17 noiembrie, Ziua Mondială a Baclavalei

C.P.
Comunicate de presă / 17 noiembrie 2023

17 noiembrie, Ziua Mondială a Baclavalei

Această pastă turcească delicioasă, cu straturi subţiri de hârtie de aluat, unt şi un sirop dulce şi uşor parfumat, este aproape sigur primul desert de pe itinerariul gastronomic al fiecărui turist care vizitează Turcia. O adevărată sărbătoare a aromei, baklavaua este, de asemenea, un simbol semnificativ al bogatei moşteniri culturale a Turciei. Tradiţia veche de secole a patiseriei, măiestria şi istoria bogată au dus la stabilirea zilei sale speciale. Să descoperim povestea din spatele baklavei tradiţie marcată în fiecare an pe data de 17 noiembrie considerată totodoată şi Ziua Mondială a Baklavelei.

Un desert pentru ocazii speciale

Sursele indică faptul că baklavaua provine din cultura turcă yufka, prezentă în bucătăriile palatului otoman. Menţionată pentru prima dată în documentele palatului în 1473, baklavaua a fost servită pentru în timpul zilelor de sărbătoare şi în zile importante care au marcat istoria Turciei. Într-adevăr, baklavaua a obţinut o asemenea importanţă în palat, încât, până în secolul al XVIII-lea, numai maeştri bucătari pregătiţi special în prepararea baklavei au făcut acest desert.

Aceşti meşteri pricepuţi puteau rula aluatul în foi subţiri ca petalele de trandafir - creând baklavaua cu aproape 100 de straturi. În ocazii importante, baklavaua era servită soldaţilor. Această ceremonie a fost cunoscută ca Procesiunea Baklavalei (Baklava Alayi), iar publicul a urmărit cu entuziasm cum militarii au primit baklavaua cu aromă de şerbet.

Simbol al patrimoniului cultural

Baklavaua este unul dintre deserturile naţionale din Turcia şi ilustrează în mod viu bogata moştenire culturală a ţării. În timp ce călătoriţi în Turcia, puteţi gusta diverse soiuri regionale de baklava. Baklavaua din regiunea Mării Negre prezintă alune de pădure, în timp ce nucile sunt umplutura preferată de baklava prezentă în Anatolia Centrală. Migdalele sunt folosite în regiunea de coastă a Mării Egee, iar seminţele de susan în Edirne şi Tracia. În sud-estul Anatoliei, baklavaua se prepară cu fistic mărunţit fin.

În sud-estul Anatoliei, oraşul Gaziantep este renumit pentru tradiţiile sale culinare şi se află în Reţeaua de oraşe creative UNESCO. În special, pentru baklavaua remarcabilă din Gaziantep, apreciată în întreaga lume. De fapt, "Antep Baklava/Gaziantep Baklava" a primit statutul de Indicaţie Geografică Protejată de către UE. Venerabila tradiţie baklavaua a fost transmisă din generaţie în generaţie, ucenicii învăţând de la maeştri. Baklavaua de la Gaziantep, care se deosebeşte de alte versiuni ale desertului prin calitatea ingredientelor şi a pregătirii sale, este făcută cu 40-45 de straturi de aluat subţire şi îmbrăcată cu faimosul fistic din regiune. In plus, preparatul se coace in cuptoare de piatra arsă cu lemne de stejar.

Maeştrii de baklava din Gaziantep cred că desertul ar trebui să atragă cele cinci simţuri în aspectul şi aroma sa. În timp ce ingredientele din baklava sunt relativ simple, producerea desertului necesită abilităţi imense şi atenţie la detalii. Potrivit maeştrilor, o baklava bună trebuie mai întâi să fie gătită corespunzător şi să crească bine. Ar trebui să fie plăcut ochiului, având o culoare galben-aurie. Ar trebui să fie uşor când îl ridici la buze, să nu fie greu de prea mult sirop şi să aibă o aromă de fistic proaspăt şi unt limpezit.

Când muşcaţi o bucată de baklava, ar trebui să auziţi foşnetul aluatului rulat subţire şi, desigur, ar trebui să aibă un gust delicios. În Gaziantep, baklavaua este o parte integrantă a culturii, cu numeroase magazine şi brutării. Desigur, în oraş există şi un muzeu de baklava.

O adevărată sărbătoare a aromelor

Deşi acest amestec de zahăr, nuci şi alte ingrediente delicioase ne duce cu gândul la baklava, desertul capătă denumiri diferite în funcţie de metodele de producţie. Această gamă include havuç dilimi baklava (baklava în felii de morcov) şi midye baklava (baklava în formă de midie), obţinute prin micşorarea foii de aluat. Există bulbul yuvasi (cuib de privighetoare), în care aluatul micşorat este modelat într-un inel, şi are în compoziţie un ingredient denumit sutlu (laptos) nuriye, făcut cu lapte în loc de sirop. Baklava Kuru (uscata) foloseşte mai puţin sirop pentru a obţine un produs de patiserie mai crocant, în timp ce fistik sarma (înveliş cu fistic) şi ceviz sarma (înveliş cu nucă) prezintă o abundenţă de fistic şi nuci zdrobite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5843
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2243
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.1390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb