Acord istoric semnat în Sudan ce deschide calea către o putere civilă

M.I.
Internaţional /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Militarii aflaţi la putere şi conducătorii contestării au semnat sâmbătă un acord istoric, care deschide calea unui transfer al puterii civililor, în Sudan, o ţară a cărei populaţie speră ca acest acord să-i aducă mai multă libertate şi o viaţă mai bună, relatează AFP.

Acordul a fost semnat de către Mohammed Hamdan Daglo, numărul doi în Consiliului Militar, şi Ahmed Al-Rabie, reprezentantul Alianţei pentru Libertate şi Schimbare (ALC), vârful de lance al contestării, în prezenţa unor şefi de stat, premieri şi alţi demnitari din mai multe ţări.

Semnarea documentelor - care definesc următoarele 39 de luni de tranziţie - a avut loc în cadrul unei ceremonii, sâmbătă după-amiaza, la Khartoum, pe malul Nilului. Ea a fost salutată prin aplauze intense în asistenţă, a constatat un jurnalist AFP.

Naşterea Consiliului Suveran, care urmează să realizeze tranziţia - alcătuit sin 11 membri, şase civili şi cinci militari - urmează să aibă duminică, iar a Guvernului la 28 august.

"Astăzi (sâmbătă), ţara îşi începe tranziţia istorică spre democraţie", titra ziarul Al-Tayar, iar alte cotidiene împărtăşeau acest entuziasm.

Drumul către democraţie riscă să fie lung, însă domneşte o atmosferă de sărbătoare în capitală, unde au venit mii de demnitari străini şi sudanezi, conform AFP.

Acordul, încheiat la începutul lui august, a pus capăt celor aproape opt luni de contestare fără precedent ce au condus, la 11 aprilie, la căderea preşedintelui Omar al-Bashir, rămas timp de 30 de ani la putere, înainte de a se întoarce împotriva generalilor din Consiliul Militar de Tranziţie care i-a succedat.

Încheiat în urma unei medieri a Etiopiei şi Uniunii Africane (UA), acest acord a fost primit cu uşurare de ambele părţi, manifestanţii sărbătorind victoria "revoluţiei" lor, iar genralii atribuindu-şi meritul de a fi evitat un război civil.

Veniţi de la Atbara (centru), unde au avut loc primele adunări împotriva deciziei Guvernului de a tripla preţul pâini, în decembrie, sudanezi au sosit într-o atmosferă festivă la Khartoum.

"Putere civilă", au scandat, înainte de plecare, potrivit unor înregistrări video postate pe reţele de socializare, promiţând să răzbune cei aproximativ 250 de morţi în reprimarea manifestaţiilor, potrivit unor medici, transmite aceiaşi sursă.

După desemnarea membrilor Consiliului Suveran duminică, noua instanţă urmează să confirme, marţi, numele premierului. Abdallah Hamdok, un fost economist la ONU, a fost ales în acest sens, încă de joi, de către contestare.

În cazul în care va fi confirmat, Hamdok va avea dificila sarcină să ridice economia ţării, care s-a prăbuşit după secesiunea Sudului în 2011, şi care a privat-o de treisferturidin rezervele de petrol.

Inflaţia şi penuriile au fost motoarele contestării, iar în piaţa centrală din Khartoum comercianţi şi clienţi speră ca Guvernul civil îi va ajuta să-şi hrănească familiile.

"Trăim sub controlul militarilor de 30 de ani, dar azi lăsăm totul în urmă", îşi exprimă bucuria Ali Youssef, un student în vârstă de 19 ani, care lucrează la piaţă şi care speră că preţul legumelor va scădea.

Majoritatea aşteaptă să vadă schimbările pe care le vor aduce tranziţia în viaţa lor de zi cu zi pentru a crede în ea, însă unii profită deja de o schimbare imaterială de libertate de exprimare.

"Am 72 de ani, iar timp de 30 de ani, sub Bashir, nu puteam să mă bucur de ceva. Astăzi, mulţumesc lui Allah, încep să respir", spune Ali Issa Abdel Momen, îngenunchiată în faţa unor legume.

Mulţi sudanezi şi observatori se întoiesc în continuare de capacitatea instituţiilor tranziţiei de a limita puterea elitei militare, mai scrie AFP.

Aceasta este minoritară în Consiliul Suveran, însă acesta va fi condus de către un general timp de 21 de luni. Iar generalii îi vor alege pe miniştrii Internelor şi Apărării.

Una dintre primele consecinţe ale acordului ar urma să fie ridicarea suspendării, în iunie, a Sudanului din UA.

Numeroşi lideri şi reprezentanţi africani, precum premierul etiopian Abiy Ahmed, reprezentantul medierii, şi preşedintele Comisiei UA Moussa Faki au asistat la ceremonie.

Miniştrii de stat saudit Adel Al-Jubeir şi de Externe al Emiratelor Arabe Unite (EAU) Anwar Gargash au fost la Khartoum. Emisarii american şi britanic şi reprezentanţii ONU şi Ligiii Arabe erau de asemenea prezenţi.

Generalul Mohammed Ali Ibrahim, un membru al Consiliului Militar de Tranziţie, a anunţat vineri că semnarea deschide "uşa relaţiilor internaţionale ale Sudanului".

Forţe de securitate au fost desfăşurate în tot oraşul, în ceea ce se anunţa a fi cel mai mare eveniment internaţional din ultimii ani în Sudan, marginalizat în regimul lui Omar al-Bashir.

Ziua semnării era totodată ziua deschiderii procesului fostului preşedinte al-Bashir, inculpat de corupţie, însă audierea a fost amânată.

Vineri, Amnesty International (AI) a avertizat împotriva posibilităţii ca al-Bashir să scape de un proces la Curtea Penală Internaţională (CPI), care a emis pe numele acestuia două mandate de arestare, cu privire la "genocid" în Darfour.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS