Opere de artă de peste 12 milioane de euro, expuse timp de 10 zile, în centrul Capitalei, la Art Safari Bucureşti

J.P.
Miscellanea / 10 septembrie 2020

 Opere de artă de peste 12 milioane de euro, expuse timp de 10 zile, în centrul Capitalei, la Art Safari Bucureşti

Cea de-a 7-a ediţie Art Safari se desfăşoară în perioada 11-20 septembrie 2020, în Victoria Tower, dar şi în AFI Cotroceni, marcând anul acesta premiera a două spaţii distincte. În total, muzeul temporar găzduieşte 11.000 de metri pătraţi de artă românească de patrimoniu şi contemporană, dar şi artă internaţională - aproximativ 800 de lucrări de artă, care provin din colecţiile a 18 muzee şi din 84 de colecţii private, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Evenimentul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO România şi este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (Partener Principal) şi Muzeul Municipiului Bucureşti. Conceptul arhitectural al Art Safari este semnat de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneţia, începând cu ediţia 2016, până în prezent.

Pavilionul "Sabin Bălaşa. Albastru", curatoriat de Ioana Spiridon, aduce în atenţia publicului opera unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani. Pictorul Sabin Bălaşa a fost un artist cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală şi un reprezentant al "romantismului cosmic". Un artist nu de puţine ori criticat, contestat, dar care a reuşit să transpună plastic, la un nivel înalt, folclorul românesc, legende şi mituri ce stau la baza creaţiei literare şi vizuale culte. Prin Pavilionul dedicat artistului pentru prima dată în istoria evenimentului, organizatorii îşi propun să ofere publicului o altă imagine a acestuia, nu doar cea de pictor, ci şi cea de artist polivalent, regizor de filme de animaţie, scriitor.

Expoziţia cuprinde o serie de lucrări monumentale, de mari dimensiuni, aparţinând unor muzee şi instituţii publice, evaluate la valori de aproximativ 100.000 de euro fiecare. Şi Camera Deputaţilor din România a împrumutat, în premieră naţională, 8 lucrări de artă semnate de Bălaşa pentru expoziţia din Art Safari, pe care publicul are şansa să le admire pentru prima dată.

Pavilionul Muzeal "Gheorghe Petraşcu. Despre farmecul realităţii", coordonat de istoricul de artă Ruxandra Dumitru şi de directorul Complexului Naţional Muzeal "Curtea Domnească" din Târgovişte, Dr. Ovidiu Cîrstina, găzduieşte cea mai mare expoziţie din ultimii 50 de ani dedicată maestrului. Poate insuficient cunoscut, Petraşcu s-a impus, încă de la începuturi, pe simezele celor mai relevante manifestări artistice româneşti, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi maeştri ai artei de început de secol XX.

Artistul a participat la trei ediţii ale Bienalei de Artă de la Veneţia, expoziţie pe care iubitorii de artă nu o ratează nici azi. Îl regăsim în toate colecţiile importante de artă modernă, însă de la ultima retrospectivă din 1972, artistul nu a mai avut parte de o expoziţie cuprinzătoare. Petraşcu este fondatorul unui curent caracterizat printr-un colorit grav şi prin forţa de evocare a obiectelor şi peisajelor naţionale, dar şi internaţionale, cu precădere italiene.

Expoziţia găzduieşte lucrări evaluate la circa 8 milioane de euro în total. Vârfurile sunt reprezentate de o serie de lucrări cu valori cuprinse între 100.000 şi 150.000 de euro, printre care "Interior la Viforâta", "Natură statică cu vase de alamă şi cărţi", "Nud în interior". Şi Muzeul Municipiului Bucureşti împrumută o lucrare de Gheorghe Petraşcu pentru această expoziţie.

Pavilionul Central "Şcoala de la Bucureşti. Tradiţie, amor, trădare", curatoriat de Silvia Rogozea, director de programe la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, radiografiază arta liberă, creată de artişti din diverse generaţii, post-1990. Operele lor au ajuns să se integreze consistent circuitului expoziţional internaţional, inclusiv al marilor bienale/ trienale. Printre celebrii artişti prezenţi în expoziţie se numără Vlad Nancă, Geta Brătescu, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo şi Saddo. Vizitatorii vor putea admira şi lucrări create special pentru această expoziţie, printre care şi un desen realizat direct pe un perete al Pavilionului de către artista Ana Bănică.

Expoziţia "The Art of Behaving Badly", semnată de Guerrilla Girls, aduce pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist care s-a viralizat la nivel mondial. În cariera lor de patru decenii şi expoziţii la MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Veneţia, Van Gogh Museum, Art Basel, artistele au făcut numeroase intervenţii şi apeluri prin arta lor - postere, billboard-uri, stickere, flashmob-uri - militând pentru egalitatea de rasă şi sex. Una dintre lucrările lor epice, "Do Women Have to be Naked to Get into the Met. Museum?", va fi expusă pentru prima dată şi în Bucureşti, la Art Safari 2020.

Israel - ţară invitată. Anul acesta Israelul este reprezentat printr-o instalaţie textilă de mari dimensiuni semnată de Gilli Avissar, amplasată în atrium.

Pavilionul Copiilor "Art is Your Superpower" expune lucrări create de copii în perioada de izolare. De asemenea, micuţii artişti au propriul program educaţional în cadrul Art Safari Kids - ateliere de artă (ilustraţie în acuarelă, ateliere de sculptură din sârmă, pictură pe sticlă, modelaj în lut, ateliere de autoportret, pictură ceramică, bandă desenată) şi tururi ghidate pe un traseu redesenat pentru ei, în condiţii de siguranţă şi distanţare fizică.

Satelitul Art Safari din AFI Cotroceni găzduieşte 1.000 de metri pătraţi de artă, oferind patru experienţe distincte: sculptură, arte textile, instalaţie mobilă semnată Obie Platon, unul din cei mai bine cotaţi artişti tineri români, şi o instalaţie artistică de mari dimensiuni, pentru toate vârstele. Accesul în cadrul Pavilionului AFI - ART este gratuit, în perioada 11-20 septembrie 2020.

Muzeul temporar poate fi vizitat şi noaptea, în cadrul unor Night Tours. Grupuri restrânse de vizitatori pot participa la tururi nocturne, vineri şi sâmbătă. Participanţii au parte de tur ghidat, art performance şi muzică live.

Măsuri de siguranţă la Art Safari 2020

Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirecţional. Vor fi stabilite fluxuri de vizitare în zone expoziţionale diferite. Vizitatorilor le va fi verificată temperatura la intrare, aceasta fiind o condiţie obligatorie de acces. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării corespunzătoare a măştii pe durata vizitei.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate pe https://tickets.artsafari.ro, dar şi la intrarea în pavilionul din Victoria Tower (Calea Victoriei, nr. 15).

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro