MINISTRUL ENERGIEI: "Singura cale de a salva CE Hunedoara este munca şi seriozitatea"

Adina Lateş
Companii / 23 februarie 2016

Nu există momentan o soluţie politică de a rezolva situaţia critică de la Complexul Energetic Hunedoara, iar singura cale de salvare a companiei este munca şi seriozitatea, a declarat, astăzi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

În această dimineaţă, circa 300 de mineri de la mina Vulcan s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de situaţia în care se găseşte compania, după ce, luni, alţi 250 de mineri de la mina Lonea au recurs la această formă de protest.

"Ne confruntăm, în acest moment, cu o situaţie dificilă în Valea Jiului generată de protestele apărute în ultimele 24 de ore. Le înţeleg supărarea şi revolta. Aşa nu se mai poate! Înţeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani aproape niciuna nu a fost onorată. Ştiu că niciuna din promisiunile politice care li se fac astăzi nu reprezintă o soluţie. Am discutat cu prefectul şi autorităţile abilitate pentru ca cei care protestează să nu îşi pună viaţa în pericol şi să li se ofere toată asistenţa de care au nevoie. Nu putem exclude situaţii neprevăzute deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar şi pentru minerii experimentaţi", a afirmat ministrul.

Conform sursei citate, el a arătat că a preluat un complex energetic fără niciun ban în cont, cu un titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei şi cu circa 30 de cereri de intrare în insolvenţă.

"În decembrie nu aveam din ce plăti salarii şi eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului şi la sărăcie pe toţi cei care muncesc în mină sau în termocentrale. Cu eforturi deosebite, atât din partea ministerului, din partea societăţii şi mai ales a oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaţilor şi am stabilizat situaţia financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că, în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte o parte din transportatori erau pregătiţi să lase oamenii ieşiţi din tură în frig şi beznă", a spus Grigorescu.

"Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toţi banii pe care îi aveam au mers către minele româneşti. Împreună, am trecut peste toate aceste dificultăţi ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat", a mai precizat Grigorescu.

Ministrul a arătat că s-a angajat că plătească drepturile salariale şi să menţină nivelul producţiei şi să crească veniturile companiei.

"Responsabilitatea situaţiei de la CEH se întinde în timp şi numai împreună putem oferi Văii Jiului o şansă - minister, angajaţii care doresc să muncească onest, administratorul judiciar şi autorităţile locale. Nu există astăzi o soluţie politică pentru situaţia critică de la CEH. Singura soluţie care poate salva Complexul de la dispariţie este munca şi seriozitatea. Oricine vă spune că se poate altfel, vă minte. Orice alt drum este un drum spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Valea Jiului. Nu am niciun interes politic, nu îmi doresc să fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea voinţă. Cărbunele românesc îşi are deja locul său în securitatea noastră energetică", a conchis Grigorescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

19 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9447
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3575
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7586
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9367
Gram de aur (XAU)Gram de aur254.8024

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro