75 milioane euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

G.M.
Ziarul BURSA #Companii / 06 mai

Guvernul a aprobat, ieri, ca instrumentele financiare destinate companiilor şi antreprenorilor, în valoare de 75 milioane euro, derulate prin programul JEREMIE al Comisiei Europene (CE) şi Fondului European de de Investiţii (FEI) să poată funcţiona şi după anul 2022. Prin hotărârea de guvern aprobată ieri a fost confirmată modificarea stabilită cu Fondul European de Investiţii privind acordul de finanţare pentru continuarea acestui program

"Iniţiativa JEREMIE a fost un real ajutor pentru mediul privat timp de peste 10 ani; este primul instrument inovativ lansat prin fondurile structurale europene, pe lângă clasicele granturi. Am decis să extindem programul pentru a beneficia cât mai multe companii de creditare în condiţii avantajoase, infuzie de capital sau mix de diferite instrumente. Este de fapt un model de succes care va fi preluat la dimensiune mult mai amplă prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şi aici instrumentele sunt în fază extrem de avansată şi le vom putea prezenta în curând", a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Instrumentele de care vor beneficia companiile şi după anul 2022, ca urmare a extinderii duratei iniţiativei JEREMIE, sunt:

- instrumentul de capital de risc, cu un buget de 50 milioane euro; două fonduri de capital de risc sunt în curs de lansare.

- un instrument de garantare - trade finance - cu o alocare iniţială de 25 milioane euro. Este destinat susţinerii sectorului de comerţ prin mobilizarea în total, cu implicarea mediului bancar, a circa 125 milioane euro pentru întreprinderile româneşti ce activează în acest domeniu şi întâmpină dificultăţi în a obţine finanţare.

Pe lângă aceste instrumente, au mai fost propuse preliminar încă două vehicule financiare: mezzanine (instrument mixt) şi un fond de capital de risc pentru transfer de tehnologie. Acestea urmează să fi definite în perioada următoare.

Iniţiativa JEREMIE a fost lansată, în anul 2006, de Comisia Europeană şi Fondul European de Investiţii, care face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI). Ea a avut un buget iniţial de 100 milioane euro, alocat prin Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice, bugetul fiind ulterior suplimentat la 225 milioane euro.

Programul, care a fost implementat cu implicarea mediului bancar, a fondurilor cu capital de risc şi fondurilor de investiţii, a avut ca rezultat peste 7000 investiţii şi credite în valoare de peste 680 milioane de euro prin cele trei instrumente de creditare, garantare şi capital de risc. Rata de multiplicare este de peste 3.

Fondul de Participare JEREMIE, care a primit până în prezent rambursări ("fonduri Legacy") de peste 100 milioane euro aferente implementării din perioada de eligibilitate, a lansat începând cu 2019 noi instrumente financiare destinate întreprinderilor româneşti, utilizând resursele Legacy.

Aceste noi instrumente nu puteau fi implementate cu succes din cauza duratei stabilită iniţial pentru Acordul de finanţare, adică 31 decembrie 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro