A fost lansată prima platformă din România dedicată pacienţilor cu boli pulmonare

S.B.
Miscellanea / 12 septembrie

A fost lansată prima platformă din România dedicată pacienţilor cu boli pulmonare

La Timişoara a fost lansată prima platformă din România dedicată pacienţilor cu boli pulmonare, Pneumocontrol, care îşi propune să educe şi să conştientizeze pacienţii în privinţa bolilor pulmonare, informează news.ro.

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, la construirea platformei Pneumocontrol au contribuit 20 de medici specialişti şi primari din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

"Zece patologii pulmonare, dar şi exerciţii de respiraţie, de recuperare post COVID, informaţii despre investigaţiile imagistice, explorări funcţionale, informaţii legate de renunţarea la fumat, vitaminoterapie, dar şi explicarea principalelor analize de laborator se numără printre subiectele prezentate în cadrul platformei", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte afecţiunile pulmonare este vorba despre cancer pulmonar, boală pulmonară cronică obstructivă, astm bronşic, fibroză pulmonară, infecţii respiratorii, tuberculoză, dar şi despre alergii sau apnee în somn.

"Din păcate, România este "fruntaşă" în ceea ce priveşte bolile pulmonare. La tuberculoză suntem pe locul 1 în Europa. În ceea ce priveşte fibroza pulmonară, boala este subdiagnosticată în ţara noastră. La astm bronşic, prevalenţa este între 4 şi 6 la sută. Avem, practic, aproape 1 milion de români bolnavi de astm. Iar statisticile ar putea continua. Pe de altă parte, trebuie spus că pandemia de coronavirus a arătat încă o dată, dacă mai era necesar, că informatizarea medicală este viitorul. Vor trebui create din ce în ce mai multe asemenea platforme medicale în care specialiştii în domeniu să ofere, folosind un limbaj accesibil tuturor, informaţii documentate, complete, la zi, despre diverse patologii. Educarea medicală este unul dintre cei mai importanţi paşi pentru a avea o societate sănătoasă. Iar platforma de awareness, de educare şi conştientizare, în cazul nostru a bolilor pulmonare, este ceea ce putem noi oferi", a declarat prof. dr. Cristian Oancea - iniţiator proiect - manager la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

"Vorbim de o platformă foarte utilă având în vedere că sursa de informaţii este o sursă credibilă. Vorbim despre specialişti care şi-au atribuit timp pentru a da informaţiile corecte. Vorbim de o platformă care aduce date din mai multe zone din patologia bolilor pulmonare şi vorbim de o platformă care nu neapărat numai pacienţii o pot folosi ci şi orice cetăţean care doreşte să aibă informaţii din această zonă a bolilor pulmonare. Vrem să educăm populaţia în a caută informaţii corecte", a declarat şi Radu Ganescu- preşedinte COPAC- Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România

O altă premieră pentru o platformă medicală o reprezintă interacţiunea video online cu pacienţii. Vizitatorii paginii vor putea pune întrebări şi vor primi răspunsuri de la medicii implicaţi în realizarea platformei, prin intermediul unui live chat. Pentru început, în fiecare miercuri, timp de o oră, un medic pneumolog va răspunde în direct întrebărilor celor care accesează site-ul.

"Tot în cadrul platformei, am reuşit să prezentăm cazurile unor pacienţi. Sunt mai multe clipuri video în care persoane care au avut sau au diferite afecţiuni pulmonare vorbesc despre simptomele pe care le-au avut, despre tratamentele pe care le-au urmat, dar şi cum se simt după luni sau ani de luptă cu boala. Toate aceste mărturii, unele dintre ele cutremurătoare, ar trebui să tragă un semnal de alarmă şi să îi convingă pe oameni să aibă mai multă grijă de plămânii lor", a adăugat prof. dr. Cristian Oancea.

Platforma de Educare şi Conştientizare a Bolilor Pulmonare poate fi accesată la www.pneumocontrol.ro. Totodată, informaţiile vor putea fi găsite şi pe pagina de facebook @pneumocontrol

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro