20 de bănci s-au înscris în programul IMM INVEST PLUS

G.D.
Bănci-Asigurări / 3 octombrie

20 de bănci s-au înscris în programul IMM INVEST PLUS

Un număr de 20 de bănci s-au înscris în programul IMM INVEST PLUS, pentru a acorda credite garantate de stat în valoare de 12 miliarde lei, conform unui comunicat remis redacţiei. Acesta reprezintă cel mai mare plafon de garantare alocat din surse guvernamentale pe care îl derulează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Potrivit sursei citate, sumele solicitate de către bănci, stabilite pe baza volumului finanţărilor pe care estimează că le vor acorda în anul 2022, însumează peste 14 miliarde de lei, astfel gradul de suprasubscriere pentru programul IMM INVEST PLUS este de 120,03%, cea mai mare solicitare de plafon fiind pentru componenta IMM INVEST ROMÂNIA, cu o suprasubscriere de 122,88 %.

În program, au exprimat intenţia de a participa şi au transmis solicitări de plafoane de garantare pentru anul 2022, pe cele patru componente, următoarele instituţii financiare: Banca Transilvania, ING Bank, BCR, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Eximbank, OTP Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Procredit Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank Romania, Garanti Bank, Techventures Bank, Credit Europe Bank şi Banca Română pentru Credite şi Investiţii.

Componentele gestionate de către FNGCIMM au alocări de plafoane de garantare distincte, astfel, IMM INVEST ROMÂNIA beneficiază de 6.500.000.000 lei, AGRO IMM INVEST are alocat un plafon de 1.600.000.000 lei, IMM PROD un plafon de 2.400.000.000 lei, iar GARANT CONSTRUCT, cu un plafon de 1.500.000.000 lei, alocă 1.000.000.000 lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile şi întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţii, iar 500.000.000 lei pentru subcomponenta de susţinere a proiectelor de investiţii de scară mică pentru unităţile administrative - teritoriale.

FNGCIMM a procedat la centralizarea cererilor de înscriere în program, la analizarea datelor şi informaţiilor furnizate de finanţatori referitoare la dimensionarea plafoanelor de garantare solicitate în vederea acordării de garanţii şi a început alocarea plafoanelor de garantare către instituţiile de credit, precum şi la încadrarea costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor garantate în cadrul programului, respectiv:

a) rata dobânzii - rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă, diferenţiată astfel:

a1) componenta IMM INVEST ROMÂNIA - pentru creditele de investiţii, marja este de maximum 2,0% pe an, pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an;

a2) componenta IMM PROD - pentru creditele de investiţii acordate în condiţiile Programului, marja este de maximum 1% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 1,5% pe an, şi de maximum 0,75% pe an pentru creditele destinate acoperirii cheltuielilor de reconversie;

a3) componenta GARANT CONSTRUCT - pentru creditele de investiţii, creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 1,9% pe an.

a4) componenta AGRO IMM INVEST - pentru creditele de investiţii marja este de maximum 2,0% pe an, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, marja este de maximum 2,5% pe an.;

Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către instituţia de credit în toate etapele creditării. Marja nu include comisionul de administrare, comisionul de risc, precum şi taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de creditare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.), subliniază sursa citată.

Aplicaţia www.imminvest.ro a fost deschisă pentru beneficiari la 15.09.2022, iar până la această data, portalul înregistrează peste 6000 de solicitări de credite pentru toate componentele Programului, formulate de 2.711 IMM-uri înscrise în program. Dintre acestea, un număr de 3.533 de credite în valoare de peste 6,3 miliarde lei, se află în diverse stadii de analiză şi aprobare.

Cel mai ridicat nivel de interes se manifestă pentru IMM INVEST ROMÂNIA, un număr de 2287 credite fiind solicitate pe această componentă, dintre care 709 sunt credite pentru investiţii. Pentru IMM PROD şi GARANT CONSTRUCT s-a înregistrat o cerere relativ similară, peste 700 de solicitări pentru fiecare dintre componente. Componenta GARANT CONSTRUCT numără deja 464 credite în valoare de peste 1 miliard lei, iar IMM PROD, înregistrează solicitări de 498 credite, în valoare de peste 959 milioane lei, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu este CORECT BHHAAA CA AIA ISI EXPORTA PROFITURILE SI LSA DOAR POVARA TATORIEI DE DUS PE CARCA CETATENILOR!!!

    imm nu are treaba cu bancile ce nu sunt capabile sa dea credite in concurenta si dobanzi la depozite in concurenta!! 

    dati banii populatiei bancilor ca tot ele sa ii faca praf si inechitabil social. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro