KLAUS IOHANNIS, DESPRE NEGOCIERILE PRIVIND BUGETUL UE: "Rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor"

B.F.
Politică /

"Rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, referitor la negocierile privind bugetul UE, că rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor şi că nu poate spune că s-au făcut progrese, pentur că "poziţiile nu s-au apropiat".

Preşedintele a declarat înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European:"Ieri am avut o rundă în plen în care fiecare şi-a exprimat punctul de vedere. (...) Au urmat discuţii în formate mici, bilaterale, reprezentanţii statelor cu conducerea Consiliului şi Comisiei, aceste discuţii au durat până la ora 6 dimineaţa, când am intrat eu cu echipa mea la negocieri, însă rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor. Nu pot să spun că s-au făcut progrese. Poziţiile nu s-au apropiat şi, astăzi, peste câteva minute, intrăm iarăşi într-o şedinţă în plen şi încercăm să vedem dacă putem să obţinem un progres în aceste negocieri. Aici ne aflăm astăzi. Ar fi bine să obţinem un progres, dar majoritatea dintre noi sunt, trebuie să recunosc, destul de sceptici".

El a explicat că la runda în plen de joi fiecare şi-a exprimat punctul de vedere.

Klaus Iohannis a precizat că, preşedintele Consiliului European Charles Michel, cât şi preşedinta CE Ursula von der Leyen au fost deschişi propunerilor şi, după ultima discuţie pe care a avut-o acum câteva săptămâni cu Preşedintele Consiliului, au apărut modificări în propunerea de buget, care vin în întâmpinarea solicitărilor.

"Dar, sigur, este o parte din negociere, dar până când nu avem unanimitate pe buget, nu avem buget, avem doar discuţii şi propuneri", a adăugat Iohannis.

Întrebat dacă la sesiunea de acum, se va discuta pe o nouă propunere, s-au făcut deja modificări, Klaus Iohannis a răspuns: "Tehnic, ceea ce avem în faţă, propunerea, se numeşte un NegoBox, ceva de negociat. Nu se pot face multe modificări aici. Dacă nu ne înţelegem pe această propunere, ea trebuie uitată şi venit cu altă propunere care, iarăşi, va necesita zile până se elaborează, se renegociază. Deci procesul s-ar putea să fie unul destul de lung până în final".

El consideră că o astfel de varinată presupune cel puţin încă un summit.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS