75% dintre angajaţii Christian Tour - în şomaj tehnic

S.B.
Companii / 15 aprilie 2020

75% dintre angajaţii Christian Tour - în şomaj tehnic

Christian Tour a anunţat azi că a decis să trimită 75% dintre angajaţi în şomaj tehnic, iar proprietarii companiei afirmă că cea mai potrivită soluţie pentru industria turismului din România ar fi posibilitatea ca angajaţii să lucreze cu program redus, la distanţă, iar statul să ofere suport angajatorului ȋn acoperirea costurilor salariale, potrivit news.ro.

"Din dorinţa de a asigura continuitatea afacerii şi pentru a conserva temporar o parte din resursele companiei, Christian Tour a luat decizia aplicării pentru şomajul tehnic ȋn cazul a 75% dintre angajaţii săi. Ȋncepând cu 1 aprilie 2020, dintr-un total de peste 350 angajaţi, rămânând active mai puţin de 80 persoane", arată un comunicat al companiei.

Proprietarii companiei susţin că de şase săptămâni, compania nu produce niciun fel de venituri, iar măsura şomajului tehnic este doar o soluţie de compromis.

"Măsura şomajului tehnic este doar o soluţie de compromis, departe de a fi ideală pentru agenţiile de turism. O soluţie la care am apelat doar pentru că aşa putem asigura continuitatea şi locurile de muncă pentru angajaţii care au fost ȋntotdeauna o prioritate pentru noi. Agenţia de turism nu poate să-şi suspende complet activitatea ȋn aceste zile, deoarece are nevoie, mai mult decât oricând, de resurse umane active care să efectueze reprogramări şi să comunice constant cu turiştii speriaţi. Aceasta este ȋnsă o muncă fără niciun fel de profitabilitate şi imposibil de susţinut din resurse proprii.", afirmă Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour.

Reprezentanţii touroperatorului spun că industria turismului la nivel mondial se confruntă cu cea mai dificilă criză a ultimilor 30 de ani.

"Absolut toţi furnizorii de servicii turistice şi conexe acestora, de la companii aeriene şi de croazieră, agenţii de turism, hotelieri, companii de transport rutier şi până la familiile sutelor de milioane de oameni ce lucrează ȋn această industrie, caută soluţii şi cer susţinerea Guvernelor pentru a depăşi această perioadă complicată şi pentru a-şi asigura continuitatea", arată compania.

Cristian Pandel precizează că aceasta este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm ȋn cei 23 ani de activitate.

"Este o certitudine faptul că industria turistică a fost lovită din plin de această stare de fapte, iar Christian Tour nu face excepţie. Aceasta este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm ȋn cei 23 ani de activitate. De mai bine de şase săptămâni, nu producem niciun fel de venituri, dar spre deosebire de alte sectoare, volumul de muncă este incomparabil mai mare faţă de o perioadă normală. Diferenţa majoră ȋn turism fiind că noi suntem nevoiţi să găsim soluţii rapide şi viabile pentru reprogramarea călătoriilor afectate şi să răspundem unui val uriaş de solicitări, temeri şi ȋntrebări din partea clienţilor noştri", declară Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour.

Soluţia pe care o vede acesta mai potrivită pentru industria turismului din România ar fi posibilitatea ca angajaţii să lucreze cu program redus, la distanţă, iar statul să ofere suport angajatorului ȋn acoperirea costurilor salariale.

"Astfel, o parte a salariului ar fi susţinută de către stat, iar angajatorul ar putea completa veniturile salariatului, acesta rămânând activ. O opţiune de susţinere similară, bucurându-se deja de succes ȋn rândul afacerilor similare, din Germania", spun reprezentanţii companiei.

Cu peste 400.000 turişti anual, din care circa 175.000 au deja vacanţe rezervate pentru 2020, Chistian Tour solicită sprijin Guvernului României ȋn sensul luării de măsuri concrete şi viabile pentru sectorul turistic. Ȋn acest sens, se fac demersuri şi se poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri ȋn vederea găsirii de soluţii rapide de garantare sau creditare şi a unor măsuri legislative coerente, inspirate de la alte economii din zona UE.

"Nu cerem Guvernului lucruri incorecte ori imposibile, ci solicităm sprijin ȋn obţinerea de credite cu garanţia statului şi cu dobânzi minime, spre zero (inclusiv pentru pentru mari contribuabili, nu doar pentru IMM-uri). De pildă, franciza TUI TravelCenter pe care o reprezentăm ȋn România, a primit informarea din partea gigantului TUI cu privire la suportul de 1,8 miliarde euro primit din partea guvernului german. Dacă liderul mondial al turismului este susţinut de Guvernul său, Christian Tour, care este un brand 100% românesc, nu poate fi lăsat de izbelişte. Nu ne dorim să ȋmpovărăm statul român, şi aşa puternic ȋncercat, ci ne bazăm pe faptul că guvernul liberal actual pune preţ pe continuitatea capitalului de afaceri autohton. Christian Tour, alături de celelalte companii din grupul de firme pe care l-am fondat, reprezintă unul dintre marii contribuabili la bugetele de stat, având dintotdeauna o situaţie financiară stabilă şi o evoluţie ascedentă ȋnainte de această criză", a adăugat Cristian Pandel.

Totodată, Pandel atrage atenţia asupra faptului că, ȋn tot acest context cauzat de pandemia Covid-19, este incorect ca din ȋntreg lanţul de furnizori care participă la crearea pachetului turistic, doar o verigă - ȋn speţă, touroperatorul - să fie singurul care răspunde ȋn faţa turistului, fiind nevoit să restituie sumele ȋncasate drept avansuri, ȋn cazul neefectuării programului turistic, din motive independente de el.

Pachetul turistic incluzând, pe lângă costuri directe, precum: cazare, transport, masă, etc., şi o serie de costuri indirecte, asociate rezervării şi pe care agenţia le-a angajat deja: costuri de marketing, chirii ale sediilor, website şi costuri asociate sistemelor informatice, costuri cu salariile pentru agenţii care au procesat rezervarea, taxe şi impozite aferente acestora şi virate deja către stat, etc.

"Ȋn lanţul acesta, primul care ar trebui să returneze ceva, ar fi statul. Dar acesta, greu returnează ceva, având ȋn vedere exemplul concediilor medicale şi maternale nedecontate de aproape doi ani", completează Cristian Pandel.

Din acest motiv, returnarea integrală a sumelor achitate de către turiştii aflaţi ȋn imposibilitate de călătorie temporară din cauza stării de urgenţă, este imposibilă fără suportul celorlaţi furnizori din lanţul de achiziţii, ȋncepând cu statul.

"Orice lege care s-ar aplica ȋntr-o situaţie normală, punctuală, nu ȋşi poate găsi aplicabilitatea ȋntr-o situaţie de forţă majoră generalizată, ca cea pe care o trăim ȋn aceste zile. Forţă majoră care exonerează de răspundere, fiecare parte implicată ȋn aceste procese", mai spune el.

Înfiinţată în 1997, compania este deţinută de Cristian Pandel şi este prezentă atât în ţară, prin cele peste 50 de sedii proprii şi francize, cât şi în străinătate, în Republica Moldova, Serbia, Polonia, Grecia, Turcia, Spania şi SUA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai sa sune la cons conc sa mai praduiasca niste competitori. Si apoi sa nchidaxde tot si sa declare falimentul. Turism nu ca mai exista in urmat ani. Si agentiile astea oeicum nu mai aveau rost. Pacalirea pensionarilor care nu stiu sa foliseasca internetul tb sa inceteze

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro