AAFBR:Dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la acelaşi nivel în 2016 şi majorată în 2017

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 05 ianuarie 2016

BNR ar putea menţine joi dobânda de politică monetară la 1,75%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii în lei şi valută constante, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) trimis redacţiei.

Conform unui sondaj intern în cadrul Asociaţiei, analiştii văd dobânda-cheie la acelaşi nivel pe parcursul anului, iar în decembrie o tăiere a RMO în lei la 6% şi în euro la 12%.

"Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arată în comunicat.

Majoritatea analiştilor apreciază că rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute constante în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR de pe 7 ianuarie.

Aceştia estimează însă pentru anul 2017 o majorare a dobânzii de politică monetară la 2,5%, însă în decembrie.

"Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua, iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului următor", precizează sursa citată.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 70 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro