A TREIA RELAXARE A INTRAT ÎN VIAGOAREMall-urile, redeschise după aproape trei luni

G.U.
Miscellanea / 15 iunie 2020

Mall-urile, redeschise după aproape trei luni

Prin Ordonanţa militară nr.2 din 21 martie 2020, Marcel Vela, ministrul de Interne, dispunea închiderea mall-urilor ca o măsură necesară pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus. După aproape trei luni, aproape de finalul primei perioade de stare de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că mall-urile se pot redeschide parţial, adică fără reluarea activităţii în zonele food-court şi în cinematografe.

Astfel, lista măsurilor de relaxare anunţate de guvern este următoarea:

Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Persoanele care, fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane.

Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Se pot relua zborurile către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

În interiorul centrelor comerciale nu se permite activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă; exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţii.

Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.

Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Drepturi si libertati fundamentale ale omului au fost luate cu fortza apoi sunt date inapoi poporului cu linguritza in timp ce toata lumea sta cu ochii pe graficul Fiarei. . Sunt curios cine se va duce sa probeze niste haine in mall cu masca pe figura..

    Mall-ul era un concept modern de comert in care omul venea si petrecea mult timp prin magazine printre rafturi. Vreau sa-l vad si eu pe ala care mai merge de placere in mall, cu carpa la gura sa se plimbe printre rafturi.  

    Din pacate redeschiderea mall rilor nu v a avea efectul scontat, adica oamenii nu vor da buluc in ele. In primul rand vorbim de spatii mari inchise, fara earisiri, ce prezinta riscuri foarte mari de contaminare cu noul coronavirus. Trebuie purtat masca obligatoriu ceea ce pentru multi este o mare neplacere . In al doilea rand preturile sunt mult mai mari in asemenea spatii comerciale iar majoritatea au salarii mici sau deloc. E de preferat sa eviti asemenea spatii inchise fara oxigen si aerul incarcat de virusi sau bacterii...Distractia in aer liber e mult mai sanatoasa..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

18 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8793
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8008
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0325
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7839
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.7882

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro