Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

ÎN ULTIMII 12 ANI:Rompetrol Rafinare şi-a triplat producţia de combustibil destinat aviaţiei civile şi militare

I.A.
Piaţa de Capital /

Rompetrol Rafinare şi-a triplat producţia de combustibil destinat aviaţiei civile şi militare

Rompetrol Rafinare a continuat să îşi majoreze constant producţia de combustibil destinat aviaţiei civile şi militare (Jet A1), în ultimii 12 ani volumele realizate şi livrate în România şi în regiune triplându-se, de la 95.000 de tone în 2007 şi la 317.000 de tone anul trecut, informează Agerpres.

"Eficientizarea şi optimizarea producţiei generate de instalaţiile fiabilizate, alături de priceperea specialiştilor noştri, ne-au asigurat o creştere semnificativă, de la an la an. Trendul a fost susţinut de investiţiile şi impactul programelor care au vizat modernizarea şi creşterea capacităţii anuale a rafinăriei Petromidia. Capabilitatea şi flexibilitatea acesteia ne oferă perspective de creştere, de circa 60.000 de tone pe termen mediu, în funcţie de implementarea unor proiecte menite să eficientizeze procesele operaţionale", a declarat Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare, potrivit unui comunicat al companiei.

Pentru 2019, compania şi-a propus iniţial o creştere cu peste 20% a volumelor, dar pe fondul rezultatelor obţinute în primele nouă luni ale anului, va depăşi nivelul de 390.000 de tone. Cantitatea preconizată pentru 2019 ar putea alimenta un zbor fără oprire de peste 6.300 de zile (peste 17 ani) al unui avion Boeing 737, cel mai răspândit aparat de zbor din lume, care înregistrează un consum mediu de aproximativ 75.000 l/zi.

În perioada ianuarie - septembrie, rafinăria Petromidia a produs 312.000 de tone de carburant, aproape de nivelul atins pe întreg anul 2018.

Volumul de Jet A1 obţinut anul trecut a reprezentat un record istoric, unul dintre cele 11 atinse de rafinărie în 2018, iar maximizarea producţiei de carburant Jet este susţinută de cererea crescută de pe piaţa locală, dar şi de flexibilitatea rafinăriei, care poate mări volumele de Jet A1 în orice moment.

După implementarea pachetului investiţional de 450 de milioane de dolari în perioada 2008-2012, volumele au crescut constant, iar în 2015 a fost depăşită pentru prima dată borna de 200 kt (220 kt). Treptat, prin optimizări şi reţete adaptate nevoilor pieţei, producţia de jet s-a înscris pe un trend ascendent (în 2018, triplu faţă de nivelul din 2007), în condiţiile în care creşterea debitului pe întreaga rafinărie a fost de 57% în ultimii 10 ani.

Din cantităţile totale, peste 80% sunt livrate către operatorii şi furnizorii de jet A1 pentru aeroporturile din România, iar restul la export către ţări precum Moldova, Georgia, Bulgaria şi Azerbaidjan. Astfel, carburantul produs la Petromidia este livrat, preponderent, în regiunea Mării Negre, unde Rompetrol Rafinare se bucură de un grad ridicat de încredere.

Producător de carburant special de aviaţie din 1984, Petromidia este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre.

Pe lângă segmentul carburanţilor de aviaţie, Petromidia produce carburanţi auto de calitate superioară, după standardele Euro 5 încă din 2006, cu trei ani înainte de intrarea în vigoare a normelor impuse de Uniunea Europeană. Rompetrol Rafinare investeşte constant în modernizarea şi optimizarea instalaţiilor sale, iar din 2007 (anul preluării Rompetrol de către KazMunayGas - compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan) şi până în prezent investiţiile totale s-au ridicat în jurul sumei de un miliard de dolari.

Alături de segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare operează singura divizie de Petrochimie din România, capabilă să producă polimeri necesari pentru mai mult de jumătate din consumul intern de produse petrochimice. Totodată, compania deţine şi rafinăria Vega Ploieşti, cea mai veche unitate de procesare a produselor petroliere din România şi unicul producător naţional de bitum şi hexan.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. LA PRIMA VEDERE , A-MI PLACE PROPAGANDA LOR ; E DE TIP , COMUNISTO- SOVIETICA : PRODUCEM !!! FACEM !!! VINDEM !!! NE EXTINDEM !!! SANTEM , SINGURA DIVIZIE DE PETROCHIMIE !!! etc , etc !!! DAR , PENTRU CINE , NE ZBATEM DE FAPT ??? VA SPUN EU : PENTRU CAZACI !!! DE CAND EXISTA ACTIUNEA ASTA , PE BVB , A LUCRAT , SI A PRODUS , NUMAI PENTRU EI !!! E O ACTIUNE , DE TIP BALAST !!! PENTRU ROMANI , DESIGUR !!! TOTI FRAIERII , CARE AU CUMPARAT-O DE-A LUNGUL TIMPULUI , SI PANA ACUM , INCLUSIV EU , NU A BENEFICIAT NIMENI , DE VREO ACTIUNE GRATUITA , S-AU PREFERENTIALA !!! NIMIC !!! ZERO !!! EI , SI NUMAI EI , AU BENEFICIAT , DE EA !!! ACUM , SE LAUDA , CA CE ??? SI , NU SANT SINGURII ; MAI ESTE O SERIE INTREAGA , DE SOCIETATI , CARE SANT DE ASEMENEA , DE TIP BALAST , PE BVB , CARE S-AU FOLOSIT DE BANII INVESTITORILOR CREDULI , SI IN SCHIMB , NU I-AU RASPLATIT , CU NIMIC !!! AM AVUT INCREDERE IN TINE , PROPRIETARULE !!! AM RISCAT , ALATURI DE TINE , LA BINE SI LA GREU !!! DAR , RISCUL ESTE NUMAI PENTRU MINE ??? CAND CASTIGI , SUME MARI DE BANI , NU TE GANDESTI , SI LA MINE ??? BANII MEI , NU CONTEAZA ??? S-AU , CONTEZI DOAR TU ??? A TRECUT 1 AN !!! AU TRECUT 2 !!! AU TRECUT 5 !!! AU TRECUT 10 !!! AU TRECUT 15 !!! ESTI ATAT DE LACOM , CA PASTREZI TOTUL , NUMAI PENTRU TINE ??? LUCRUL ACESTA , ESTE VALABIL , PENTRU ACTIUNEA RRC , ADICA , ROMPETROL RAFINARE !!! FERITI-VA DE EA !!! SI , DE ALTELE , CA EA !!! SANT , MAI MULTE , DE ACEST TIP , PE BVB !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

EDUCAŢIA

De la tablă la tabletă
DTLAWYERS

Curs valutar BNR

05 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8336
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0757
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3448
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.2285

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie