Еurohold, proprietarul Euroins România, a finalizat achiziţionarea activelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane euro

G.U.
Companii / 28 iulie

Еurohold, proprietarul Euroins România, a finalizat achiziţionarea activelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane euro

Еurohold, cel mai mare holding din Bulgaria şi proprietar al Euroins România, a finalizat achiziţionarea activelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane EUR, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Noile active vor fi deţinute în totalitate de Eastern European Electric Company (EEEC). Până în acest moment, aceasta este cea mai mare tranzacţie din acest an, din regiunea Europei de Sud-Est.

Ca rezultat al tranzacţiei, proprietarul Euroins România a preluat 67% din participaţia la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Bulgaria - CEZ Distribution Bulgaria (cota de piaţă de 40%) şi cel mai mare furnizor de energie electrică - CEZ Electro Bulgaria, precum şi 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică - CEZ Trade Bulgaria. Grupul a achiziţionat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz, centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group şi CEZ Bulgaria, care coordonează şi administrează toate unităţile CEZ Group din Bulgaria.

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul anului 2021 şi la finalizarea consolidării, se preconizează că atât activele totale, cât şi veniturile participaţiei combinate asigurare-energie vor depăşi 1,5 miliarde EUR, în timp ce profitul operaţional combinat (EBITDA) se estimează că va ajunge la aproximativ 120 milioane EUR pe an. Conform strategiei sale de dezvoltare, până în 2025, Еurohold se aşteaptă să genereze un venit combinat de aproape 2 miliarde de euro anual şi un profit operaţional combinat (EBITDA) de aproape 200 de milioane de euro pe an. Se estimează că activele totale ale grupului consolidat vor depăşi 1,8 miliarde EUR până la sfârşitul anului 2025.

Prin achiziţionarea şi integrarea activelor grupului CEZ şi în combinaţie cu celelalte segmente ale holdingului, Еurohold va deservi peste 7 milioane de clienţi şi va angaja peste 6.000 de persoane în 11 ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE), precum şi din fosta Uniune Sovietică (FSU). Filialele bulgare ale Grupului CEZ au mai mult de 3.000 de angajaţi şi furnizează servicii către aproape 3 milioane de clienţi din cea mai populată parte a ţării, inclusiv capitala Sofia. Înainte de înţelegere, Еurohold avea puţin peste 3.000 de angajaţi şi deservea aproximativ 4 milioane de clienţi în 11 state, în principal prin intermediul grupului său de asigurări Euroins Insurance Group (EIG).

Assen Christov, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold, a declarat: "Această achiziţie reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea Eurohold şi a economiei bulgare. Tranzacţia a asigurat un flux de peste 500 de milioane de euro în economia bulgară, dacă estimăm valoarea totală a tranzacţiei, inclusiv viitoarea ofertă obligatorie de licitaţie pentru acţionarii minoritari şi programul de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii CEZ în Bulgaria. În plus, achiziţia va oferi clienţilor şi investitorilor noştri o mai mare stabilitate şi predictibilitate în fiecare aspect şi va genera sinergii potenţiale şi oportunităţi favorabile. După integrarea cu succes a filialelor Grupului CEZ, Eurohold îşi propune să sprijine actualul şi viitorul program de investiţii al CEZ din Bulgaria, concentrându-se pe serviciul pentru clienţi, actualizarea şi întreţinerea reţelei, inovaţiile, tehnologiile şi digitalizarea, precum şi energia regenerabilă şi eficienţa energetică. Eurohold îşi va concentra dezvoltarea viitoare în două sectoare principale - asigurările şi energia. Obiectivul nostru este transformarea Eastern European Electric Company (EEEC) într-unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de utilităţi din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est".

Eurohold a finanţat achiziţia filialelor CEZ din Bulgaria printr-o combinaţie de capitaluri proprii, strânse printr-o majorare de capital, şi o ofertă publică de noi acţiuni la Bursa de Valori Bulgară (BSE), precum şi un pachet de finanţare complex.

La începutul acestei luni, Еurohold a strâns peste 80,5 milioane EUR în fonduri proprii pe Bursa de Valori Bulgară printr-o nouă emisiune de acţiuni, susţinută de investitori internaţionali şi locali, care au subscris şi au plătit aproximativ 63 de milioane de acţiuni noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

27 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2693
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8647
Gram de aur (XAU)Gram de aur245.2878

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro