companii s-a făcut treptat, pe măsură ce au fost îndeplinite prevederile Legii nr. 151/2014, precum şi celelalte reglementări ASF în vigoare la momentul transferurilor", se precizează în comunicat.

Valoarea totală a tranzacţiilor futures pe piaţa SIBEX a fost în 2015 de 201,7 milioane de lei, "rămânând la un nivel scăzut, la fel ca şi în anii anteriori". Principalele instrumente tranzacţionate pe piaţa la termen administrată de SIBEX sunt contractele futures având ca activ suport: acţiuni româneşti, alte acţiuni europene, acţiuni americane, cursuri de schimb, indicele internaţional Dow Jones Industrial Average, mărfuri.

"Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale a crescut în anul 2015 cu circa 4,67%, depăşind pragul de 41 miliarde de lei. O analiză detaliată pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că în cazul fondurilor deschise de investiţii (FDI) a continuat dinamica pozitivă manifestată pe parcursul trimestrelor şi anilor anteriori. Şi în cazul SIF-urilor activul total a înregistrat o creştere de peste 8%. Spre deosebire de acestea, activul total al fondurilor închise de investiţii (FÎI) a scăzut cu aproximativ 34,4% (în special ca urmare a transformării unui fond închis de obligaţiuni în fond deschis). La sfârşitul lunii decembrie 2015, activele cumulate ale fondurilor deschise şi închise de investiţii deţineau o pondere de 52,26% din totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale comparativ cu doar 48,64% în aceeaşi perioadă a anului anterior", menţionează ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Digitalizarea României şi tehnologia 5G
DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
RSM
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie