ABDL anunţă că restricţia privind exploatarea mării în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei Mamaia a fost anulată

A.P.
Miscellanea / 05 martie

ABDL anunţă că restricţia privind exploatarea mării în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei Mamaia a fost anulată

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a anunţat că restricţia privind accesul navelor şi exploatarea fundului Mării Negre, în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei din staţiunea Mamaia, a fost anulată după două săptămâni de la impunerea acesteia, printr-o adresă emisă de către Direcţia Hidrografică Maritimă, citată de News.

ABADL a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost notificată de către Direcţia Hidrografică Maritimă Constanţa despre faptul că a anulat adresa prin care se aplica restricţia de tranzit şi exploatare asupra unui perimetru din Marea Neagră, care se suprapunea în parte cu perimetrul autorizat pentru prelevare de nisip în cadrul proiectului "Reducerea Eroziunii Costiere, Faza II".

"Antreprenorul Boskalis S.R.L., de la punerea interdicţiei de exploatare la data de 16 februarie 2021, nu a mai extras nisip din zona restricţionată şi a continuat să exploateze un capăt al perimetrului autorizat din imediata vecinătate a zonei restricţionate, astfel încât lucrările de înnisipare executate de antreprenorul Boskalis nu au fost oprite. Zona exploatabilă din afara perimetrului restricţionat avea o rezervă limitată, care cel mai probabil ar fi fost epuizată în doar câteva săptămâni", a precizat ABADL.

Sursa citată a menţionat că obţinerea acordului de mediu pentru extragerea nisipului şi a permiselor necesare acestei operaţiuni revine antreprenorului.

"Identificarea zonelor cu rezerve de nisip din largul mării, compatibile cu cerinţele proiectului, dar şi activităţile de descărcare arheologică, de obţinere a acordului de mediu pentru extragerea de nisip, precum şi obţinerea permiselor de extragere de nisip de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale intră în exclusivitate în responsabilitatea Antreprenorului - SC Boskalis SRL, care execută Lotul 2 - Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia, beneficiar fiind Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Odată cu ridicarea restricţiei, antreprenorul poate continua lucrările conform graficelor existente, astfel încât, lotul Mamaia să poată fi finalizat până la începutul sezonului estival", a mai transmis ABADL, citat de News.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a menţionat că rămâne în vigoare restricţionarea impusă de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa pentru zona cu potenţial arheologic evidenţiată de fragmentele care pot proveni de la o epavă, dispersate pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi.

ABADL a explicat şi modul cum se face operaţiunea de înnisipare.

"Utilizând cea mai modernă tehnologie specializată din lume - draga absorbant refulantă, va continua să extragă nisip de la o distanţă de aproximativ 12 kilometri şi o adâncime de 25 de metri. Aceasta se conectează la o conductă submsersă în lungime de doi kilometri care asigură legătura cu ţărmul mării şi astfel va aduce pe plajă în total aproximativ 4,3 milioane metri cubi de nisip. Lotul 2 - Mamaia va fi înnisipat pe o lungime de 6.950 ml şi se va crea o nouă porţiune de plajă de aproape 53 de hectare", a precizat comunicatul.

Lotul 2 - Mamaia face parte din proiectul "Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020), implementat de Administraţia Bazinală De Apă Dobrogea-Litoral, care îşi propune reducerea eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia- Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că face cercetări legate de modul în care autorităţile au aprobat exploatarea unui perimetru de pe fundul Mării Negre, pentru proiectul de lărgire a plajei din staţiunea Mamaia, deoarece în zona respectivă sunt indicii că ar exista vestigii arheologice. De altfel, navigaţia în zona respectivă a fost interzisă. Fragmentele lemnoase găsite pe fundul mării urmează să fie expertizate pentru a le fi stabilită valoarea istorică. DNA a precizat însă că ancheta nu blochează proiectul de extindere a plajelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

21 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9260
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1031
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4735
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7173
Gram de aur (XAU)Gram de aur234.7214

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro