A început a 33-a ediţie a forumului economic de la Davos

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 ianuarie 2004

Timp de cinci zile, peste 30 de preşedinţi şi prim-miniştrii şi peste 2.000 de oameni de afaceri vor discuta, în cadrul celei de-a 33-a ediţii a Forumului Economic de la Davos (Elveţia), despre viitorul economiei mondiale, despre slăbiciunea dolarului şi situaţia din Irak după încetarea războiului, informează BBC Mundo.

Printre discursurile cele mai aşteptate de participanţii la această reuniune se numără cel al preşedintelui Iranului, Mohammed Jatami, care a deschis miercuri principala sesiune a forumului, şi cel al vicepreşedintelui SUA, Dick Cheney, de sîmbăta viitoare.

Alt "orator" aşteptat este premierul Libiei, Shukri Ghanem, aceasta fiind prima dată cînd un reprezentant libian participă la forum. Participarea Libiei vine după anunţul făcut anul trecut de această ţară, privind renunţarea la programul nuclear.

Administratorul american la Bagdad, Paul Bremer, şi membrii guvernului interimar irakian, desemnaţi de Washington, vor vorbi despre reconstrucţia Irakului, în timp ce cancelarul israelian, Silvan Shalom, va împărţi podiumul de prezentate cu omologul său palestinian, Nabil Saath.

Chiar dacă situaţia din Irak reprezintă unul dintre punctele principale ale discuţiilor în cadrul forumului de la Davos, marile probleme economice vor fi şi ele discutate în profunditate.

Problemele comerciale şi stagnarea afacerilor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului vor fi şi ele abordate în cadrul reuniunii. Pentru aceasta, a fost organizată o reuniune a miniştrilor de comerţ pentru a analiza problemele care blochează afacerile multilaterale, o atenţie deosebită fiind acordată agriculturii.

De asemenea, discuţiile vizînd "slăbiciunea" dolarului, vor fi urmărite cu atenţie de participanţi. Moneda americană a urmat în ultimul timp o traiectorie descendentă în raport cu euro şi cu yenul.

Principalii absenţi din acest an de la reuniunea de la Davos par a fi latinoamericanii. La această reuniune nu participă preşedintele brazilian, Luis Inacio Lula da Silva, nici cel argentinian, Nestor Kirchner şi nici cel mexican, Vicente Fox. Vor lipsi şi preşedintele peruan Alejandro Toledo, precum şi cel chilian, Ricardo Lagos. Singurul participant va fi preşedintele Ecuadorului, Lucio Gutierrez.

Organizatorii se aşteaptă ca manifestaţiile împotriva forumului să fie neînsemnate, dar, pentru orice eventualitate, au luat măsuri de securitate, fiind pregătit un dispozitiv de 4.700 de soldaţi pentru a sprijini poliţia.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro