Discuţiile şi negocierile pentru rocada guvernamentală au început

A.F.
Politică / 18 aprilie

 Discuţiile şi negocierile pentru rocada guvernamentală au început

Neoficial, discuţiile şi negocierile pentru rocada guvernamentală au început. Social-democraţii şi liberalii discută deja în forurile interne scenarii şi variante pentru împărţirea portofoliilor din viitorul Guvern. Nu lipsesc nici numele candidaţilor pentru ministere, conform HotNews,

Negocierile sunt extrem de importante şi cu miză mare pentru conducerile PSD şi PNL. Pe de o parte, viitorul premier Marcel Ciolacu trebuie să obţină portofolii importante în Guvern ca să îndeplinească dorinţele greilor PSD, în timp ce Nicolae Ciucă şi Lucian Bode trebuie să ofere liberalilor acces la resurse şi să menţină astfel controlul asupra partidului.

Potrivit ultimelor discuţii neoficiale, pentru rocada care este programată pentru începutul lunii iunie s-ar putea reduce numărul de ministere. Surse politice din Coaliţie au confirmat pentru HotNews.ro că, în contextul discuţiilor despre reducerea schemei de personal în administraţia publică, există posibilitatea ca noul Guvern să aibă mai puţini miniştri, în funcţie de negocieri.

O primă discuţie purtată în Coaliţie în acest sens ar viza reducerea numărului secretarilor de stat, dar există şi un scenariu care vizează comasarea unor ministere. Potrivit surselor citate, ministerele vizate ar fi cel al Antreprenoriatului şi Turismului şi, posibil, cel a Digitalizării.

În ceea ce priveşte împărţirea portofoliilor între PSD, PNL şi UDMR, la momentul acesta nu s-au conturat variante, negocierile fiind abia la început. Există totuşi câteva noutăţi.

În interiorul PSD au început discuţiile pe portofolii şi liderii grei ca Paul Stănescu, Lia Olguţa Vasilescu sau Mihai Tudose îşi revendică ministere-cheie, iar Marcel Ciolacu va trebui să-i mulţumească pe toţi.

PSD a mai renunţat din pretenţii şi doreşte să păstreze ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu şi este dispus să cedeze altceva la schimb liberalilor.

Marcel Ciolacu este direct interesat să-l menţină pe Sorin Grindeanu şi în viitorul Guvern pentru a-l ţine departe de şefia partidului. De asemenea la Sănătate, va rămâne, potrivit surselor HotNews.ro, actualul ministru Alexandru Rafila.

De asemenea, Ciolacu îşi doreşte să-l menţină pe Marian Neacşu la secretariatul general al Guvernului, post cheie pentru avizarea iniţiativelor Executivului. Preşedintele PSD se bazează pe experienţa lui Neacşu care are acces la tot ce se întâmplă în Guvern.

Pe lista neagră a miniştrilor care au şanse mari să nu se regăsească în viitorul Guvern se află Florin Spătaru(economie), Marius Budăi(muncă) şi Petre Daea(agricultură).

În aceste moment nu este clară situaţia lui Marius Budăi la ministerul Muncii, dacă va fi susţinut în continuare de preşedintele PSD. În interiorul partidului, Budăi a fost criticat pentru proasta gestionare a proiectului de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale. De precizat este că Budăi este susţinut de PSD Dolj, organizaţie condusă de Lia Olguţa Vasilescu.

De asemenea, ministerul Agriculturii este un portofoliul pe care îl "coordonează" secretarul general al PSD, Paul Stănescu. Adrian Chesnoiu - fostul ministru al Agriculturii şi Petre Daea actualul au fost propuşi şi susţinuţi de Stănoiu.

"Agricultura şi Apărarea se află în aria de interes, dar ministerul Finanţelor va fi cedat liberalilor".

În interiorul PNL există două tabere cu viziuni diferite în ceea ce priveşte nominalizarea viitorilor miniştri. La întâlnirea de la Vila Lac, liberalii i-au transmis lui Nicolae Ciucă că doresc ca liderii din primul eşalon să fie nominalizaţi în viitorul Guvern. Europarlamentarul PNL Vasile Blaga a cerut conducerii partidului să-i propună pe prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii partidului pentru ministerele importante.

Solicitarea lui Blaga vine în consens cu dorinţa liderilor PNL nemulţumiţi de Nicolae Ciucă şi Lucian Bode. Din această categorie fac parte prim-vicepreşedinţii Rareş Bogdan, Dan Motreanu dar şi vicepreşedinţi ca Alina Gorghiu, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă, Florin Roman.

Tot la şedinţa informală de la Vila Lac, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan şi-a exprimat intenţia de a prelua ministerul Transporturilor şi funcţia de vicepremier.

De partea cealaltă, Nicolae Ciucă şi Lucian Bode în strânsă legătură cu preşedintele Klaus Iohannis vor să nominalizeze propriii oameni din eşalonul doi al partidului sau chiar consilieri prezidenţiali.

Negocierile în interiorul PNL pentru portofolii vor fi unele complicate şi rămâne de văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis va reuşi să-şi menţină influenţa asupra partidului şi să propună în noul Guvern oamenii pe care şi-i doreşte.

Nicolae Ciucă ar putea să preia funcţia de vicepremier şi să renunţe la postul de preşedinte al Senatului. Rămânerea în Guvern i-ar securiza acestuia scaunul de preşedinte al PNL.

Pe lista neagră a miniştrilor pe care liberalii nu i-ar mai dori în viitorul Cabinet se află Daniel Cadariu (antreprenoriat şi turism), Marcel Boloş(fonduri europene), Bogdan Aurescu(externe), Virgil Popescu(energie) şi Cătălin Predoiu(justiţie).

În spatele uşilor închise, la negocierile interne au apărut nume noi pentru diverse portofolii. De exemplu, pentru ministerul de Externe s-ar afla în discuţie numele consilierei prezidenţiale Luminiţa Teodora Odobescu, dar şi-ar dori acest portofoliu şi vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Totodată, în discuţiile interne de partid pentru portofoliul de la Finanţe apare numele lui Sebastian Burduja (în prezent ministru al Digitalizării, susţinut de Bode şi Ciucă pentru şefia PNL Bucureşti ) dar şi al senatorului şi fost ministru al Finanţelor Alexandru Nazare (care ar fi susţinut de prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu).

În funcţie de negocierile cu PSD, Agricultura şi Internele ar putea reveni liberalilor, iar aici a fost vehiculat numele prim-vicepreşedintelui Dan Motreanu.

Potrivit acordului politic semnat în noiembrie 2021 de către PSD, PNL şi UDMR Nicolae Ciucă are mandatul de premier până în 25 mai 2023. La sfârşitul lunii mai 2023 urmează să fie numit un premier din partea PSD care va avea un mandat până la alegerile generale din 2024.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb