Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Activiştii PES vor ca salariul minim la nivel european să fie egal cu 60 la sută din salariul mediu al fiecărei ţări membre

A.I.G.
Miscellanea /

Activiştii PES vor ca salariul minim la nivel european să fie egal cu 60 la sută din salariul mediu al fiecărei ţări membre

Activiştii socialişti din România au lansat, sâmbătă, o petiţie publică prin care susţin implementarea unui salariu minim la nivel european care să fie egal cu 60 la sută din salariul mediu al fiecărei ţări membre. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a fost primul care a semnat petiţia, relatează News.ro.

"În contextul în care actualul Guvern a blocat creşterea salariului minim, haideţi să-i obligăm prin acest demers european să facă acest lucru" spune Ciolacu.

Preşedintele PES Activists România, Victor Negrescu, a anunţat sâmbătă după amiază, la deschiderea Forumului Naţional PES Activists România "Un nou contract social european", că socialiştii români sprijină ideea implementării unui salariu minim european şi lansează o petiţie în acest sens.

"Lansăm în dezbatere publică un sprijin coerent a tot ceea ce înseamnă partea de drepturi sociale, să vorbim despre ele deschis şi să nu mai stăm în defensivă în faţa atacului lansat de dreapta vizavi de toate aceste drepturi de care oamenii ar trebui să beneficieze. Această dezbatere atât de importantă este legată de o dezbatere care are loc la nivel european, mă refer aici la recenta propunere a Comisiei Europene de a începe discuţiile privind un salariu minim european. Noi astăzi încercăm să arătăm că stânga românească e preocupată de acest subiect vrem să arătăm sprijin pentru acest demers şi lansăm o petiţie publică prin care vrem să arătăm sprijinul românilor vizavi de o temă socială importantă şi, mai ales, să susţinem pe colegii noştri la nivel european, în Parlamentul European, dar mai ales la nivelul Comisiei să introducă o astfel de măsură aşa cum a fost ea discutată iniţial, mă refer aici la ideea aceasta de a ridica salariul minim european şi de a avea un salariu minim european la un nivel de 60 la sută din salariul mediu din fiecare ţară. Practic, o raportate la ceea ce înseamnă economia naţională, dar o raportare la tot ceea ce înseamnă egalitatea a nivel european" a afirmat Victor Negrescu la debutul evenimentului organizat la Bucureşti.

Ciolacu a afirmat în discursul ţinut în cadrul Forumului activiştilor PES, că va propune luni conducerii PSD să susţină acest demers.

"Vă propun ca Partidul Social Democrat să se asocieze demersului dvs şi de aceea luni, în Biroul Permanent Naţional al partidului, voi propune susţinerea acestui demers. Semnez petiţia pentru că este despre un subiect important pentru stânga românească şi europeană: este vorba despre un trai decent. Despre un venit care să asigure o şansă celor care muncesc să aibă un viitor în România, să aibă grijă de familiile lor, fiind recompensaţi adecvat pentru munca prestată. PSD a susţinut în permanenţă creşterea salariului minim pe economie pentru că o societate dezvoltată este o societate echitabilă, o societate în care ne asigurăm că munca este valorificată. Poate nu a avut suficientă capacitate de a negocia şi de a avea partenerii necesari unui asemenea demers, cum sunt sindicatele." a spus Marcel Ciolacu.

Potrivit sursei citate, acesta a catalogat drept "ilegal" demersul Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea Bugetului de stat.

"Mulţi ne blamează că în guvernările PSD am vorbit prea mult de creşteri de salarii şi de pensii. Ar fi trebuit să facem, poate precum PNL-ul, să tăiem tot. Vom face în continuare acest lucru, pentru că noi credem în continuare acest lucru pentru că noi credem într-o distribuţie echitabilă a bogăţiei. Bugetul României este compus din banii dumneavoastră, el nu trebuie făcut în spatele uşilor închise şi trecut prin asumări ilegale de răspundere. Trebuie să le spune oamenilor de ce nu măresc alocaţiile, de ce întârzie creşterile salariale promise sau caută soluţii să nu respecte legile ţării, legea pensiilor. În contextul în care actualul Guvern a blocat creşterea salariului minim, haideţi să-i obligăm prin acest demers european să facă acest lucru" a adăugat liderul interimar al PSD.

Comisia Europeană a lansat prima etapă a consultării cu partenerii sociali cu privire la introducerea unui salariu minim garantat la nivelul întregii Uniuni Europene.

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Gargara ciolanista!! zbatere ciolac pentru ciolan.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Cea mai bună metodă de a aduce cat mai multi oameni spre pragul sărăciei. Masura tipic socialista menita a penaliza performanta reala pe piata muncii. Uniunea Socialista Europeană.....

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Salariul minim obligatoriu pe economie este foarte necesar si nu aduce oamenii in pragul saraciei ci dimpotriva îi protejeaza de abuzul si exploatarea din partea angajatorilor ca tine! Dar este mult de discutat cât de mult trebuie sa creascä si mai ales de unde facem rost de banii necesari! In sistemul bugetar exista multa "grasime" care trebuie redusa!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Țările care nu au un salariu minim, te las sa te documentezi care, sunt si cele mai dezvoltate, competeitive si cu nivel de trai ridicat. Foarte pe scurt iti enumăr câteva mici dezavantaje: 1- pe cei care castiga un venit peste salariul minim ii va aduce categoric mai aproape de sărăcie aducându-i in zona sal minim. 2- cresterea sal minim oriunde face produsele si serviciile mai scumpe. 3- orice creștere a sal minim conduce la scaderea locurilor de muncă nou create 4- ii afecteaza cel mai tare pe muncitorii fara pregătire deoarece pe un salariu minim mare vor fi preferati cei mai calificati sigur ajungand si ei sa castige mai putin. 5- este o vorba în imdustrie: sal minim bun pentru roboți, rau pt oameni (conduce spre automatizare).

   Si de ce sa fie sal min atunci 60% din cel mediu si nu 80% sau 100% si trăim cu toții fericiți liberi de exploatare, medic sau vidanjor cu acelasi venit. Sigur pentru corporatii ar fi visul de aur.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Eu iti spun din ceea ce vad cu ochii mei! Un caz concret este Ciprul,una din putinele tari din UE care nu are salariu minim! Aici angajatorii oferä cat vor ei,iar dacä nu gasesc europeni prosti sa lucreze pe bani putini atunci guvernul da permise de munca pt extracomunitari! Noi europenii ramanem someri cu totii!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS