Acţiunile "Iukos" au pierdut peste 50% într-o săptămînă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2004

Acţiunile gigantului petrolier rus "Iukos" şi-au continuat, ieri, scăderea începută cu o zi în urmă, pierzînd, în numai cîteva ore, peste 10%. Pe piaţa MICEX, un titlu "Iukos" era cotat la aproximativ 108 ruble (circa 3,6 dolari) la amiaza zilei, cu 12,2% mai puţin decît nivelul înregistrat luni, cînd acţiunile "Iukos" pierduseră 20,13 procente. În prima parte a şedinţei bursiere de ieri, titlurile au fost transferate la un preţ minim de 104,1 ruble.

Preţul acţiunilor "Iukos" a scăzut, în perioada 20-27 iulie, cu aproximativ 54%. Astfel, în urmă cu o săptămînă, un titlu "Iukos" valora 234 de ruble, după care s-a înscris pe un puternic curs descendent, ca urmare a anunţului făcut de guvern în legătură cu planurile privind înstrăinarea celei mai mari divizii de producţie a grupului, în vederea acoperirii debitelor pe care acesta le are către Fisc. Drept urmare, oficialii "Iukos" spuneau că grupul - cel mai mare exportator de ţiţei din ţară, ar putea intra în mod forţat în faliment, în cîteva luni. Divizia amintită este "Iuganskneftegaz" din Siberia, care asigură un milion de barili/zi, respectiv 60% din producţia grupului.

Menţionăm că, în ultima zi a săptămînii trecute, acţiunile "Iukos" au cîştigat cîteva procente, ca reacţie la ştirea potrivit căreia un consorţiu britanic ar fi interesat să achite datoriile pe care grupul rus le are către Fisc, în schimbul pachetului majoritar.

Fostul ministru rus al economiei: "Proprietarii grupului sînt naivi"

Guvernul rus nu se va linişti pînă cînd nu va pune mîna pe gigantul "Iukos", spune Evgheni Iasin, fost ministru al economiei în Federaţia Rusă, într-un interviu acordat postului RBC TV. Potrivit domniei sale, planurile pe care le are Executivul în privinţa "Iukos" nu au fost înţelese de nimeni, nici măcar de fostul preşedinte al grupului, Mihail Hodorkovski (aflat în închisoare), ori de actualul preşedinte al consiliului de administraţie, Victor Gheraşcenko. "Ei credeau că există posibilitatea încheierii unei înţelegeri cu statul (pentru reeşalonarea datoriilor - n.r.). Sînt surprins de faptul că aceste persoane sînt atît de naive", spune Iasin, adăugînd că, şi la ora actuală, autorităţile ruse domină mediul de afaceri.

Amintim că procesul lui Hodorkovski este considerat de specialişti unul politic, întrucît acesta era un susţinător de seamă şi finanţator al opoziţiei din Rusia.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro