600 de tineri au înaintat o acţiune în justiţie împotriva statului suedez

V.G.
Internaţional / 25 noiembrie

600 de tineri au înaintat o acţiune în justiţie împotriva statului suedez

Peste 600 de tineri, printre care activista de mediu Greta Thunberg, au înaintat o acţiune în justiţie, astăzi, împotriva statului suedez pentru măsurile sale considerate insuficiente privind problemele legate de schimbările climatice, o premieră în regatul scandinav, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Niciun proces juridic pentru climă de o asemenea amploare nu s-a mai aflat vreodată în faţa sistemului juridic suedez", a declarat pentru AFP Ida Edling, membru al comitetului Aurora, mişcarea care a iniţiat plângerea.

Plângerea, remisă simbolic în timpul unei manifestaţii în capitala Suediei, a fost deja trimisă în format digital astăzi unui tribunal din Stockholm, a mai spus comitetul.

Plângerea a fost pregătită timp de aproape doi ani, însă a fost depusă în momentul în care noul guvern de dreapta al Suediei este puternic criticat pentru lipsa de ambiţie climatică.

În timp ce iniţiativa reprezintă o premieră în justiţia suedeză, Suedia a făcut deja obiectul, alături de alte 32 de ţări, unei plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) depuse în 2020 de şase tineri portughezi pentru lipsa de acţiune împotriva încălzirii globale.

"Dacă vom câştiga, va exista, prin urmare, o decizie a justiţiei conform căreia statul suedez este obligat să îşi îndeplinească partea în cadrul măsurilor globale necesare pentru a menţine obiectivul (limitării încălzirii globale) la pragul de 1,5 grade Celsius", a explicat Ida Edling.

În ultimii ani, un număr tot mai mare de organizaţii şi de cetăţeni apelează la justiţie pentru a denunţa ceea ce ei consideră a fi inacţiunea guvernelor în privinţa schimbărilor climatice.

Într-un caz devenit emblematic, Curtea Supremă a Ţărilor de Jos a ordonat guvernului în decembrie 2019 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 25% până la sfârşitul anului 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro