Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

DNA analizează posibilitatea redeschiderii dosarului de corupţie de la Certej

B.D.
Anticorupţie /

 DNA analizează posibilitatea redeschiderii dosarului de corupţie de la Certej

Reprezentaţii Comunităţii Declic au mers, luni, 9 decembrie, în audienţă la procurorul-şef al DNA, căruia i-au solicitat reluarea anchetei privind corupţia de la Certej. De asemenea, membrii Comunităţii Declic au pus în scenă o reprezentare a zeiţei Justiţiei în lanţuri, pentru care aurul cântăreşte mai mult decât dreptatea, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Conducerea DNA a comunicat reprezentanţilor Declic că va analiza plângerea şi va trimite un răspuns până la finalul acestei luni.

Ilegalităţile sesizate de Comunitatea Declic se referă la modul abuziv în care pădurea sătenilor a ajuns în posesia companiei miniere Deva Gold, prin mijlocirea primăriei. Cele două iazuri de decantare cu cianuri aferente exploatării miniere ar urma să fie amplasate în această pădure, mai precizează sursa.

Roxana Pencea Brădăţan, campaigner Declic, a declarat: "Suntem optimişti că DNA va lua în considerare motivele de ordin juridic pe care le-am prezentat azi procurorului-şef. În caz contrar, superficialitatea acestei clasări ne poate costa scump. Corupţia din jurul proiectului minier Certej se va putea extinde nestingherită până când două iazuri cu cianuri vor lua locul munţilor".

În noiembrie 2019, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au clasat dosarul Certej la doar 10 zile de la preluarea cazului, pe motive procedurale. Împotriva soluţiei de clasare, Asociaţia Declic a depus plângere. În paralel, aproape 4000 de membri Declic i-au transmis procurorului-şef DNA, Călin Nistor, un memoriu pentru infirmarea clasării şi redeschiderea cercetării penale.

Dosarul privind infracţiunile de la Certej a fost deschis în urma unui denunţ depus în octombrie 2016 la DNA Alba. În noiembrie 2016 DNA Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu. La aceasta s-au adăugat sesizări ale Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne şi Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din cadrul Parlamentului României şi Senat. În iunie 2019, DNA Alba Iulia a clasat dosarul.

În august 2019, procurorul şef DNA a infirmat soluţia de clasare ca netemeinică şi nelegală şi a dispus redeschiderea anchetei la DNA, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS