Achiziţiile "cu dedicaţie", în atenţia inspectorilor de integritate

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 23 iulie 2019

Achiziţii publice, în valoare de 240 de milioane de euro, în care conflictele de interese au jucat un rol primordial, s-au aflat în ultimii doi ani în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Instituţia arată că, din 20 iunie 2017 şi până în 30 iunie 2019, au fost întocmite, prin intermediul sistemului Prevent, 99 de avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică în valoare totală de 1,13 miliarde lei (240 milioane euro). Sistemul Prevent a analizat, în ultimii doi ani, cu scopul de a detecta potenţiale conflicte de interese, 30.458 proceduri de achiziţie publică.

Potrivit ANI, potenţialele conflicte de interese semnalate de sistem se referă la proceduri de achiziţie publică derulate de autorităţi contractante reprezentând consilii judeţene, primării, instituţii publice de la nivel central şi local, precum şi companii/societăţi comerciale la care statul este acţionar majoritar. Dintre acestea, în 97% dintre cazuri, conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese.

În două cazuri, instituţia a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aces-te cauze nu au fost eliminate. De asemenea, într-un singur caz pentru care s-a emis avertisment de integritate, ANI va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, în situaţia în care nu vor fi înlăturate cauzele conflictelor de interese.

Totodată, în 52 de situaţii, ANI a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în proceduri, rezultate în urma activităţii de analiză a Prevent.

Dintre cele 30.458 de proceduri analizate, aproximativ 12% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 142.998 contracte subsecvente (loturi).

ANI mai transmite că, în perioada aprilie - iunie 2019, a emis 9 avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică în valoare totală 433,6 milioane lei (aproximativ 91,6 milioane euro).

În perioada de referinţă, sistemul Prevent a analizat, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 4.487 de proceduri de achiziţie publică. Dintre aceste proceduri, aproximativ 15,5% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conţin 20.984 de contracte subsecvente (loturi). În analiză au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 1.332 de autorităţi contractante, 6.456 de operatori economici şi 120.944 de persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor.

Sistemul Prevent a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Acest mecanism de prevenţie presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante prin interconectarea sistemului cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Regis-trului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - DEPABD). Sistemul poate identifica, în mod automat, prezumtivele relaţii ce pot exista între persoane din autoritatea contractantă şi persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanţi în cadrul procedurilor de achiziţie iniţiate de către o autoritate contractantă.

În cazul depistării unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractantă trebuie să ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb